Van de voorzitter TCR

December 2023 – van de voorzitter

De kerstdagen zijn weer voorbij,

Eind december is in aantocht. Een jaar met hitterecords en neerslagrecords waardoor het nu overal kletsnat is en de mountainbikeroutes in riviertjes zijn veranderd.
Hierdoor word het fietsen wat minder, daardoor tijd voor andere zaken:

Donderdag 28-12-23 uitgave van de nieuwe kleding, wat ziet het er mooi en fris uit. Complimenten aan de kledingcommissie die er maar wat druk mee was (en is), ook het bestuur heeft zijn steentje hierin bijgedragen.
Ontzettend blij dat er zoveel leden nieuwe kleding besteld hebben, Dit geeft wel een boost.
We hopen dat ieder met ingang van het nieuwe wegseizoen zich ook in de nieuwe outfit steekt.
Het is pas verplicht vanaf 01-01-2025, vanaf dan zal ook alleen de zwarte broek verplicht zijn. Dus of de nieuwe Kalas broek of een eigen zwarte broek (zonder reclame, klein merkje geen probleem).
Wat zal dat er mooi uitzien.
MTB commissie is al druk bezig met de voorbereidingen voor de Bike Basement MTB- tocht.
Heren en dames succes gewenst.
De Jong en Laan begin oktober was al prachtig.
We hebben een gezellige commissie avond gehad in november.
Alle commissieleden nogmaals bedankt voor jullie inzet, Ga zo door.
Zaterdag 30 december staat de oliebollenrit op het programma, met in de pauze natuurlijk koffie en een oliebol in het Tourhoes.
Donderdagavond 4 januari 2024 is er een gezamenlijke nieuwjaarsborrel in het Tourhoes.
Verder wens ik de zieken/geblesseerden beterschap en hopelijk volgend jaar toch weer op de fiets.
Voor iedereen een fijne jaarwisseling, een goed en gezond 2024 met veel veilige kilometers.

Good goan
Wim Nooteboom


Juli 2023 – van de voorzitter

Vakantietijd.

Of we gaan op vakantie, of we zijn op vakantie, of we zijn al geweest. Met of zonder de fiets.
We zwerven door heel Europa, prachtig om dit te volgen op STRAVA.
Terugkijkend op het laatste half jaar:
Een goed en drukbezocht Bike-Basement MTB-tocht, goed georganiseerd en een prima route.
Mooie opkomst bij de clubavond, waar jubilarissen (25 jaar lid) in het zonnetje worden gezet. Ook de avond waar Gerrit Wessels gekozen wordt tot erelid. De Jan Slofstra Bokaal is voor Anton Jansen. De kilometervreter clubkampioen wordt bekendgemaakt.
De algemene ledenvergadering wordt ook druk bezocht, zo kan je zien dat we veel met elkaar samendoen en dat alle leden even belangrijk zijn.
Op de eerste dag van maart de traditionele opening wegseizoen. Met een afsluiting bij de Langenberg.
Vervolgens in juni de TDRC. Commissie wat een mooie dag, goed georganiseerd. Prachtige routes en een sfeervol plein bij Reggesteyn. Wat een beleving.
BITT: goed verlopen, goed weer, prachtige routes, gezellig samenzijn, richting Duitsland.
AF4D: Mooie routes, 2 avonden afgelast door de regen, desondanks waren de andere 2 top.
TOT: 2-daagse richting Duitsland, mooie rustige route, prima verzorging en een gezellige sfeer in de groep.
Kleding. Ja nieuwe kleding. We hebben een nieuwe leverancier gevonden. KALAS. Marieke en Raymond zijn er maar druk mee. We zijn nu in de ontwerpfase. Na de vakantie zullen er pasavonden komen. Probeer er een van deze avonden gebruik van te maken. Er zullen 4 bestelmomenten komen per jaar. Het ziet er allemaal goed uit. Dus binnenkort kunnen we weer bestellen. Als de bestelsite open staat/gaat.
29 juli: Prevakantie rit met afsluiting bij het Toerhoes.

Iedereen nog een fijne vakantie.

Good goan.
Wim Nooteboom


december 2022 – van de voorzitter

Het regent,

Ik kan nu dus niet fietsen en dan genoeg tijd om een stukje te schrijven in deze donkere dagen voor kerst. Even terugblikken op een fantastische zomer, wat een topweertje om te fietsen. Ik had als voorzitter het voornemen om in iedere groep mee te gaan fietsen. Dat is me deze zomer gelukt. Wat een saamhorigheid in alle groepen. Dacht dat ik veel leden van de TCR kende, maar toch weer nieuwe mensen ontmoet.
Een van de laatste ritten: de verrassingsrit. Helaas veel regen deze dag. Toch een mooie route met een goed verhaal bij Arjan Mombarg. Gerrit bedankt. Een gezellig feestje bij de Poort van Twente. Jammer dat de opkomst niet hoog was. Dit was voor iedereen die lid was. Ondanks dat hebben we een gezellige avond gehad.
Het was ook weer mogelijk een commissieavondfeestje te organiseren. Dit is voor leden die zich inzetten voor welke commissie dan ook van de club. Dit is een bedankje voor hun inzet. Zonder vrijwilligers kunnen we niks. En in het mooie tourhoes was het nog lang gezellig.
Tot op heden een mooi winterseizoen, We begonnen met de WAM die helaas zijn laatste editie meemaakte. Daarna de Pultrum MTB-tocht waarbij de nieuwe commissie stress had of het in goede banen zou lopen, schoot de oude commissie te hulp en is het een fantastisch evenement geworden. Vooruitlopend op de volgende editie zie ik een enthousiaste commissie, die ik veel succes wens.
In deze tijd van samenzijn denken we ook even aan degene die ziek zijn, geblesseerd zijn en wensen hun een spoedig herstel. Daarna in het nieuwe jaar veel veilige kilometers voor een ieder.
Fijne Feestdagen en een gelukkig nieuwjaar.

Good goan.
Wim Nooteboom


juni 2022 – van de voorzitter

Wat een mooi begin van het jaar 2022.

De algemene ledenvergadering werd goed bezocht (ieder is hier welkom).
Een aantal zaken afgerond en dingen op de agenda om opnieuw als bestuur over na te denken.
Op de clubavond werden de jubilarissen in het zonnetje gezet. 8 man die aan het ontstaan van de TCR hebben bijgedragen, werden door mij even in het zonnetje gezet, al 40 jaar lid!
Ieder ontving een bos bloemen, een mooi shirt van de TCR en een bon.
De 25-jarige jubilarissen kwamen ook aan bod, ook zij kregen een bos bloemen en een pen.
Verder hebben we de kilometervreters heren / dames benoemd, en de Jan Slofstra bokaal uitgereikt.
Inmiddels hebben we ook al weer een mooi evenement van onze club gehad. De TDRC met ong. 600 deelnemers, prachtig weer, top routes en goed verzorgd. Dank aan de organisatie.
Voor de rest van het jaar staan er nog vele activiteiten gepland, hopen dat deze net zo goed verlopen en dat we er van kunnen genieten.
Op de tiende van september staat de feestavond gepland, hier ook allen van harte welkom.
Rest mij nog ieder een goede vakantie te wensen.

Good goan.
Wim Nooteboom


december 2021 – Van de nieuwe voorzitter

Ik heb begrepen dat ik nu ook een stukje moet schrijven `van de voorzitter`. Nu ben ik niet zo van het schrijven maar ik ga het toch proberen.
Bij deze dus zal ik me even voorstellen voor diegenen die mij nog niet kennen. Wim Nooteboom 52 jaar getrouwd met Ina en 2 kinderen Anne en Bart. Geboren op de boerderij in Notter en woon nu al langer in Rijssen met veel plezier. Werkzaam in de bouw als timmerman. Ongeveer 20 jaar lid van onze mooie club.
In verschillende groepen gefietst waardoor ik veel clubgenoten heb leren kennen. Als voorzitter ben ik van plan om weer met verschillende groepen mee te fietsen komende zomer. Als nieuwe voorzitter mocht ik al gelijk een aantal keren vergaderen met onze medebestuursleden wat voor mij allemaal nieuw was. Het is wel mooi om de club nu van de andere kant te zien, dan zijn er toch dingen waar ik geen weet van had. De eerste vergadering de officiële overdracht gehad van Anton waarvoor dank. Waar hebben we het overgehad: over de commissie avond wel of niet doorgaan i.v.m. corona : dus niet doorgegaan wat heel jammer is natuurlijk want de club draait op commissies. Toch wil ik iedereen bedanken voor je inzet in welke commissie dan ook.
Dan de mtb commissie waar de voorzitter en enkele anderen commissieleden te kennen gaven ermee te stoppen na vele jaren. Na een oproep in de vergadering zijn er toch weer mensen bereid om deze commissie voort te zetten, daar zijn we als bestuur heel blij mee.
Ook hebben we iemand bereidt gevonden om pr-zaken te doen voor de hele club: een aanspreek punt dus.
Verder mocht ik namens het bestuur cheques in ontvangst nemen van de Rabobank en de Plusmarkt waarvoor dank.
Dan staan we even stil bij alle zieken en geblesseerden we wensen hen beterschap, een goed herstel en tot gauw op de fiets.
Rest mij nog te zeggen aan allen fijne kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar waarin weer veel gefietst mag worden.

Good goan
Wim Nooteboom


januari 2020 – van de voorzitter

2021?! Inderdaad een vraagteken en een uitroepteken. Voor mij symbolisch voor TCR het komende jaar.
Maar laat ik eerst beginnen met een korte terugblik op 2020. Voor Tourclub Rijssen het jaar van het 40-jarig bestaan. Een jaar dat we ons anders hadden voorgesteld. Een jaar vol met geplande feestelijkheden veranderde in een jaar van onzekerheden, afgelastingen van fietsevenementen, weinig groepsritten, geen binnen- en buitenlandse tochten . Ook een jaar van verdriet door overlijden en valpartijen. Gelukkig zijn er ook positieve en verrassende ontwikkelingen te melden. Clubgenoten die elkaar weten te vinden en in kleine groepjes de nodige kilometers maken. Ik durf nu al wel te stellen, dat er in 2020 meer kilometers gefietst zijn dan ooit. Het kilometervreterklassement zal hier binnenkort wel duidelijkheid over geven! Verrassend is ook dat ledenaantal stabiel is gebleven. Waar ik ook erg blij van wordt, is dat het aantal vrouwelijke leden is toegenomen en de jeugd mtb-groep definitief van start is gegaan. Dit laatste vooral door het enthousiasme van de nieuwe jeugdcommissie. Inmiddels hebben we bijna 15 jeugdleden. Ook fijn dat de verschillende commissies hun werk blijven doen en zich inzetten voor de club.
Hoe gaat 2021 worden voor onze club? De huidige coronamaatregelen zijn nog niet bepaald bemoedigend. Iedereen weet hoe de stand van zaken is en heeft daar zijn eigen gedachten over. Het is wel duidelijk, dat het ook voor TCR de nodige gevolgen heeft. Fietsen in groepsverband is voorlopig nog niet mogelijk, de Bloemendal MTB tocht is afgelast en ook clubbijeenkomsten kunnen niet worden gehouden. Voorlopig geen clubavond in februari en geen Algemene Vergadering. Maar voor alles is een oplossing te vinden. Het bestuur probeert iedereen zoveel mogelijk op de hoogte te houden via de website. Hopelijk kan de geplande opening van het zomerseizoen op 3 april doorgaan en kunnen we weer in groepen fietsen (?!)
Voor enkele leden is het fietsjaar wel erg slecht begonnen. Op zaterdag 9 januari kwamen Gerda Janssen en Jan Bakker ernstig te vallen door de gladheid. Dit resulteerde voor Gerda in een gebroken heup en sleutelbeen en voor Jan in een gecompliceerde bekkenbreuk. Beiden zijn inmiddels geopereerd, weer thuis en aan de revalidatie begonnen. Ik wens Gerda en Jan veel sterkte en doorzettingsvermogen toe! Gelukkig weet ik dat ze thuis in goede handen zijn…
Wat betreft het jubileum heeft het bestuur, in overleg met de jubileumcommissie besloten alle geplande activiteiten van 2020, voor zover nog mogelijk door te schuiven naar 2021. Ik hoop dat ook overige activiteiten, zoals bijzondere tochten en evenementen doorgang kunnen vinden. Ik wens iedereen veel gezondheid en een geweldig fietsjaar 2021 toe!
Heanig an,
Anton Janssen


september 2020 – van de voorzitter

8 sept. 2020. Het is bijna een half jaar geleden, dat ik de laatste Van de voorzitter schreef. Hoogste tijd om weer eens op deze manier contact te hebben. Er is in het afgelopen half jaar veel wel gebeurd, maar ook veel niet. Met name op het persoonlijke vlak zijn er binnen TCR veel ingrijpende gebeurtenissen geweest. Het plotselinge overlijden van Henk van Pijkeren heeft ons allen diep getroffen. Ook binnen onze club blijkt nu hoeveel werk Henk heeft gedaan. Daarnaast werden we geconfronteerd met enkele ernstige valpartijen. Jan Heering belandde na een harde val in het ziekenhuis. Gelukkig gaat het na een lange tijd van revalidatie weer goed met hem. Ook zijn broer Frans kwam hard met het asfalt in aanraking. Een erg gekwetste hand was het gevolg. Ook dit gaat na enkele operaties weer de goede kant op. Dan was er de val van Wim Jansen. Ook hij werd overgebracht naar het ziekenhuis. In eerste instantie liet dit zich ernstig aanzien, maar gelukkig wees nader onderzoek niet op blijvende gevolgen. Voor ons als club is dit alles een aanwijzing dat we op het gebied van veiligheid de vinger aan de pols moeten houden.

