Band op welke velg

/Band op welke velg
Band op welke velg2018-01-23T13:27:29+00:00

De maataanduidingen van fietsbanden en velgen worden nog wel eens door elkaar gehaald. Om enige duidelijkheid te geven over welke band op welke velg past, zal ik u in dit blog vertellen over de beschikbare velgen en bijbehorende bandmaten. Bij de keuze van een band dient u rekening te houden met de velgbreedte en bandbreedte.

Onderstaande tabel geeft de velgbreedte en de bandbreedte weer. In de tabel ziet u bijvoorbeeld dat een 25 mm band op een 13C, 15C en 17C velg past. De velgbreedte is over het algemeen vermeld bij de specificaties van de wielen.

Wat betekent de C bij velgbreedte?

De C komt voort uit de Franse maataanduiding. Bijvoorbeeld 700 x 23C geeft de buitendiameter (700 mm) en de bandbreedte (23 mm) aan. De letter aan het eind verwijst naar de binnendiameter van de band. De C staat in dit geval voor 622 mm.

ERTRO

Onderstaande tabel geeft de mogelijke combinaties van bandbreedte en velgbedbreedte volgens de ERTRO aan.

Sinds enkele jaren is ook de combinatie van zeer brede banden op smalle 17C en 19C velgen mogelijk. Vooral bij mountainbikes was dit al heel gewoon. Vaak is het gebruik van een bredere velg zinvol, omdat het de band extra stabiliseert. Men kan de bandenspanning iets reduceren zodat het fietsgedrag op mul terrein wordt bevorderd.