[one_whole boxed=”true”]

Een anonieme inzender op een druilerige dag…..

Aantal KM: 25
Aantal leden: 2

Verslag: Wat een weer deze twee dagen, heb weinig zin om een rit te maken en om erop uit te gaan met de Mtb
Snuffelen in oude fiets en wandel verslagen toch een mooi stukje over het Hollands Schwarzwald.
We komen uit in de jaren 1933, voorjaar, en NN geeft een verslag in de Nieuwe Rotterdamsche Courant.
Veel lees plezier.

Ons kleine landje is rijk aan natuurschoon. Dat ondervonden we weer voor de zooveelste maal, toen we een dezer dagen toefden in Rijssen, het bekoorlijke Twentedorp met zijn schilderachtige omstreken. Op den Elsensche weg, ongeveer 2 KM buiten het dorp – stad zeggen de inwoners – ligt links een steenoven. Even daarvoor wordt de hoofdweg gekruist door een zandweg, die links een eind verhard is. Dien gaan we op zoover als de verharding gaat. Van hier gaat rechts een zandpad naar het mooie bosch van de firma Ter Horst, waar het vgoed do;en is langs de breede dreven en de smalle boschpaadjes. Eigenlijk zijn wandelkaarten nodig, maar men zal den vreemdeling niet al te euvel duiden, zoo vertelde men ons, indien hij zonder verlof even een kijkje neemt onder het naaldhout.
Juist voor het bosch slaan we links af het “Bokkepaadje”in, dat sterk stijgend en dalend langs den boscgrand, bezet met berken, voert door een bijzonder mooi brokje natuur, waar de witte lanhuisjes met de roode daken van
N.V. Hollands Schwarzwald, opgericht op initiatief van Rijsens voortvarenden burgemeester, zoo aardig verspreid liggen. Ze worden in de zomermaanden verhuurd aan hen, die volop willen genieten van de zeldzaam mooie omgeving. Links hebben we een prachtig uitzicht over het sterk en grillig golvende terrein, dat werkelijk wel een beetje den indruk van een berglandschap geeft. ( Klein Schwitzerland bij de huidige padvinderij ). Ten behoeve van de steenfabrikatie is hier in vervlogen jaren leem uit den bodem gehaald. De oude leemkuilen, begroeid met een rijke verscheidenheid van allerlei planten, geven het terrein nog meer relief. Smalle voetpaadjes dalen in de diepe kuilen af, om aan den anderen kant tegen de steile hellingen op te klimmen. Op hoog gelegen plateautjes heeft men telkens weer mooie vergezihten. Een der landhuisjes draagt den zeer toepasselijke naam “De Leemkoele” .Thans A.H. ter Horstlaan 12-14. Van zijn terras heeft men al een heel mooien uitkijk. Groote stukken van den bodem zijn bedekt met heide, bezet met mooi gevormde juniperus. Grasvlakten wisselen de heide af. Een rijke flora geeft steeds weer nieuw genot. Rozenstruik en wilde aardbei, paardenstaart en koornbloem, brem en lupine bekoren ons oog. De brem bloeit er reeds en de kaarsjes der tallooze lupinen worden al paars.
nu eens wandelen we over ons bergpaadje aan den boschzoom, dan weer dwalen we tusschen de juniperus over de heide, dalend en klimmend door de kuilen. Op een afstand rijst aan alle kanten het bosch. Verderop vinden we eenige vennetjes, waarvan enkele geheel dichtgegroeid zijn. Over een dier vennetjes, waar het heldere water de witte wolkjes, voortdrijvend aan den blauwen hemel op dezen dag zoo mooi weerspiegelt, hebben we weer een prachtig gezicht over het schitterend mooie terrein, met de landhuisjes nu verder op de achtergrond.
Voor ons noodt een dennenbosch. Is het gemeentebosch, met aardige waterpartijen. Rond een langwerpigen vijver, eigenlijk twee rondingen door een smaller gedeelte verbonden,loopen aardige paadjes onderlangs en bovenover, de bermen bezet met lupinen. verderop ligt nog een mooie vijver, die meer den natuurstaat heeft bewaard.Ook dit bosch geeft mooie wandelingen. Wilt ge nog meer, ga ten oosten van den Elsenschen weg naar den eigenlijken Rijsserberg, waar ge aan den voet een aantal koepeltjes vindt van Twentes stedelingen, die een paar mooie uren in de schoone natuur willen doorbrengen. Ook op dezen berg kunt ge dwalen naar hartelust door bosch en over hei. Van den rand hebt ge een mooi uitzicht op de stad met haarmolens en torens en fabrieksschoorsteenen, waar de roode daken der nieuwe woningen rechts zoo aardig uitkomen tegen het donkere groen der bosschen.

 

 

 

[/one_whole]