Maar er is ook veel niet gebeurd. Hiermee doel ik op clubritten en clubactiviteiten, die als gevolg van de coronapandemie niet door konden gaan. Juist in ons 40-jarig jubileumjaar een grote teleurstelling. De jubileumcommissie had met veel enthousiasme een mooi jaarprogramma vastgesteld met prachtige activiteiten. Een gezellige dag uit, mooie tochten en een geplande slotdag met een afsluitend feest gaan niet door. Bovendien werden alle meerdaagse tochten gecanceld en de Waypointtocht gaat niet door.

Is het dan alleen maar kommer en kwel? Zeker niet! In overleg met de jubileumcommissie is besloten alle festiviteiten van het 40-jarig jubileum te verplaatsen naar 2021. Het wordt dus een 41-jarig jubileum! Weer iets om naar uit te zien. Ook ga ik ervan uit dat de geweldige meerdaagse tochten volgend jaar weer doorgaan.  Inmiddels is ook ons gezellige Tourhoes weer geopend op donderdagavond.  Iedereen van harte uitgenodigd om ook daar de onderlinge clubbinding in stand te houden.

Maar er is meer om me over te verheugen.  Fijn om te zien hoe tijdens de afgelopen maanden iedereen is blijven fietsen.  Solo, in tweetallen, met z’n vieren of in kleinere groepen werd er driftig doorgefietst. Vanaf juli konden we gelukkig weer in onze gangbare toergroepen fietsen. Een geweldige ontwikkeling vind ik ook het opstarten van een jeugd-mtb groep. Een aantal leden (jeugdcommissie!?) heeft het initiatief genomen om deze groep verder op poten te zetten. Vanaf eind augustus wordt er op donderdagavond in verschillende groepen gemountainbiked. Ook in de winter kan dit doorgaan, want waarschijnlijk komt er een avond beschikbaar om in de manege binnen te fietsen!  Fijn is ook dat de Pultrum MTB-tocht doorgang kan vinden. De MTB-commissie heeft de gemeente weten te overtuigen, dat er met inachtneming van de voorschriften een veilige tocht kan worden gehouden op 17 oktober.

Het bestuur wil graag nog dit jaar een ledenvergadering houden en ook de commissieavond staat nog op het programma. Tijdens de komende bestuursvergadering wordt hierover beslist. Hierna wordt z.s.m. gecommuniceerd met de leden. Al met voldoende om met vertrouwen naar de toekomst te kijken!

Heanig an!


maart 2020 – voorzitter Anton Janssen

24 maart 2020. Ik zit aan tafel, de laptop voor me. Ik kijk naar buiten en zie de prachtige, helderblauwe lucht. Tijd om naar buiten te gaan: lekker bezig zijn, erop uit, actief zijn. Maar nu is alles anders. De straat waar ik woon is uitgestorven. Geen winkelend publiek, geen gezellig gepraat, geen andere geluiden. Stil. Het is de tijd van het coronavirus met alle gevolgen van dien. Dit virus zet de wereld in pauzestand. Maatregelen  om corona te beteugelen doen hun werk. Gezondheid en mensenlevens op de eerste plaats. Maatregelen waar iedereen mee te maken krijgt, ook TCR en haar leden.

Zoals ieder van onze club zal ik het missen: de gezellige clubritten, het bezoek aan het Tourhoes en het contact met de leden. Tot 1 juni wordt het veel thuiszitten, af en toe  fietsen en een wandeling met Gerda. Hoofdzakelijk digitaal contact met kinderen en kleinkind. Voor velen van ons zal het niet anders zijn. Op deze manier zal iedereen zijn bijdrage leveren om het virus te overwinnen. 

Ook bijzondere clubactiviteiten, zoals de seizoensopening in het kader van het jubileumjaar, gaan niet door. Ronde van Overijssel en Dwars duur Riessen, waaraan veel leden van TCR een bijdrage leveren,  zijn afgelast. Het is afwachten of het bijzondere jaarlijkse uitstapje, TdRC, Binnenlandse Toertocht, TCR on Toer en Buitenlandse Toertocht door kunnen gaan. Het zal in elk geval een bijzonder jubileumjaar worden.

Ook bestuurlijk gaat het anders dan voorzien. De Algemene Vergadering is uitgesteld en zal indien mogelijk in juni gehouden worden. Volgens de statuten moet een AV worden gehouden binnen de eerste zes maanden van het jaar. Mocht dit niet lukken, dan is er simpel sprake van overmacht. De wisseling van bestuursleden kan niet bekrachtigd worden, maar dit weerhoudt het bestuur er niet van de overdracht van bestuurstaken in gang te zetten.  De voorgedragen nieuwe bestuursleden, Eric Harbers en Erik ten Hove, zijn inmiddels bezig zich in te werken in hun nieuwe functie. Van de vertrekkende bestuursleden zal in elk geval op passende wijze afscheid worden genomen.

Ik wens iedereen veel sterkte de komende tijd. Namens het bestuur vraag ik een ieder zich te houden  aan de voorschriften zoals vermeld op de site. TCR volgt hierin de regels vanuit de regering en de aanwijzingen van de NTFU. Denk aan je eigen gezondheid, maar zeker ook aan die van anderen!
Anton Janssen
Heanig an,  


Van de voorzitter

december 2019 – voorzitter Anton Janssen

Ik kijk naar buiten en zie dat het miezert en halfdonker is. Volgens mij duurt dit al weken. Deze dagen worden niet voor niets de donkere dagen voor Kerst genoemd. Een prachtige gelegenheid om het jaar optimistisch af te sluiten met een: Van de voorzitter.

2019 is voor TCR een bewogen jaar geweest, waarin veel is gebeurd. Zowel wat betreft ons clubgebeuren, als ook op persoonlijk vlak voor een aantal leden. Een jaar waarin ons lid Gerard Poortman kwam te overlijden en ook enkele leden het verlies van hun echtgenotes moesten verwerken. Bovendien kregen enkelen van ons te maken met ziektes en medisch ingrijpen. Fijn om dan te zien dat we elkaar ook op die momenten weten te vinden en waar nodig te ondersteunen. Dat moet vooral zo blijven binnen onze club!

Ook wat betreft de cluborganisatie is er het een en ander gebeurd. Allereerst werden op de AV de nieuwe statuten en het HHR door de leden goedgekeurd. Een nieuwe en goede basis om onze vereniging te besturen. Op dezelfde vergadering kreeg het bestuur het fiat om verder te gaan met het huren van een eigen onderkomen. Voor het eerst in de geschiedenis van TCR. Inmiddels hebben we de beschikking over een eigen “Tourhoes”, een onderkomen voor onze MTB-onderhoudsgroep en een mooie opslag voor clubmateriaal. Aan dit alles is door velen hard gewerkt, met een mooi resultaat. Veel dank hiervoor! Om dit alles te coördineren hebben we nu zelfs een Tourhoescommissie.

Natuurlijk waren er weer de jaarlijkse evenementen: Bloemendal MTB, TdRC, Af4d, ToT, BUTT, WAM en Pultrum MTB. Daarnaast onze bijzondere clubtochten en de wekelijkse clubritten.  Maar er was meer. Sinds kort hebben we binnen onze club een echte damesgroep! Op woensdagmorgen wordt er met de FOS (Fietsen Onder Schooltijd)- groep gezamenlijk gefietst op de MTB. Een aantal dames is inmiddels lid geworden van TCR.  Een succes voor de dames binnen onze club, die hiervoor het initiatief hebben genomen! 

Een bijzonder woord van dank ook voor onze kledingcommissie. Er is hard gewerkt om de kledingverstrekking anders te organiseren en ook is er overgegaan naar een nieuwe leverancier. Twee keer per jaar kan er op de website kleding worden besteld. Hiermee komt er een einde aan de grote kledingvoorraad, die voor veel geld op de balans stond. Wat wel is gebleven is de broekensponsor Cavallo keukens/Joh. Slooijer keukens en kasten.  Dankzij deze sponsoring is iedereen in de gelegenheid voor een minimale prijs een kwalitatief hoogwaardige fietsbroek te kopen. Zo terugkijkend kan volgens mij inderdaad worden gezegd dat niet alleen de leden op de fiets in beweging zijn, maar ook Tourclub Rijssen! 

Maar…binnenkort is het 2020: het 40-jarig jubileumjaar van TCR! Een jaar dat beslist niet ongemerkt voorbij mag gaan. En daar wordt hard aan gewerkt. De jubileumcommissie is druk bezig geweest met het samenstellen van het programma en dat is in grote lijnen rond.  Het belooft een bijzonder jaar te worden! De festiviteiten beginnen op zaterdag 4 januari met de nieuwjaarsrit en aansluitend de nieuwjaarsbijeenkomst in het Tourhoes .Ons jubileumjaar wordt afgesloten met een geweldige feestdag op 26 september, met als slot een geweldige feestavond.  Daartussen op 20 juni een prachtige dag op de fiets en meer naar……?! Daarnaast natuurlijk onze reguliere evenementen en meerdaagse tochten: BiTT(?), Tot en BuTT. De buitenlandse toertocht staat ook in het teken van ons jubileum, maar een meerdaagse tocht naar Anzere zit er na overleg (en uitkomst van de enquête) niet in. Meer informatie over de buitenlandse toertocht  volgt spoedig. Zet al wel vast 15-19 september in je agenda!

Wat ook nieuw is voor 2020,is dat er gestart wordt met een jeugd MTB-groep. Op zaterdag 11 januari kan de jeugd van 10-14 jaar kennismaken met TCR, door gratis mee te doen aan de Bloemendal MTB tocht en onder leiding van enkele enthousiaste TCR mountainbikers een gedeelte van de route fietsen.  Het doel is in de zomer op donderdagavond met een jeugdgroep van start te gaan. Een geweldig initiatief!

Uit dit alles blijkt dat TCR niet stilstaat, maar de gang er goed in houdt. Zoals als het hoort bij sportieve fietsers. Ik wens iedereen een voorspoedig, sportief, maar bovenal gezond 2020!

