De Tourclub

In 1980 kwamen een aantal toerfietsers uit het Zwitzerse Anzere op de fiets naar Rijssen. Om de Zwitsers te kunnen ontvangen diende er enige entourage te zijn. Hiervoor werden een aantal Rijssense fietsers bij elkaar getrommeld. Na de  ontvangst werd door de Rijssenaren de uitdaging aangenomen om naar Zwitserland te fietsen. Uit dit initiatief werd Tourclub Rijssen geboren. De eerste voorzitter was Dr. Jan Slofstra.

Tourclub Rijssen (TCR)TCR is aangesloten bij de NTFU (Nederlandse ToerfietsUnie) en heeft als doel in verenigingvorm de toerfietssport in Rijssen te bevorderen.

Activiteiten

De vereniging stelt elk jaar een toerschema samen. Het toerschema bevat trainingen, toertochten, meerdaagse toertochten, vergaderingen en verenigingsbijeenkomsten. Het toerschema wordt vastgesteld door de toercommisie, die wordt gevormd door de Toerleiders.

De eerste kilometers in clubverband

Kom je voor de eerste keer en ken je verder niemand, vraag dan naar de toerleider,  zijn naam staat op het toerschema. Samen met de toerleider kun je bepalen aan welke groep wordt deelgenomen. TCR kent 6 groepen, die verschillen in het tempo waarmee gereden wordt. Je zult merken dat je clubgenoten je snel wegwijs maken in het toerfietsen. Voor alle groepen is wel vereist dat je over een goede conditie beschikt. Achterblijvers bestaan niet bij TCR. Het is altijd “samen uit, samen thuis”. Tijdens de toertochten is er altijd een koffiestop(vergeet niet geld mee te nemen). Bij een lekke band of materiaalpech wordt altijd door de hele groep gestopt tot het euvel is verholpen. Neem minimaal een fietspomp, binnenband en bandenlichters mee. Het dragen van een fietshelm is verplicht tijdens alle activiteiten die voorkomen op het TCR toerschema.

Training/toerritten

Alle activiteiten beginnen vanaf het clubgebouw “Tourhoes” aan de Brekeldlaan (zelfde gebouw als manege De Oosterhoffruiters)

Zomerseizoen 1 maart tot 1 oktober

Dinsdag en woensdag avond een trainingsrit. Het vertrek is om 1845 uur. De trainingsritten worden in de buurt van Rijssen afgelegd. De afstand varieert van 50 tot 70 km. Er is geen verversingstop.

Op maandag- en woensdagmiddag een trainingstocht, samenstelling van de groepen aan de hand van de aanwezigen. Vertrek 1345 uur vanaf het Tourhoes.

Zaterdagochtend een toertocht. Het vertrek is om 0800 uur (T5 om 0830 uur). De toertochten zijn tussen de 70 en 150 km lang. Halverwege wordt gestopt bij een café op de route voor het nuttigen van een bak koffie. De groep arriveert rond het middaguur in Rijssen.

Winterseizoen 1 oktober tot 1 maart

Zaterdagochtend een trainingsrit ATB en een racefiets trainingsrit op de weg. Het vertrek is voor beide groepen om 0900 uur. De ATB-trainingsrit op zaterdagochtend loopt langs een vaste route door de omgeving van Rijssen, de Borkelt en de Holterberg. Tourclub Rijssen heeft een afspraak met Staatsbosbeheer over het gebruik van de bossen en heidevelden.  Om 1000 uur wordt gestopt voor koffie in Holten, na de koffiestop vervolgt de route verder door de Holterberg. Omstreeks 1200 uur is iedereen weer thuis.

De TCR leden die op de weg fietsen per racefiets leggen een wisselende route in de omgeving, er wordt gestopt voor koffie bij verschillende Cafés en iedereen is omstreeks1200 uur weer thuis.

Toelichting toerschema

Het toerschema kent een opbouw. Na de opening van het zomerseizoen op de eerste zaterdag van maart wordt de afstand langzaam opgevoerd. (zie toerschema website) Naast de eigen toertochten wordt ook deelgenomen aan toertochten van andere toerfietsverenigingen.

Tenue

Het clubtenue bestaat uit een TCR-shirt (lange of korte mouw) en bijpassende broek.  De keuze van de broek is echter vrij. Het dragen van een TCR shirt is verplicht. De prijs van de clubkleding ligt ruim onder de winkelprijs. Het verplichte shirt is het hele jaar door verkrijgbaar bij Jannie van Pijkeren (tel.0548-516226).

Carroussel rijden

Het rijden in tourclubverband gebeurt op een vaste manier. Er wordt gereden in een groep met twee aan twee. De toerleider bevindt zich op de tweede positie van voren aan de kant van de berm. Op sein van de toerleider“draaien”, vermindert de toerfietser die zich voor de toerleider bevindt iets snelheid en laat zich tussen de wegkant en de toerleider naar achteren zakken en neemt de positie direct achter de toerleider in. Zo wisselend, draait de hele groep al fietsend om de toerleider heen en elke toerfietser rijdt om de beurten op de kop van de groep.  De toerleider bepaalt het tempo en de route.

Klassementen

TCR kent twee jaarlijkse klassementen:  het Clubkampioenschap en Kilometervreter. Deelname aan een activiteit levert punten op voor het Clubkampioenschap. Het lid dat in een jaar de meeste kilometers aflegt, wint het klassement Kilometervreter. De winnaars ontvangen de bijbehorende TCR shirts.

Commissies

De activiteiten van TCR worden georganiseerd door commissies. De commissies worden gevormd door de leden. Veel actieve leden hebben  zitting in een commissie. Het motto: vele handen maken licht werk.

Voordelen lidmaatschap
  1. Op vertoon van je lidmaatschapskaart ontvang je bij Fietsplus HansBloemendal 10% korting op de aanschaf van fietsonderdelen
  2. Basis verzekering tegen schade aan fiets enkleding via de verzekering van de NTFU, deze verzekering kan uitgebreid worden (zie websiteNTFU)*
  3. Korting op deelnamekosten van toertochten bij de NTFU aangesloten verenigingen*
  4. Abonnement “Toerfiets magazine” NTFU(verschijnt 4x per jaar)*
  5. De mogelijkheid om tegen kostprijs deel te nemen aan de meerdaagse toertochten die TCR organiseert