Heanig an, Anton Janssen


juli 2019 – voorzitter Anton Janssen

De tweede helft van 2019 is inmiddels begonnen en ik besef dat het de hoogste tijd is voor een nieuwe: Van de voorzitter. Ik had me voorgenomen regelmatig een stukje te schrijven voor de leden, dus moeten we die regelmaat er wel inhouden.
De afgelopen maanden is voor sommigen binnen onze vereniging een droevige en bewogen tijd geweest. Het plotselinge overlijden van ons lid Gerard Poortman en het overlijden dit jaar van de echtgenotes van Bennie Eekers, Gerard Mulhof en Louis Strik heeft tot groot verdriet geleid binnen de betreffende families, maar ook binnen onze club zijn gevolgen gehad. Wel heel erg fijn om te zien dat er door de leden enorm wordt meegeleefd. Ik hoop dat het meeleven tot troost is geweest voor ieder en ook in de toekomst het motto van TCR (meer dan fietsen) zal blijven bestaan.
Het zomerseizoen van TCR is in volle gang en over niet al te lange tijd begint voor velen een welverdiende zomervakantie. Dit geldt niet voor iedereen aangezien velen binnen onze club het arbeidsproces al vaarwel hebben gezegd en dus nooit meer vakantie hebben. Of altijd vakantie, het is maar hoe je het bekijkt. Dit heeft ook voor het toerschema van TCR zijn gevolgen. Steeds meer leden hebben de tijd en gelegenheid om overdag te fietsen, met als gevolg dat het aantal deelnemers aan de middagritten toeneemt. Regelmatig vertrekken groepen op maandag- en woensdagmiddag voor een mooie tocht. Dit heeft wel tot gevolg dat de deelname aan de avondritten, met name op woensdag wat minder is. Hierdoor worden soms op woensdagavond toergroepen gecombineerd. Fijn dat het zo wordt opgelost.
Inmiddels zijn de eerste evenementen al weer geweest. De TdRC op 1 juni had prachtige weersomstandigheden en was onder leiding van de nieuwe commissievoorzitter René Altena weer een succes. Een mooie en gevarieerde fietsdag. De Avondfietsvierdaagse had ook dit jaar weer het gebruikelijke aantal deelnemers. Prima georganiseerd en de verjongde commissie probeert dit evenement voor het komende jaar een nieuwe impuls te geven. TCR on Tour (TOT) was een succes: een recorddeelname, prachtige omstandigheden en veel kilometers.
Toch zijn er binnen onze club wel dingen waar ik me een beetje zorgen om maak. Het blijkt steeds lastiger om clubleden te motiveren mee te doen aan bijzondere tochten/evenementen. Zo moest de meerdaagse tocht naar Engeland worden gecanceld wegens gebrek aan belangstelling en waren er op het laatste moment voldoende deelnemers om het jaarlijks uitstapje door te laten gaan. Dit alles is zeer teleurstellend voor de organisatie. Volgens mij zijn het juist deze bijzondere ritten, die het toerfietsen iets extra’s geven. Oorzaken? Waarschijnlijk heeft iedereen wel z’n eigen verklaring. Gelukkig was de TOT een succes en ook de Buitenlandse Toertocht heeft voldoende deelnemers.
Intussen is ons clubhuis in gebruik genomen en de eerste ervaringen zijn positief. De opslag van clubmateriaal is verhuisd en ook de MTB-onderhoudsgroep heeft hier een definitief onderdak gevonden. Dit alles tot tevredenheid. Dank aan iedereen die hierbij heeft geholpen. Ik denk dat iedereen er ook wel aan gewend is, dat we bij het clubhuis vertrekken. Zelfs onze Enterse leden zijn dankbaar voor de extra Strava-kilometers, die ze nu kunnen maken… Ook onze wekelijkse clubavond op woensdag wordt redelijk bezocht en zorgt voor veel extra gezelligheid. Het enige dat nog ontbreekt is een prachtige naam voor ons clubhuis. Maar daar is aan gewerkt: velen hebben een naam ingestuurd. Uit de inzendingen is met grote meerderheid voor de winnende naam gekozen nl………………..?! De naam zal worden onthuld bij de officiële opening van ons clubhuis op zaterdag 20 juli, tijdens de gezellige nazit van de pre-vakantietocht. Hierbij wordt iedereen alvast van harte uitgenodigd!
Ik wens iedereen nog veel gezonde fietskilometers, een geweldige vakantie en vooral….heanig an!
Anton Janssen


april 2019 – voorzitter Anton Janssen

Ik heb het niet zo op de winter. Geef mij maar de zomer. De winter heeft korte dagen, gure dagen, vaak regen en maar weinig heldere vrieskoude dagen. Met schaatsen heb ik ook al weinig: m’n laatste paar noren heb ik jaren geleden verkocht. Drie dagen zere benen en dan weer dooi is ook niks! Zijn er dan helemaal geen voordelen aan winter? Zeker wel: gezellig bij de warme kachel, een vakantie naar Oostenrijk en natuurlijk…mountainbiken! Ik verheug me altijd weer op mooie ritten met de club. Heerlijk raggen over onze prachtige routes en elkaar uitdagen en flink testen. Af en toe een mooie tocht rijden maakt het plaatje compleet. Eigenlijk vind ik mountainbiken leuker dan fietsen op de weg.

Voor het bestuur is de winterperiode best een drukke tijd. Er moet veel worden geregeld, zoals commissieavond, clubavond en AV. Bovendien zijn we afgelopen winter flink druk geweest met het maken van nieuwe statuten en herzien en bijwerken van het HHR. Dat is allemaal gelukt en jullie hebben je goedkeuring eraan verleend. Dank daarvoor! Ook is de winter de tijd voor het maken van nieuwe plannen en die zijn er inderdaad gemaakt. Daarover straks meer.

Ook is er bij het bestuur het besef dat we allemaal een dagje ouder worden. Natuurlijk: iedereen wordt elke dag een dagje ouder. Maar ook voor onze club geldt dat de gemiddelde leeftijd flink aan het oplopen is. Fietsende leden die ouder zijn dan 70 jaar zijn geen uitzondering. Geweldig dat dit nog kan. Wel vereist dit extra aandacht voor veiligheid en gezondheid. We zijn als bestuur ons hiervan bewust. Ziek zijn, overlijden, droevige familieomstandigheden, ook hier krijgen we als club mee te maken.  We proberen als bestuur hier ook in mee te leven en aandacht aan te geven. Tourclub Rijssen…meer dan fietsen!

De winter is inmiddels voorbij en de zomer staat voor de deur. Dat is beter! Tijd voor enthousiasme en nieuwe plannen! Inmiddels zijn de eerste wegritten gestart en hebben we de seizoensopening op 30 maart achter de rug. Als dit de voorspeller van de zomer is ziet het er goed uit: een geweldige deelname, met fantastisch weer en een gezellige afsluiting. Ook de zaterdagritten in maart kenden een grote deelname en er moest veelvuldig worden gesplitst in twee groepen. Inmiddels is iedereen al aardig gewend aan de nieuwe groepsindeling van T1 t/m T5.

Dan maar even over de plannen. Het belangrijkste plan is inmiddels al behoorlijk gevorderd en de eerste stappen zijn gezet: TCR krijgt een vaste thuisbasis! We nemen per 1 mei 2019 onze intrek in de manege van de Oosterhofruiters aan de Brekeldlaan. We gaan samen met deze vereniging gebruik maken van de accommodatie. Toen we als bestuur in december hoorden dat het bestuur van de Oosterhofruiters op zoek was naar een medegebruiker van hun accommodatie zijn we daar onmiddellijk op in gesprongen. Een prachtige kans voor een eigen thuisbasis. Voor onze club een fantastische locatie en uitvalsbasis. Aan de rand van de bebouwde kom en bijna aan de MTB-route. Beter kan niet. Er is ruimte voor opslag van clubmateriaal, een nieuw onderkomen voor de MTB onderhoudsgroep en twee kantines voor bijeenkomsten en vergaderingen. Bovendien is de accommodatie prima geschikt als vertrekpunt voor onze clubritten en starpunt voor de twee MTB tochten. Het is een rustige en veilige vertrekplaats en voor evenementen is er voldoende parkeerplek. Na enkele verkennende besprekingen hebben we besloten met elkaar verder te gaan en inmiddels zijn we zover dat een overeenkomst wordt getekend. Als bestuur hebben we onze plannen voorgelegd aan jullie op de AV en er is met enthousiasme gereageerd. We moeten er als clubleden samen voor gaan en ik heb er alle vertrouwen in dat het een succes wordt.

In de praktijk zal het op het volgende neerkomen:

 • Vanaf zaterdag 4 mei starten alle clubritten ( zaterdag en door de week) vanaf onze clubaccommodatie aan de Brekeldlaan
 • Alle bijzondere tochten die gezamenlijk worden afgesloten eindigen hier
 • Commissieavond, clubavond en AV zullen hier plaatsvinden
 • Startpunt MTB tochten
 • Thuisbasis MTB onderhoudsgroep en opslag clubmaterialen
 • Uitvalsbasis voor eventuele andere clubactiviteiten

Natuurlijk zal het beheren en gebruiken van een eigen accommodatie niet kunnen zonder de inzet van onze leden. Als voorbeeld noem ik het doen van clubhuis/kantinediensten en soms het helpen bij kleine klussen. Dit alles op vrijwillige basis. Het bestuur vertrouwt erop dat dit geen problemen zal opleveren gezien het enthousiasme van veel leden. Over dit alles volgt op de website meer informatie.

Andere plannen waar we de komen tijd aandacht aan willen geven is het werven van meer jeugdige leden. Dit zou bijv. kunnen door het opstarten van een jeugd-MTB-groep. Ook zal de mogelijkheid worden onderzocht om een damesgroep te starten voor het fietsen op de weg.

Zoals jullie merken: de club leeft en staat voor nieuwe uitdagingen. We gaan als bestuur uit van het principe: het gaat goed, maar kan beter. Of zoals een bekend gezegde: stilstand is achteruitgang. TCR staat bepaald niet stil en met inzet van jullie als leden komt het zeker goed. Ik wens iedereen een geweldig zomerfietsseizoen….maar: Haenig an!

Namens het bestuur,

Anton Janssen


6 juni 2018 – voorzitter Anton Janssen

Het is inmiddels juni en het clubseizoen draait op volle toeren, kortom: de hoogste tijd voor een nieuwe “van de voorzitter”.  Dat het er tot nu toe nog niet van is gekomen heeft als voornaamste oorzaak onze verhuizing. Ons verblijf van 25 jaar aan de Baksteenstraat hebben we verruild voor een onderkomen aan de Grotestraat. Een hele operatie als je gaat verhuizen van groot naar klein(er). Dan kom je er pas goed achter wat in al die tijd hebt “verzameld”. De rust is inmiddels enigszins weergekeerd en het leven heeft weer z’n rustige vut-ritme.

Ook onze club heeft het jaarlijkse ritme weer hervonden. Het begon met de uitgestelde jaaropening vanwege de weersomstandigheden. De opening viel deze keer  samen met het begin van de zomertijd. De ervaringen waren positief en de toercommissie overweegt om het voortaan op dit tijdstip te houden. Natuurlijk beginnen de wegritten op zaterdag wel gewoon in maart.

Telkens als ik op zaterdagmorgen de parkeerplaats bij de sporthal op fiets, ben ik weer onder de indruk van het aantal clubleden dat daar staat opgesteld in onze prachtige blauw-gele clubkleding. Tijdens mijn deelname aan de mtb-marathon in Willingen hoorde ik dat de Duitsers hier een mooie naam voor hebben bedacht, ze noemen het “der Holland Zug”.

Dat er niet alleen gefietst wordt, maar  we ons ook inspannen bij andere activiteiten is zo langzamerhand gewoonte. TCR is per slot van rekening: meer dan fietsen! Wat te denken van onze mtb-onderhoudsploeg. Ondanks de enorme tegenslag van de inbraak, wordt er gewoon wekelijks doorgewerkt en blijft de route in voortreffelijke conditie. Hulde voor Wim Jansen, Johan Witten en hun mannen! Ook zijn veel leden in meer of mindere mate betrokken geweest bij de organisatie van de Ronde van Rijssen (geweldig geslaagd in het centrum van Rijssen) en Ronde van Overijssel.

Op zaterdag 26 mei was er het jaarlijks uitstapje naar Groesbeek, georganiseerd door de T4. Zonder andere mensen van de T4 tekort te doen, kan ik zeggen dat met name Henk en Jannie van Pijkeren hebben gezorgd voor een voortreffelijk organisatie en zeer mooie routes!  Het was een topdag. Het aantal van ongeveer 40 deelnemers lijkt behoorlijk, maar vind ik toch tegenvallen. Als ik zie wat er op een normale zaterdagmorgen bij de sporthal staat en dit vergelijk met het aantal van het jaarlijks uitstapje, zouden dit er best meer mogen zijn. Voor 11 euro gratis vervoer, koffie voor de start, na afloop een Chinees buffetje en twee heerlijke drankjes: waar krijg je dat nog?!

Ook de TdRC was dit jaar weer een succes. Helaas viel het aantal deelnemers dit jaar lichtelijk tegen, veroorzaakt door het mindere weer (lichte regen) van deze dag. De organisatie was weer dik in orde en er kan weer een flink bedrag worden geschonken aan goede doelen. Volgend jaar zeker weer meer dan 1000 deelnemers!

Een tegenslag was er ook voor de website van onze club. Opeens stond de site op wit, met melding 403. De site was gehackt! Het blijkt dat sommige aardbewoners nog steeds lol beleven aan dit soort activiteiten. Gelukkig was de site na enkele dagen weer online, mede te danken aan het vele werk van Dennis Wessels ( en pa). Dan pas merk je hoe je als club afhankelijk bent van de site, zeker als dit het centrale communicatiemiddel is. Gelukkig kon er nog wel gecommuniceerd worden via de mail.

Een ander punt van aandacht is de gezondheid van sommige leden. Regelmatig komt er nieuws over kleine en grote tegenslagen voor wat betreft die gezondheid. Gelukkig zijn de meeste dingen weer opgelost, sommige zaken hebben meer tijd nodig.  Zo werden we onlangs nog opgeschrikt door het nieuws dat Joke Knobbe tijdens haar vakantie in Griekenland werd geconfronteerd met een dubbele hernia, juist terwijl haar man Dick in het ziekenhuis lag in Athene ten gevolge van hartinfarct. Gelukkig zijn beiden weer op de thuisbasis in Enter en zijn er positieve vooruitzichten.  Wel moeten we ons realiseren, dat de gemiddelde leeftijd nog steeds omhoog gaat ( ondanks de aanmelding van nieuwe, jonge leden!). Wat blijft is, dat we vooral moeten blijven bewegen: sportief fietsen kun je zelfs nog boven de 70.

Op het moment dat ik dit stukje schrijf is de BiTT vertrokken naar Duitsland (tegenwoordig ook binnenland). TCR staat nooit stil. Ik ga zelf de komende periode maar eens genieten van een (welverdiende?) vakantie samen met Gerda en wens iedereen veel fietsplezier en ook een geweldige vakantie, ver weg of dichtbij. Heanig an!

Anton


Van de voorzitter

20 februari 2018 – voorzitter Anton Janssen

Op het moment dat ik dit stukje schrijf is het prachtig weer: de zon schijnt, droog en lekker fris. Een prachtige gelegenheid voor een mooie MTB-rit zou je denken. Toch heb ik besloten maar niet te gaan. Soms heb ik gewoon geen zin in al die voorafgaande beslommeringen: kleren uit, fietskleding aan in verschillende lagen, fiets controleren, banden pompen, etc. Voor je weg bent, ben je een half uur verder. Bovendien weet ik hoe het bos eruit ziet: hard en op sommige plaatsen spiegelglad. Niet bepaald aantrekkelijk. Mooi de tijd om het winterseizoen eens even na te beschouwen.

Wat is er dit winterseizoen weer veel gefietst door onze clubleden. Op zaterdagmorgen duiken tientallen leden, verdeeld over de verschillende toergroepen het bos in. Een mooi gezicht om de geel-blauwe treintjes over de route te zien slingeren. Soms snel, soms minder snel, maar allemaal met evenveel plezier. Daar is toerfietsen toch voor gemaakt! Mooi dat er dit winterseizoen weinig ernstige ongevallen hebben plaatsgevonden. Nico Spekenbrink liet ons schrikken door een val met zijn MTB. Heup gebroken. Dit gaat inmiddels weer prima! Hij fietst alweer alsof er niets gebeurd is. Natuurlijk waren er verder verschillende valpartijen, maar ja…dat kan gebeuren ( ik kan erover meepraten). Wat mij opvalt dat er ook steeds meer gefietst wordt op maandag- en woensdagmiddag. Waar halen die mensen toch de tijd vandaan? Misschien dat leeftijd een rol speelt..

Natuurlijk moet ik ook even terug komen op de twee MTB-toertochten door onze eigen club georganiseerd. De commissie staat garant voor een prima organisatie en dat werd dit seizoen beloond met een record aantal deelnemers. De Novon-Teunis-tocht mocht zich verheugen in veel belangstelling, maar de klapper was de Bloemendal-tocht met meer dan 700 deelnemers! Veel dank voor iedereen die betrokken was bij de organisatie van deze tochten.

Ook de MTB-onderhoudscommissie heeft weer geweldig werk afgeleverd. Onder leiding van Johan Witten en Wim Jansen werd menige  donderdag (en soms nog vaker) gewerkt aan de route. Zelfs door een heuse winterstorm, met zeer veel omgevallen bomen, laten ze zich niet uit het veld slaan.

Een goede club staat niet stil. Dus na het winterseizoen komt het zomerseizoen. Hoe zo winterstop of zomerstop? Gefietst moet er worden! Op zaterdag 3 maart is het seizoensopening en de eerste ritten staan weer op het programma. Dit jaar helaas (voorlopig) zonder de T2. Ook tijdens de laatste groepstoerleidersvergadering is gebleken dat er voor deze groep niet voldoende toerleiders zijn. Degenen die in deze groep fietsten zullen zich dus moeten aansluiten bij een andere groep (T1 of T3). De naam T2 blijft wel bestaan. Ik hoop dat in de komende tijd ook deze groep weer met eigen toerleiders op weg kan.

Inmiddels is het toerschema voor de zomer weer prima gevuld. Onze hoofdtoerleider, Henk van Pijkeren, heeft hiervoor weer prima voorwerk verricht. Elke toergroep heeft het schema verder ingevuld. Een prima manier om te komen tot een vlotte invulling. Dit alles aangevuld met bijzondere tochten zorgt ook dit seizoen weer voldoende uitdagingen.

Voor iedereen een geweldige zomer en een prachtig fietsseizoen! Heanig an!

Anton

Ps. (ik denk dat ik toch nog maar een stukje ga fietsen)


3 november 2017 – voorzitter Anton Janssen

Het is weer voorbij, die mooie zomer…! Wat is er mooier dan een lekker stukje fietsen bij 20 graden of meer. Fietsbroek aan, shirtje erover, sokjes, schoenen en fietsen maar. Racefiets of MTB, het maakt niet uit. Alles gaat zoveel gemakkelijker bij mooi weer. Maar ja, het is inmiddels november en de temperaturen en omstandigheden worden er niet fijner op. De tijd van lange broek, ondershirt, warme fietsjas en overschoenen is weer aangebroken. Ondanks dit blijft het fietsen een genoegen en geeft misschien nog wel meer voldoening.

Een mooie aanleiding om in dit stukje van de voorzitter even terug te blikken op de zomer en vooruit te kijken naar de winteractiviteiten. De afgelopen fietszomer had zijn ups en downs. Om met het laatste te beginnen: enkele pittige valpartijen met gevolgen. Zo was er de val van Bart Scholten, met nekletsel als gevolg. Gelukkig is Bart weer op de weg terug en zit hij inmiddels weer op de (race)fiets. Daarna de val van enkele tourclubleden in de Holterberg, met als ergste slachtoffer Willy Kienhuis. Op wonderbaarlijke en snelle manier wist hij te herstellen van een tiental gebroken ribben. Terwijl iedereen dacht dat hij nog zielig thuis zat, fietste hij al weer vrolijk rond! Hij heeft het seizoen zelfs afgesloten met een heus Strava-wereldrecord: 3 keer de Ventoux beklimmen in de snelste tijd! Het valseizoen werd afgesloten door Robert Baan: hij ging onderuit met de MTb en brak hierbij op een vervelende manier zijn bovenbeen. Ook hij is inmiddels weer herstellende. Helaas zijn er meer valpartijen geweest met misschien minder gevolgen, toch blijft het voor elke betrokkene een minder prettige ervaring. Ook kreeg een aantal clubleden te maken met gezondheidsproblemen. Voor ieder die hiermee te maken kreeg: veel sterkte en beterschap.

Wat ook een beetje tegenviel was het weer, dat beslist niet meewerkte op de dagen dat er een bijzondere tocht op het programma stond. Allereerst de  verrassingstocht ( weer fantastisch geregeld door Gerrit Lohuis). Door de regen waren er maar 20 deelnemers. Na de zomervakantie had de T4 een prachtig jaarlijks uitstapje geregeld in de buurt van Groesbeek. Door het slechte weer moest dit zelfs worden afgelast. Ook de afsluiting van het zomerseizoen had last van het slechte weer. Gelukkig werden de organisatoren van de T3 niet teleurgesteld: velen van ons trotseerden de regen. Iedereen die heeft meegewerkt aan de organisatie van dit alles: hartelijk dank voor jullie inzet en prima organisatie!

Hoe zit het dan met de ups? Die waren er meer dan voldoende. Allereerst de “gewone”ritten van het toerschema. Voor mij is het altijd weer een feestje als ik de parkeerplaats bij de sporthal op fiets en daar de geel-blauwe treintjes al weer klaar zie staan. Iedereen vol goede zin en de toerleiders hebben weer een prachtige route bedacht. Een voorrecht om met die mensen op pad te gaan! Dan was er nog het succes van de binnenlandse toertocht (in het buitenland) en TCR on tour, een prachtige tweedaagse. In juni was er weer een fantastische TdRC, met een recordaantal deelnemers en een prachtige opbrengst voor de voedselbank, gevolgd door een geslaagde  Avond Fietsvierdaagse. Inmiddels is ook de Waypoint-marathon geweest ( bewondering voor al die tourclubleden die “zomaar”130 km. wegtrappen) en ook de Teunis-Novon tocht was weer een groot succes! Veel dank voor de commissies die alles hebben georganiseerd.

Zoals gezegd hoort bij dit stukje ook een vooruitblik. De winter is over het algemeen een rustiger periode in het tourclubgebeuren. De MTB tochtjes ( en een tocht voor de wegfietsers) op zaterdag en doordeweeks nog enkele vut-ritjes. Over het algemeen is de animo niet minder. 

In de winterperiode zijn er ook de clubavonden. Om te beginnen de commissieavond. Een gezellige avond voor alle toerleiders en commissieleden met een drankje en een hapje, als dank voor hun inzet. Zeer verdiend! Dan is er in januari de clubavond met o.a. de bekendmaking van de kilometervreter en clubkampioen. Als laatste volgt dan begin maart de algemene ledenvergadering. Uit dit alles blijkt maar weer: een goed tourclublid zit nooit te lang stil!

Als laatste wil ik afsluiten met enkele zaken uit de laatste bestuursvergadering:   

 • In 2020 bestaat onze club 40 jaar! Voor het bestuur een reden om een jubileumcommissie in het leven te roepen. Inmiddels zijn enkele leden benaderd en misschien word jij ook wel gevraagd. Eén ding staat vast: het moet een fantastisch jaar worden met bijzondere activiteiten.
 • Het blijkt dat er nogal wat onduidelijkheid bestaat over het fietsen met de MTB, met name in de Holterberg. Er zijn nogal wat privé landeigenaren die het absoluut niet toestaan dat er over hun grond wordt gefietst. Het bestuur wordt hierop aangesproken. Daarom de oproep van het bestuur: fiets alleen op de blauwe route en op aangelegde fietspaden! Dit voorkomt veel narigheid.
 • Ook hebben we gepraat over het dragen van het juiste tenue. Dit gaat over het algemeen bijzonder goed. Als regel geldt: TCR-shirt tijdens alle tochten die op het toerschema staan.
 • Tenslotte hebben we de statuten van de vereniging nog eens bekeken. Deze zijn van 1980 en tussentijds niet (of nauwelijks) aangepast. Dat moet zeker de komende tijd gebeuren. Op de eerstvolgende ledenvergadering meer hierover.

Rest mij iedereen een geweldig winterseizoen toe te wensen en ….heanig an!

Anton


17 juli 2017 – voorzitter Anton Janssen]

Vakantiegevoel. Hoe is dat eigenlijk het beste te omschrijven? Volgens mij zoiets als: enkele weken niet naar het werk, lekker doen waar je zin in hebt ( alleen of samen), meestal weg van huis en haard en wetend dat je daarna weer aan het werk gaat. Hoe je die vakantie verder invult is voor iedereen verschillend. De één houdt van een passieve vakantie ( lekker dobberen op je opblaaskrokodil), de andere van een actieve vakantie ( drie cols bedwingen op één dag).

Voor mij is het deze keer een bijzondere vakantie. Of eigenlijk geen vakantie: ik hoef namelijk niet weer aan het werk. Vreemd idee, maar het staat me niet tegen! Na 42 jaar in het onderwijs houd ik het voor gezien. Van velen heb ik de vraag gekregen wat ik dan ga doen. Mijn antwoord is dan: niet zoveel. Lekker mijn eigen tijd indelen, een beetje knutselen thuis, op reis gaan met de camper, af en toe een fietstochtje maken en natuurlijk voorzitter zijn van TCR. Dit alles hopelijk in goede gezondheid.

Over gezondheid gesproken. Ook binnen onze club hebben we te maken met het feit dat onze gezondheid het soms af laat weten. Soms langzamerhand, maar vaak ook plotseling. Denk aan onverwachte berichten, valpartijen. Het komt zomaar op je pad. Ik zou zomaar 10 namen kunnen noemen van leden die hier mee te maken kregen. Gelukkig zijn de vooruitzichten gunstig en verloopt het herstel voorspoedig. Soms zelfs sneller dan gedacht. Enkelen zien we inmiddels al weer terug op de fiets.

Ook wat betreft bestuurszaken is het een rustige tijd. De eerstvolgende vergadering is pas weer na de vakantie. In de laatste bestuursvergadering hebben we onder meer gepraat over de opmerkingen die zijn gemaakt tijdens de groepsdiscussie na de ledenvergadering ( waarin gelukkig tevredenheid overheerst) en de veiligheid. We hebben als bestuur een ingezonden brief behandeld, waarin werd gevraagd of het toegestaan is om bij een zeer bijzondere situatie af te wijken van het maximum aantal van 16 fietsers in een groep. Hierin werd als voorbeeld genoemd een erg harde wind en dat het gemakkelijker fietsen zou zijn in een grote groep. Het standpunt van het bestuur is duidelijk: 16 is het maximum. Ook bij extreme omstandigheden. De leden hebben hier zelf voor gekozen. Bovendien denk ik dat we hierbij teveel uitgaan van onze eigen omstandigheden en de veiligheid uit het ook verliezen. Wat te denken van onze medeweggebruikers. Hoe intimiderend kan het niet zijn een grote groep fietsers, in een waaier de hele weg gebruikend, op je af te zien komen. Ook is het gevaar voor valpartijen groter. Je fietst in een grote groep bovendien langer achteraan op de kant, wat erg vermoeiend kan zijn. De oplossing is simpel: 2 kleinere groepen en het tempo laten zakken. Liever kort op kop, dan achteraan op de kant!

Inmiddels hebben we de verrassingstocht achter de rug. Het was weer super geslaagd. Ik blijf me verbazen hoe Gerrit Lohuis er telkens weer in slaagt  een nieuwe verrassing te bedenken. Deze keer was het een bezoekje aan het nieuwe Hennie Kuiper museum in Denekamp. Helaas waren de weersomstandigheden deze keer minder, hetgeen resulteerde in 24 deelnemers ( wel werd er gefietst in gemixte groepen..). Dit alles mocht de pret niet drukken. De stemming was opperbest en de taart en de koffie voortreffelijk. De volgende gezamenlijke activiteit is het jaarlijks uitstapje. Hierover meer in het toerschema.

Wat mij rest is iedereen een fijne vakantie te wensen. Ver weg of dichtbij, alleen of met velen, passief of actief, in ieder geval…..heanig an!

Anton


13 mei 2017 – voorzitter Anton Janssen

Vaak heb ik de afgelopen tijd de vraag gekregen: “Hoe bevalt dat nu als voorzitter van de tourclub?” Mijn antwoord is dan steevast: prima! En zo is het ook. Je beleeft de club toch op een andere manier; houdt het wel en wee in de gaten, bent bezig met externe contacten, hebt bestuursvergaderingen en schrijft zo af en toe eens een stukje van de voorzitter. Dit alles in samenwerking met fijne medebestuursleden.

Een van de dingen die ik me dit zomerseizoen heb voorgenomen is het meefietsen met de verschillende toergroepen. Naast de T1 ben ik mee geweest met de T3 en de T6. Twee heel fijne ritten! Soms wel prettig als het tempo wat lager ligt. De rit van de T3 stond onder leiding van Gerrit Pluimers en ging richting Oldekotte. Strak tempo, gedisciplineerd fietsen en onderweg tijd voor een praatje met elkaar. Natuurlijk ontbreekt de koffie niet, aangevuld met mooie verhalen. Ik heb werkelijk genoten. Met de T6 ging het richting Ommen met Wim van de Noort als toerleider. Hier wordt gefietst met de gedachte: afstand niet te lang en tempo niet te hoog. Ik denk dat de gemiddelde leeftijd in deze groep het hoogst is: een leeftijd boven de 70 is geen uitzondering! Geweldig hoe deze mannen met elkaar rekening houden. Als gastrijder leer je mede-clubgenoten kennen of beter kennen en blijf je op de hoogte van dingen die er spelen. De T2, T4 en T5 komen dit seizoen zeker nog aan de beurt. Ik verheug me er nu al op.

Naast de reguliere toertochten hebben velen binnen de club zich bezig gehouden met andere clubactiviteiten. Zo hebben een aantal leden basisschoolleerlingen begeleid tijdens MTB-ritjes op de koningsspelen, zijn velen bezig geweest als vrijwilliger bij de Ronde van Overijssel ( Henk Krukkert zelfs voor de 25e keer!) en niet te vergeten onze MTB- route onderhoudsploeg, die ervoor zorgt dat alles er weer perfect bijligt. Iedereen hiervoor hartelijk dank!

Aandacht voor het wel en wee binnen de club houdt ook in op de hoogte blijven van bijzondere gebeurtenissen ( jubilea) en gezondheid. Derk Bos maakt een moeilijke periode door in zijn leven, maar is inmiddels weer bezig aan de weg naar boven en we hopen hem weer binnen de club te ontmoeten. Ook Gerrit Voortman kampt met gezondheidsproblemen, maar hopelijk komt er spoedig herstel. Dan even aandacht voor iets dat helaas inherent is aan het toerfietsen: vallen. Meestal zijn het onschuldige valpartijtjes, maar de laatste weken zijn we toch wel geschrokken van twee heftige ongelukken. Op 29 april is Bart Scholten ernstig gevallen met de mountainbike tijdens het voorfietsen  de TdRC. Hij heeft hierbij zijn 6e nekwervel gebroken. Dat betekent voor hem een periode van noodgedwongen rust. Gelukkig zal alles wel weer goedkomen, maar het heeft tijd nodig. Bart een voorspoedig herstel! Zaterdag 13 mei is Willy Kienhuis hard ten val gekomen in de afdaling van de Diepe Hel in de Holterberg. Hij heeft hierbij 6 ribben gebroken en heeft net als Bart een nacht ter observatie doorgebracht in het ziekenhuis. Ook Willy een spoedig herstel toegewenst. Maar dat zal bij deze twee taaie rakkers zeker lukken!

Een goede vereniging is altijd vol activiteiten en dat geldt zeker voor onze club. Ook de komende periode staat er weer van alles op het programma: Theo de Rooy Classic, Binnenlandse toertocht naar het buitenland, TCR on Tour en helpen of deelnemen aan de Triathlon Rijssen om maar enkele zaken te noemen. Tourclub Rijssen is meer dan zomaar een stukje fietsen!

Ik wens een ieder de komende tijd een goede gezondheid en veel fietsplezier. Heanig an!

Anton Janssen


1 maart 2017 – voorzitter Anton Janssen

Ik voel me deze morgen wat onwennig. Bovendien ben ik op een vreemde plek voor de zaterdagmorgen: thuis! Normaal ros ik door de bossen in de omgeving van Rijssen of maak ik deel uit van de geel-blauwe TCR-trein ergens in Overijssel. De oorzaak is echter duidelijk: regen en een harde wind. Volgens mij een goed alibi om dit stukje te schrijven als nieuwbakken voorzitter.
Ik heb begrepen dat het een goed gebruik is, dat na de ledenvergadering de voorzitter een en ander nog eens nabeschouwt. Dat doe ik met plezier, want ik heb een goed gevoel over gehouden aan de laatste vergadering. Niet alleen omdat ik ben verkozen als voorzitter, maar zeker gezien de opkomst en de fijne sfeer tijdens deze vergadering. Daarover later meer.
Allereerst lijkt het mij goed dat leden ook een beetje op de hoogte zijn van de achtergrond van een voorzitter. Weten van elkaar geeft begrip en verbinding! Iets dat  binnen onze vereniging zeker van belang is. In het dagelijks leven ben ik getrouwd met Gerda, vader van twee zonen ( Maarten en Roelof) en werkzaam als leraar basisonderwijs. 62 jaar geleden geboren in Rijssen, daar opgegroeid en altijd blijven wonen. Een echte Rijssenaar dus. Velen binnen de tourclub denken ik zo’n beetje met de fiets ben opgegroeid, maar niets is minder waar. Ik kon al fietsen toen ik 3 was, maar de racefiets heb ik pas ontdekt op mijn 38e. Mijn sportverleden begon met wedstrijdzwemmen en waterpolo ( echt iets voor grote en sterke kerels…). Vanaf mijn 16e tot mijn 31e gespeeld in het 1e van De Mors. Daarna nog trainer geweest bij deze prachtige club, maar na enkele jaren toch definitief gestopt. Tussen al deze bedrijven door was ik ook nog fanatiek motorrijder van vooral snelle motoren.
De eerste kennismaking met de racefiets was geen prettige: 30 km. fietsen en 3 dagen zadelpijn! Niks voor mij dat fietsen. Mede door fietsende vrienden de fiets toch weer gepakt en zo heb ik toch nog aardig geleerd. In 1993 heb ik mij aangemeld als lid van TCR. Vanaf mijn 40e tot mijn 57e heb ik bovendien wedstrijden gereden bij de KNWU. Tot op heden nog steeds actief als toerfietser ( en vooral mountainbiker). En dat hoop ik nog lang vol te houden. Ik heb het geweldig naar mijn zin bij de club, heb fijne medefietsers en geniet elke keer als ik met de club op stap ben . Ik ben ook zeker van plan mijn tijd als voorzitter goed te besteden en er een mooie tijd voor iedereen van te maken.

Dan nu een korte indruk van de ledenvergadering. Allereerst de nieuwe opstelling: tafels in een halve cirkel en alle gezichten letterlijk dezelfde kant op. Volgens mij is dit goed bevallen. Ook het discussiëren in groepen over de stellingen was volgens mij een succes.
Tijdens het bespreken van de verschillende punten blijkt hoe goed de club er eigenlijk voorstaat: een stabiel ledenaantal, financieel gezond, goed functionerende commissies, een indrukwekkend toerschema en een geweldige website ( het hart van de vereniging, waar alles samen komt). Ook een enorm compliment voor het bestuur, in het bijzonder voor Henk Borghuis en Brigitte Pots, die afscheid hebben genomen. Mooi dat ik de nieuwe voorzitter mag zijn van zo’n vereniging.
Dat neemt niet weg dat er altijd zaken zijn die voor verbetering vatbaar zijn of dingen die kunnen worden opgestart. Ook tijdens opmerkingen op de vergadering kwam dat naar voren. Punten zoals:
– meer vrouwelijke leden,
– indien mogelijk jongere leden
– het weer organiseren van een uitdagende buitenlandse tocht
– gebruik van social media om activiteiten onder de aandacht te brengen
– opstarten van een PR-commissie
Al deze zaken zullen op volgende bestuursvergaderingen zeker besproken worden en met jullie worden gecommuniceerd. Voorlopig genoeg geschreven, de zon begint waarachtig te schijnen! Had ik misschien toch moeten fietsen vanmorgen. Een compliment voor al die bikkels die deze zaterdagmorgen wel hebben gefietst!
Ik hoop dat jullie mij weten te vinden als er ideeën of opmerkingen zijn binnen de club. Ook ben ik van plan regelmatig een stukje “Van de voorzitter” te plaatsen, zodat jullie ook op de hoogte blijven van bestuurszaken. Naast serieuze dingen zullen ook zeker leuke anekdotes aan de orde komen. Ik weet er voldoende!

Heanig an en veel fijne fietskilometers!

Anton Janssen


17 december 2016 – voorzitter Henk Borghuis

Vorig jaar schreef ik “Wat gaat een jaar toch weer snel voorbij”. Nou, dit jaar was zeker niet anders. Misschien komt het wel doordat het afgelopen jaar heel wat rustiger is verlopen voor het bestuur dan het jaar 2015. We kunnen weer terugkijken op een goed en sportief verlopen jaar. Alle evenementen stonden voor mijn gevoel weer als een huis.  Alle organiserende commissies en toerleiders hadden alles weer goed voor elkaar. Wat dat betreft zijn we een stabiele vereniging. Waarvoor iedereen die dit jaar weer op wat voor manier heeft meegeholpen hartelijk dank!! Ook al stond je dit jaar misschien alleen een keer met een vlaggetje bij een oversteekpunt o.i.d., ook deze hulp kan niet gemist worden. Blijf er ook allemaal over nadenken hoe je de commissies kunt ondersteunen! Dit jaar waren b.v. ook enkele nieuwe toerleiders actief en die hebben zich goed ingepast waarvoor alle lof! Ook wat betreft het ledenaantal is er het afgelopen jaar niet veel veranderd. Er kwamen enkele leden bij en enkele leden hebben zich afgemeld.

Af en toe wordt er even iets aangepast, mede doordat leden met een nieuw idee komen. Zo gaan we het komend seizoen in met nieuwe namen voor de toergroepen (T1 t/m T6) met voor elke groep een groepstoerleider / aanspreekpunt / coördinator of hoe je het ook maar wilt noemen. Hiermee hopen we dat de lijntjes wat korter worden en de taken wat beter verdeeld. Ook kan elke groep nu wat meer zijn eigen activiteiten gaan bepalen en is er dus wat meer vrijheid voor de groepen. Zo heeft onze ATB-groep een Marathon gereden in het Sauerland. Ook een van de activiteiten die groepen zelf kunnen ontwikkelen. Een keer een cyclo rijden of een raid of iets dergelijks.

Toch bekruipt me wel eens het gevoel dat we niet teveel moeten uitgaan van hoe goed het in het verleden is gegaan. Ik heb zelf het gevoel wel eens wat in te dutten, misschien herken je dat. Tijdens de Algemene ledenvergadering ( 16 maart)  willen we graag met jullie hier van gedachten over wisselen. We hopen elkaar scherp te kunnen houden en misschien met nieuwe ideeën te kunnen komen.

Enkele aandachtspunten:

Heb je een nieuw e-mailadres /  telefoonnummer, vergeet dit dan niet door te geven aan de club. Ook bij de NTFU kun je zelf je gegevens wijzigen. Even een wachtwoord aanvragen – wanneer je dit nog niet hebt – en je kunt bij je gegevens (kopje “mijn gegevens”). We hebben gemerkt dat post soms niet overkomt door het niet doorgeven van wijziging in adresgegevens wat soms heel vervelend kan zijn.

Enkelen hebben de clubavond van november gemist. Tijdens deze avond worden altijd de kampioenen bekend gemaakt en prijzen uitgereikt. Deze avond staat nu gepland op 3 februari. Dit komt doordat we nu met Strava werken om het kilometervreter klassement bij te houden. Dit klassement loop tot 31 december en daarna kan de commissie die zich hiermee bezig houdt de eindstand opmaken, prijzen bestellen etc. Vandaar dat deze avond is verschoven.

Hierdoor vindt nu ook de ALV op een later tijdstip (16 maart dus) plaats.

Voor deelname aan een evenement op de Sallandse heuvelrug draagt elke deelnemer € 1.50 bij. Er is een stichting in het leven geroepen om de financiën te beheren. Met deze stichting hebben we pas overleg gehad. Zij hebben besloten om het bedrag aan te passen, nl. naar

€ 1,00. Over wat er met de inkomsten gaat gebeuren willen ze in de toekomst overleg met de organisatoren van de evenementen. Te denken valt aan b.v. het herstel van Het Speelbos bij Dalzicht, het bouwen van een dassenburcht etc. Ook kunnen we hiervoor zelf met ideeën komen. Wel werd duidelijk dat er geen ontheffing meer komt om op zaterdag tijdens het mountainbiken onze eigen routes te kunnen bepalen. Voor de Waypoint MTB-marathon liggen er misschien wel nieuwe mogelijkheden. We dragen bij, dus kunnen waarschijnlijk ook enkele andere paden dan de vaste routes uitzoeken.

Jan Roosink heeft al enkele malen meegedraaid binnen het bestuur. We hebben er alle vertrouwen in dat Jan het werk van Brigitte probleemloos zal overnemen. Hiernaast heb ik zelf ook aangegeven het liefst in maart tijdens de ALV het stokje over te dragen. Na 4 jaar lijkt het me wel eens goed dat er een frisse wind gaat waaien. We zullen dus ook op zoek gaan naar een nieuwe voorzitter.

Rest me om jullie hele goede en gezegende feestdagen en een goede jaarwisseling te wensen en een gezond 2016 met o.a. veel fietsplezier.

Henk Borghuis


8 juni 2016 – voorzitter Henk Borghuis

Nieuws vanuit de bestuursvergadering en tegelijkertijd;
De volgende punten kwamen o.a. aan de orde:
De foto’s voor het smoelenboek worden dit jaar niet meer gemaakt. Door diverse omstandigheden werd het problematisch om zoveel mogelijk leden op de foto te zetten.  We besluiten om volgend jaar “gewoon” weer tijdens de openingstocht de gebruikelijke foto maken.
We hebben besloten niet in te gaan op het deelnemen van onze toerleiders aan een cursus wegkapitein, de kosten van een cursusdag zouden niet opwegen tegen de meerwaarde die het voor de club zou opleveren. We zijn blij met de manier waarop de toerleiders functioneren en de manier waarop nieuwe toerleiders begeleidt worden en het zelf ook heel goed oppakken!
Jan Roosink heeft toegezegd te willen toetreden in het bestuur van TCR als penning-
meester. Na de zomervakantie, wanneer alle verhuisperikelen voor Jan achter de rug zijn, zal Jan langzaamaan beginnen mee te draaien. We zijn heel blij met het besluit van Jan.
Voor de Holland Classic, het jaarlijks uitje, hebben zich 25 personen opgegeven. Enkele mountainbikers en voor het merendeel racefietsers. Natuurlijk zijn ook anderen welkom om zich bij deze groep te voegen. Geef je dan zelf nog op via de website van de Holland Classic: www.hollandclassic.nl/  We gaan ervan uit dat je dan zelf de kosten en het vervoer op je neemt / samen regelt.
Ook het toeren kwam nog even aan de orde:

 • Laten we met z’n allen er wel op blijven letten dat de groepen niet het maximum aantal van 16 personen overschreidt. Veiligheid en rekening houden met medeweggebruikers blijft voor ons toch wel boven aan staan!
 • Voor de T2 zullen er enkele nieuwe toerleiders geworden moeten worden.
 • We vinden het niet wenselijk dat leden zonder helm fietsen in tourclubkleding. We willen zoveel mogelijk proberen het imago van de club niet te schaden. Hier komen we in het HHR op terug.
 • De trainingsgroepen op de dinsdagavond zijn niet al te groot. Waar dit door komt kunnen we nog niet helemaal achterhalen. Jammer dat er op deze avond minder leden zijn, waardoor er ook geen T1-groep is op deze avonden.
 • Om de hoofdtoerleider te ontlasten en vooral om de lijnen wat korter te kunnen houden willen we per toergroep een assistent van de HTL aanstellen. We denken aan de volgende taken voor deze assistenten:
 • Toerschema invullen.
 • Coördineren toerleiders
 • Beheren app-groep.
 • Eerste aanspreekpunt toergroep.
 • Overleg met de HTL.

Dit zal ter bespreking worden ingebracht tijdens een volgende toerleidersvergadering.
Al met al kunnen we tot nu toe terugzien op een goed wegseizoen. We hebben weer onder goede weersomstandigheden mooie tochten kunnen maken. Helaas hebben er enkele ongevallen plaats gevonden. Enkele “slachtoffers” hebben hun plek in het peloton al weer in kunnen nemen, we werden zelfs tijdens de TdRC verrast door de aanwezigheid van een lid, anderen moeten hier nog even op wachten. We wensen jullie, ook wie om andere redenen niet mee kunnen fietsen, een voorspoedig herstel en/of verbetering van je persoonlijke situatie!
De organisatie van de TdRC had het ook dit jaar weer goed voor elkaar. Mooie routes, een bewaakte fietsenstalling en misschien ook daardoor gezelligheid op het plein voor de kantine, goed verzorging enz. Toch tourclub waardig!!
De MTB-route ligt er nog steeds perfect bij. Ook een compliment waard voor de vrijwilligers!
Volgende week weer de AvondFietsVierdaagse. De organisatie is al weer druk bezig met de voorbereidingen. Laten we met z’n allen zoveel mogelijk hierbij aanwezig zijn. Schrijf je ook gewoon in. Ook weer een opsteker voor deze commissieleden. We wensen hen veel succes volgende week!
Rest me nog jullie allen straks een hele goede vakantie te wensen met wanneer mogelijk veel fietsplezier.
groet,
Henk Borghuis


21 december 2015 – voorzitter Henk Borghuis

Wat gaat een jaar weer snel voorbij! We zijn al weer halverwege het mountainbike seizoen en over ruim 2 maanden halen de meesten van ons de racefiets weer tevoorschijn. Wanneer ik terugblik op het afgelopen jaar kom ik toch eerst weer bij de dieptepunten terecht. In één jaar tijd afscheid moeten nemen van 3 tourclubleden, dat hakte er voor ons allemaal toch wel even in. Daar doorheen was wel de warmte die de club ook uitstraalt te zien. Op verschillende manieren werd er met de families Dreijerink, Reijnen en Meerman meegeleefd. Laten we dit ook in de toekomst vasthouden.

Een aantal leden hebben we voor kortere of iets langere tijd op de fiets moeten missen. Door lichamelijk ongemak moesten of moeten ze nog steeds de fiets even laten staan. We wensen hen veel sterkte bij het herstel en hopen hen in het nieuwe jaar weer op de fiets te mogen begroeten.

Wanneer je op een zaterdagmorgen bij de sporthal staat en even om je heen kijkt hoeveel leden er weer op de fiets stappen, dan mag je ook wel concluderen dat we in verhouding tot het aantal deelnemers weinig ongevallen hebben meegemaakt dit jaar. Voor zover ik weet is ook iedereen die een keer onderuit is gegaan weer dusdanig hersteld dat hij/zij weer mee kan fietsen. Ik denk dat ook hieruit blijkt hoe goed de tochten georganiseerd worden en dat de toerleiders het ook elke keer weer goed voor elkaar hebben.

Ook alle evenementen die we dit jaar hebben georganiseerd zijn weer perfect verlopen. Alle commissieleden en vrijwilligers – soms zelf geen tourclublid – hiervoor hartelijk dank!

Voor het nieuwe jaar zijn al weer enkele nieuwe toerleiders en commissieleden gevonden om open plekken op te vullen. Mooi dat alles zo ook volgend jaar weer georganiseerd kan worden. Toch blijft het ons opvallen dat voornamelijk oudere leden zitting nemen in een commissie. Vandaar dat ik ook de jongere leden oproep om zich niet alleen op de fiets te laten zien en horen, maar ook klaar te staan wanneer iets georganiseerd moet worden. Een positief voorbeeld hierin zijn de heren van de Ronde van Overijssel!

Verder kijken we met een heel goed gevoel terug op het lustrumfeest. Zowel op de fiets als ’s avonds met een hapje en een drankje was het zeer gezellig.

Afgelopen zaterdag heb ik nog een keer de hele moutainbikeroute gereden. Wat lag deze er schitterend bij! Alle mensen die zich hier het hele jaar door in meerdere of mindere mate voor hebben ingezet; Top – jullie hebben een geweldige prestatie geleverd!

Rest me om jullie hele goede en gezegende feestdagen en een goede jaarwisseling te wensen en een gezond 2015 met o.a. veel fietsplezier.

Henk Borghuis

P.s. Zelf heb ik me het afgelopen jaar wat minder op de fiets laten zien tijdens de tochten. Wat lichamelijk ongemak, zoals sommige wel weten – wat minder functionerende longen – hebben me genoodzaakt om wat anders te trainen. Soms met een P1-inspanning (niet die snelheid, verre van) 4x de Motieweg op en de Holterberg door, andere keren met T6 snelheid rondjes draaien. Hiernaast had ik nieuwe medicijnen gekregen en gelukkig wijzen testen uit dat het niet voor niets is geweest. Ik zit weer op het niveau van een anderhalf jaar geleden. Ik krijg nu nog wat nieuwere medicijnen erbij en moet nog meer langere tochten op T6 niveau gaan maken. Volgens de longarts blijft het een uitproberen en aftasten wat de juiste medicijnen en trainingsvormen zijn. Zoef me niet te snel voorbij!


20 februari 2015 – voorzitter Henk Borghuis

Als bestuur zijn we heel blij dat we terug kunnen zien op een constructieve ledenvergadering. Het meedenken en meedoen van onze leden stellen we zeer op prijs. Vooral bij de aanleg van de MTB-route en de bezettingsgraad van de commissies blijkt hoe we op een groot aantal leden kunnen bouwen. Dit winterseizoen zit het weer niet altijd mee, toch hebben we dezewinter weer een aantal mooie tochten kunnen maken met als hoogtepunt de Bloemendal ATB-tocht. Zo’n 550 mountaibikers kwamen hier aan de start.
Enkele belangrijke punten die besproken werden tijdens de ALV: Het benoemen van twee ereleden. Door het bestuur werd Jan Slofstra voorgedragen. Hij heeft vooral in de beginperiode van TCR een goede structuur binnen de club neergezet als eerste voorzitter. Door de leden was Gerrit Tijhof voorgedragen. Wat Gerrit allemaal gedaan heeft en nog steeds doet is hier teveel om op te noemen. De ledenvergadering kon volledig instemmen met beide benoemingen.

We zijn een financieel gezonde club. Brigitte heeft de financiën steeds goed op orde en kreeg hier terecht een welverdiend applaus voor.

Henk van Pijkeren nam met ons een aantal toerzaken door. In maart bestaat de mogelijkheid om op zaterdagmiddag ook op de weg te gaan fietsen. Ook zal er tijdens het zomerseizoen 1x in de 14 dagen een MTB-tocht gehouden worden. Er kan ook zomaar eens een doordeweekse tocht op het schema verschijnen. Houd voor deze zaken het toerschema goed in de gaten. We zijn blij met enkele nieuwe toerleiders, maar mocht je nog belangstelling hebben, neem rustig eens contact op met Henk van Pijkeren.

Enkele belangrijke punten uit het veiligheidsplan: Wil je zelf eerder doordraaien dan de toerleider aangeeft, geef dit dan aan door een draaiende beweging te maken met de hand naast het lichaam. Geeft de toerleider aan dat we links- of rechtsaf slaan, dan geven de twee voorste fietsers door de hand uit te steken aan dat ze het hebben gehoord.

Op zaterdag 22 augustus 2015 wordt er een lustrumtocht georganiseerd. We gaan allemaal naar hetzelfde koffieadres om hier ook een broodje te eten en zijn ’s avonds met partners allemaal uitgenodigd vanaf 20.00u in het Kulturhus te Notter.

Zorg dat je zaterdag 7 maart bij de openingstocht aanwezig bent. Er wordt dan van elketourgroep een groepsfoto gemaakt. Hieraan worden namen gelinkt zodat het b.v. voor nieuwe leden makkelijker wordt om leden te herkennen en zich thuis te voelen binnen de club. De enquête heeft uitgewezen dat we met elkaar goed bezig zijn. Er hoeven geen schokkende zaken veranderd of aangepast te worden.

Ook kwamen er enkele aanpassingen in het HHR (binnenkort ook te vinden op de site). Belangrijkste punten: Geen triathlonstuur meer op de fiets en het verplicht dragen van een clubshirt 2008 bij alle toertochten en trainingen. Dus nu ook geen oud shirt meer met daarover een windstoppertje van na 2008.

De jongerencommissie (Roelof en Omar) wil proberen jongeren te enthousiasmeren voor de wielersport. Dit o.a. door:

 • Kennismaken met TCR door een introducé mee te nemen.
 • Fiets huren bij Bloemendal op kosten TCR
 • Organiseren kennismakingsdag voor race of ATB
 • Online meer aandacht voor de activiteiten TCR.

Heb je goede ideeën, neem rustig eens contact met hen op. Verder werden de promotieactiviteiten (Bitt, Butt, Rondje Nederland etc.) voor 2015 besproken. Hierover vind je ook meer informatie op de website. Wat er nog meer besproken is, kunnen jullie binnenkort lezen in de notulen die jullie nog toegestuurd zullen worden.

Er zijn weer heel wat activiteiten waar we het komend seizoen aan deel kunnen nemen. Deze vragen weer heel wat organisatie. Wordt er eens een beroep op je gedaan, geef je op om de club te ondersteunen.

We hopen dat we komend seizoen weer goed georganiseerde en veilige tochten kunnen maken. Dit hebben we voor een groot deel zelf in de hand. Laten we in alles rekening houden met elkaar.

Wil ik besluiten met jullie allemaal een goede tijd te wensen! We weten dat er onder onze leden enkelen zijn die door soms zeer zorgelijke omstandigheden niet aan onze activiteiten kunnen deelnemen. We willen hen alle sterkte wensen in hun persoonlijke omstandigheden!

met vriendelijke groet,

Henk Borghuis


31 december 2013 – voorzitter Henk Borghuis

Even terugblikken op het afgelopen halfjaar. Wat betreft de weersomstandigheden zat het vaak mee en soms tegen. Tijdens de zomer konden er onder prachtige weersomstandigheden mooie tochten gefietst worden. Menigeen kwam na de vakantie terug met mooie verhalen over tochten die tijdens de vakantieperiode gemaakt waren in binnen- en buitenland. Eind augustus begin september was dit ook goed te merken, er werd weer flink hard doorgestampt. Gelukkig werd er minder gevallen, al was het wel heel jammer dat Johan Witten weer het slachtoffer was van een valpartij.

Er werd een mooie tocht georganiseerd naar Tecklenburg. Helaas zaten de weersomstandigheden niet helemaal mee. Er kon nog even goed geklommen worden, vooral een goede training voor degenen die mee gingen met de Buitenlandse toertocht. Hier mocht ik zelf ook voor de eerste keer aan deelnemen en heb hier geen moment spijt van gehad. Gerda en Anton hadden schitterende tochten uitgezet in de buurt van Waldkirch, nooit geweten dat men hier zo pittig kon klimmen. De organisatie was gewoonweg nagenoeg perfect, alleen het personeel van het hotel-restaurant moest even op gang komen. Maar toen dit één keer gebeurd was…

Een mooi nieuw initiatief was de Waypoint ATB-marathon. Nog niet zoveel deelname, maar doordat de organisatie alles goed voor elkaar had zeker een succes, wordt vervolgd. Op dezelfde dag de Waypoint ATB-tocht. Ook hier hadden Johan en zijn mannen weer een mooie rit uitgezet. Volgend jaar zullen deze beide evenementen niet op dezelfde dag plaatsvinden zodat toerclubleden ook aan beide evenementen kunnen deelnemen.

Het najaar was af en toe wel wat natter dan we gewend waren, des te opmerkelijker dat er elke keer weer zoveel toerclubleden bij de sporthal staan te wachten op het sein van vertrek. Eigenlijk nooit een tekort aan toerleiders, ze hadden het prima voor elkaar. Ook de nieuwe toerleiders hadden prima tochten, met hen is geëvalueerd en ze gaan allemaal door. Het blijkt ook dat de GPS-maatregel – na een jaar een toestel geleend te hebben van de TCR kunnen toerleiders deze voor half geld overnemen van de club – goed werkt. Wisten jullie trouwens dat Gerrit Wessels is aangesteld als GPS-coördinator door de NTFU! Ze hebben al eens 3 Garmins aangeschaft, nu nog gaan gebruiken! Met de kennis van Gerrit moet dit zeker lukken.

Alle commissieleden werden voor hun inzet bedankt tijdens een speciaal voor hen georganiseerde avond, waar Bert Boom de lachspieren wel los kreeg. Ook de clubavond werd redelijk bezocht, al viel wel op dat er bijna niemand was in de leeftijdcategorie 16-35 jaar. Het bestuur heeft wel als speerpunt uitgekozen dat we ons in de toekomst ook op deze leeftijdscategorie willen richten, een mooie uitdaging.
Rest me om jullie een hele goede jaarwisseling te wensen en een gezond en gezegend 2014 met o.a. veel fietsplezier.
Mede namens Joke, Brigitte, Robert en Henk
Henk Borghuis


25 juni 2013 – voorzitter Henk Borghuis

Op de eerste zaterdag in maart begon ons wegseizoen met een gezamenlijke rit. Mooi weer voor zo’n eerste rit, nog even een laatste keer naar Toontje (dachten we) en daarna een mooie afsluiting bij de Langenberg. Het zag er veelbelovend uit. Helaas werkte het weer daarna lange tijd niet mee. Af en toe werd door menigeen de MTB weer tevoorschijn gehaald om dat het te koud was op de weg. En kon er eens op de weg gefietst worden, dan was het wel een strakke wind of regen die het fietsen bemoeilijkte. De eerste ongelukken deden zich dan ook in de eerste maand al voor, gelukkig kon iedereen in de loop van het seizoen de draad weer oppakken, soms met een nieuwe fiets. Maar ook met mooi weer kan er iets gebeuren, zoals bleek tijdens een tocht naar Uelsen. We hopen ook Johan Witten weer gauw op de racefiets terug te zien. Gelukkig heeft hij al weer op de gewone fiets aan de avondfietsvierdaagse mee kunnen doen.
Laten we met elkaar op de veiligheid blijven letten, elkaar op tijd waarschuwen, extra opletten bij onoverzichtelijke bochten, de grootste voorzichtigheid in acht nemen bij het afsprinten etc. Als bestuur hebben we veiligheid hoog op de agenda staan. Geurt Leppink is tijdens zijn vakantie een veiligheidsplan aan het opstellen voor onze vereniging. Hij is daarvoor door de gemeente aan ons uitgeleend en heeft ervaring met het opstellen van dit soort plannen. Als bestuur zijn hier voor ons geen kosten aan verbonden. Dit plan zal in het bestuur besproken worden, bijgeschaafd en in een later stadium allereerst aan de toerleiders gepresenteerd worden. Daarna zal het op de website komen te staan. Je kunt al vast wat informatie vinden over veiligheidsaspecten, die zijn verwoord in het stuk onder het kopje Ledenpagina/Toeren. Hier staan diverse tips en aanbevelingen over veiligheid.
We zijn heel blij dat Gerrit Wessels bereid is gevonden om de website te blijven verzorgen. Hier gaat ook menig vrijwillig uurtje in zitten. Dennis en Gerrit hebben de website zo prima voor elkaar; hij is lekker overzichtelijk en ik denk dat het een goede zaak is dat enkele verslagen en documenten achter een beveiligd wachtwoord zitten en alleen voor leden toegankelijk zijn.
Het toerschema zat goed in elkaar, enkele nieuwe toerleiders manifesteerden zich op een prettige manier; er werden ook mooie nieuwe routes gereden. Af en toe wat gemopper wanneer het even veel te hard ging; of wanneer bleek dat nog niet iedereen het juiste niveau had gevonden (of te weinig getraind had). Maar de laatste tijd heb ik deze geluiden toch wat minder gehoord. Er verschenen mooie verslagen op de website, helaas vaak van dezelfde personen. Daarom aan anderen ook de oproep om er eens even voor te gaan zitten. Een persoonlijk verslag van wie dan ook wordt altijd gewaardeerd.
Ook deze afgelopen maanden zijn er enkele mooie evenementen geweest. De Ronde van Overijssel is goed verlopen met zelfs een mooi verslag op TVOost. De Ronde van Rijssen is goed verlopen met slechts een kleine valpartij met lichte schade. De Pouwtriatlon staat goed op de kaart, we hopen dat Wims wens nog eens vervuld zal worden, een start in het centrum van Rijssen. De organisatoren feliciteren we met deze successen.
De rit naar Turkije was een prestatie op zich! Egbert en Tonny, gefeliciteerd met deze prestatie, dit doet niet iedereen jullie na! Verder werden er enkele prima prestaties neergezet door clubleden om goede doelen te ondersteunen. Ook de Bitt naar Duitsland werd een succes, in de verslagen was te lezen hoe iedereen genoten heeft. Groot organisator van dit evenement, Jan Meerman, had het weer prachtig voor elkaar! Nu hebben we vernomen dat Jan met de organisatie gaat stoppen, heel jammer voor de vereniging. Jan, bedankt voor alle inspanningen al deze jaren! Waar waren we geweest zonder al jouw werkzaamheden? Iedereen die deze tocht wel eens heeft meegemaakt weet hoeveel werk Jan verzet heeft.
Ook als toerclub mochten we weer 2 evenementen ontplooien. De Theo de Rooij Classic is goed verlopen, ongeveer 850 deelnemers. Ook hier ontkwam men niet aan de recessie, minder bedrijventeams hadden zich opgegeven. Ook daarom mochten we blij zijn met dit deelnemer- aantal. Voor de hospice zal er weer een mooi bedrag inzitten. Er waren door de organisatie weer enkele mooie routes uitgezet. Jammer dat zich hierbij 2 ongelukken hebben voorgedaan, waarbij een MTB-er en een racefietser in het ziekenhuis belandden. Hoe het met de MTB-er is afgelopen weten we helaas niet. De racefietser heeft enkele dagen in het ziekenhuis gelegen met nekletsel, gelukkig niet blijvend.
De avondfietsvierdaagse mocht rekenen op een deelnemersaantal van ongeveer 165 personen. Het zou iets meer mogen zijn, maar hiermee was de organisatie toch wel lichtelijk tevreden. De jongens hadden alles weer goed op de rit en zelfs het weer zat mee, alle avonden droog. Helaas is ook hierbij een deelnemer gevallen en heeft zijn heup gebroken. We wensen Klaas van Pijkeren ook van harte beterschap.
De tijdrit op een woensdagavond was een goede keus. Een goed verlopen evenement met mooie gemiddeldes. Fijn dat zich ook hier weer enkele mensen voor ingezet hebben. Geert, gefeliciteerd met je overwinning.
Fijn ook dat enkele mensen die de afgelopen winter niet volop mee konden doen (of in het begin van dit voorjaar) toch weer een plekje in het peloton konden vinden. Dit zijn wel de plezierigste momenten om op een zaterdag morgen te kunnen constateren. Helaas heb ik Jan Pullen nog niet weer kunnen ontdekken. Jan, ook langs deze weg heel veel sterkte, we hopen dat je de racefiets toch nog een keer weer tevoorschijn kunt halen. Ook Erik Dommerholt hebben we door een ski-ongeluk al langere tijd moeten missen. Toch was hij bij de Theo de Rooij Classic present om te helpen en heeft al weer eens de gewone fiets gepakt. Erik, ook langs deze weg beterschap gewenst.
Dieptepunt was wel het overlijden van Willard Wermink. Bijzonder spijtig dat hij al langere tijd niet met ons mee kon fietsen en dat hij zijn ziekte niet kon overwinnen. Het heeft ons allemaal weer even stilgezet.
Tijdens de trainingen of de tochten wordt van alles besproken. Dan blijkt ook dat er best wel zorgen zijn in gezinssituaties en dat leden getroffen zijn door ontslag of dreigen ontslagen te worden. We wensen jullie allemaal heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.
Misschien blijf je de komende weken thuis, heb je de vakantie er al opzitten of ga je nog op reis. We wensen jullie een hele goede tijd en hopen dat jullie nog van menig zonuur op de fiets kunnen genieten!
mede namens Joke, Brigitte, Henk en Robert,
Henk Borghuis


12 februari 2013 – voorzitter Gerrit Wessels

In het voorjaar van 2008, nu 5 jaar geleden, schreef ik mijn eerste “Van de voorzitter”. Na 8 jaar bestuurslid, waarvan 5 jaar als voorzitter zal dit stukje tekst mijn laatste op deze pagina zijn. Op 15 februari 2013 zal ik de voorzittershamer overdragen aan Henk Borghuis.
In 2002 vroegen Herbert Bikker en Andre Meerman of ik het voorzitterschap op me wilde nemen. Gezien het gegeven dat ik nog een flink aantal maanden/jaren buitengaats zou zijn, zag ik er vanaf. Ik verbaasde me wel dat beiden het vroegen, ik was nog maar kort lid. Blijkbaar niet zo’n gewild baantje binnen TCR, of ligt de lat hoog.? Daarna kwam de vraag of ik de website wilde gaan doen ?. Je kunt niet overal nee op zeggen.
In 2004 kwam ik dan toch in het bestuur. Samen met Herbert, Bert, André en Gerrit Nijland vormden we een ondernemend en collegiaal bestuur. Het “nazitten” na de bestuursvergadering was op zich al de moeite waard om de vergadering te bezoeken.
Na het dodelijk verongelukken van onze penningmeester André begon een periode van vacatures in het bestuur. In korte tijd moesten we 3x op zoek naar een nieuwe penningmeester, Bert nam telkens de kas weer mee naar huis. Herbert bleef nog een tijdje het secretariaat doen.
In het voorjaar van 2008 was er geen voorzitter en geen penningmeester, het bestuur bestond nog slechts uit 2 man, Gerrit Nijland en ondergetekende, we hebben de taken verdeeld, ik kreeg de posten van voorzitter, secretariaat en ledenadministratie…. Gerrit maakte van toerzaken het beste en Brigitte bood aan om de financiën op zich te nemen.
In 2009 kwamen Joke (secretariaat) en Geert (ledenadministratie) het bestuur versterken.
In 2011 maakte erelid Gerrit Nijland , het werd ook eens tijd, plaats voor Henk van Pijkeren.
Nu in 2013 maken Geert en ik plaats voor Henk Borghuis en Robert Baan. Al met al dobbert TCR rustig verder richting het 40-jarig bestaan in 2020.
Terugkijkend is er veel in gang gezet, de toestroom van honderd nieuwe leden sinds april 2009, heeft de rol van voorzitter de nodige uitdagingen meegegeven. Veiligheid en saamhorigheid zijn altijd de belangrijkste pijlers gebleven. Besturen met een knipoog, samen uit, samen thuis en het fietsen niet als enige reden om lid te zijn of te worden.
Ook mijn overige activiteiten ga ik op een laag pitje zetten of afbouwen. Leuke dingen blijf ik doen, toerleider, de GPS-commissie en het organiseren van de Waypoint GPS/ATB Marathon (de eerste op 12 oktober 2013)
Wie zin heeft, de deur aan de Wilhelminastraat staat altijd open voor een bak koffie en kletsen over onze grootse bijzaak van het sportieve leven, “de Tourclub”.
Gerrit Wessels


Juli 2012 – voorzitter Gerrit Wessels

Het heeft iets langer geduurd, maar beter laat dan nooit om een “Van de voorzitter” op te tekenen. Sinds november 2011 is veel gepasseerd, zoals het leven nu eenmaal vol onverwachte gebeurtenissen kan zorgen. Ingrijpend is het overlijden van Wim  Nijkamp op 16 december. Wim overleed in de vroege ochtend van de dag dat TCR ‘s-avonds zijn Clubavond 2011 hield. Wim was door in 2008 geconstateerde slokdarmkanker niet meer actief als toerfietser. Op de uitvaart was TCR aanwezig. Een passend bloemstuk als gebaar naar echtgenote Monica en zoon Kevin.
Op 23 december 2012 werd bij ondergetekende huidkanker geconstateerd met een uitzaaiing in de linkeroksel. Na een periode van operaties kon op 4 juni door de chirurg aangegeven worden dat vooralsnog geen aanwijzingen zijn voor verdere uitzaaiingen, maar waakzaamheid geboden blijft. In de eerste maanden van dit jaar, die vol onzekerheid waren, heb ik het voorzitterschap beëindigd, om me volledig op herstel te kunnen richten. De vele blijken van medeleven, kaartjes, bezoekjes, mailtjes en telefoontjes zijn zeer gewaardeerd, ook nu bleek weer dat TCR meer is dan fietsen.
Johan Witten was bereid om het voorzitterschap op te nemen, maar kwam er achter dat het niet op zijn lijf geschreven is. Aangezien Henk van Pijkeren net begonnen was als bestuurslid Toerzaken, heb ik aangeboden om tijdelijk het voorzitterschap op me te nemen en zo het bestuur te tijd te geven een goede vervanger te zoeken. Tot en met de Algemene Vergadering 2013 zal ik de taken waarnemen, daarna is het na 5 jaar voorzitterschap mooi geweest. Het bestuur zal de komende tijd leden benaderen voor de functie van voorzitter.
Tourclub Rijssen groeit nog steeds. (een aanwas van bijna 100 leden sinds 2009). Al met al de grootste uitdaging waar het bestuur voor staat. Het lijkt allemaal eenvoudig. Verzamelen bij de Sporthal, het signaal “vertrekken” en de hele meute komt in beweging. Voor de meeste leden de eenvoudigste zaak van de wereld. Echter, om te vertrekken, moet er wel een toerschema en toerleiders zijn, maar bovenal afstemming over hoe we willen toeren, met andere woorden het bewaken van de TCR cultuur, van rekening houden met elkaar en “samen uit samen thuis”. Het bestuur voelt zich daarnaast ook verantwoordelijk dat leden vertrekken in niet te grote groepen, die getalsmatig en sportief in evenwicht zijn. Allemaal minder eenvoudig dan het lijkt.
In de laatste TL-vergadering is gesproken over de groeistuipen van TCR. Voortvloeiend uit deze TL vergadering zijn bij de Sporthal merktekens aangebracht waar de leden zich vlak voor vertrek opstellen. De eerste ervaringen met deze manier van vertrekken, lijken positief. Aan het einde van seizoen 2012 wordt de vertrekprocedure geëvalueerd. Het bestuur zoekt een mix om het oude vertrouwde te bewaren maar ook in te spelen op een veranderende omgeving.
Sportief en financieel gaat het TCR voor de wind, de Schwarzdveldtoertocht, Theo de Rooij Classic en de Avond-vierdaagse brachten weer extra euro’s in het laadje. De ondersteuning van Ronde van Rijssen en Ronde van Overijssel was weer als vanouds. Naast het toerfietsen zijn de meeste actief fietsende leden altijd bereid om de handen uit de mouwen te steken. Zelfs om een vervallen gebouw van Staatsbosbeheer op te knappen. Het levert TCR geen windeieren op.
Noteer alvast 23 november voor de Clubavond 2012 en 15 februari 2013 voor de Algemene Vergadering.
Rest mij nog iedereen, die nog niet geweest is, een fijne vakantie toe te wensen.
Henig an en rij voorzichtig.
Gerrit Wessels


november 2011 – voorzitter Gerrit Wessels

Terugblikkend op de zomer kunnen we stellen dat het voorjaar droog en zonnig was, de maand juli en augustus flink nat, maar het najaar verrassend zonnig tot diep in november.
Het toerschema is voorbeeldig afgewerkt en uit alles blijkt dat het seizoen goed is verlopen. Persoonlijk was deelname aan de Marmotte 2011 letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt. Met 8 leden 7 dagen lang in een oud sfeervol huis, het was bar gezellig. Door de jaren heen ben ik met allerlei groepen met telkens een verschillende samenstelling op stap geweest, de sfeer is altijd gemoedelijk, humor, aandacht voor elkaar en na een dagje fietsen is het welverdiend een versnapering nuttigen, vrijheid blijheid en zoals een beroemd schilder van onze club opmerkte: “De vrouwe at woark en vie op de fietse”
De ledenstand is 316, we groeien nog steeds. Goed te zien bij de Sporthal, meer en meer leden weten de weg te vinden. Op zaterdag 19 november stonden meer dan 70 !!! leden bij de Sporthal voor de wekelijkse ATB/weg-tocht op zaterdagmorgen. Na een paar zaterdagen in het bos, blijkt iedereen zijn plekje in zijn-haar groepje te hebben gevonden.
Bestuurlijk is er een verandering in gang gezet. Gerrit Nijland (hoofdtoerleider) heeft zijn taken overgedragen aan Henk van Pijkeren. In de eerstvolgende ledenvergadering is het aan de leden om Henk, middels een meerderheid aan stemmen, in het bestuur te laten plaatsnemen. Er heeft overleg plaats gevonden tussen de toerclubs van Holten, Nijverdal, Raalte en Rijssen. Het gezamelijk laten horen van 1 stem richting de beheerder van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en het versterken van elkaars activiteiten heeft de aandacht gehad.
De clubkleding is de laatste maanden ook op de agenda gezet. Uiteindelijk blijkt het nergens mogelijk te zijn om de gewenste kleur blauwe broek, passend bij de kleur blauw van het TCR shirt te bestellen.(de enige mogelijkheid is om 1000 m blauwe stof in te laten verven……, kosten gigantisch)  Alternatieven zijn voorhanden, het bestuur is druk doende om voor 1 maart de nieuwe broeken (kort, driekwart en lang) besteld en uitgeleverd te hebben.
De bovenkleding blijft op voorraad bij Hans (de nieuwe shirts worden voorzien van een rits op de achterkant en het TCR logo. Broeken (kort, driekwart en lang) en de overige kledingstukken worden vanaf heden 1x per jaar besteld en na automatische incasso aan de leden uitgeleverd. Een kleine voorraad voor noodgevallen blijft beschikbaar.
Hartverwarmend is de belangstelling na het infarct van Gerrit Tijhof. Het kordate optreden van de aanwezige tourclubleden en voorbijgangers blijkt levensreddend te zijn geweest. Onomstotelijk werd aangetoond dat elk mens de basisvaardigheid reanimatie zou moeten beheersen. Het kan iedereen overal en elk moment overkomen. Het bestuur gaat onderzoeken in hoeverre er bij TCR behoefte is om een basiscursus reanimatie te organiseren. Iets voor de maanden januari en februari.
Op vrijdagavond 16 december houden we voor de 4e keer de Clubavond in de “Doewnkeet” aan de Marijkestraat, de kampioenen worden gehuldigd en de leden die langer dan 25 jaar lid zijn in het zonnetje gezet.
Henig an en rij voorzichtig,
Gerrit Wessels


Juni 2011 – voorzitter Gerrit Wessels

Zoals gebruikelijk, elk half jaar een overzicht van de stand van zaken. In december 2010 hebben we het seizoen 2010 afgesloten met een prima Clubavond. Willy Kienhuis de nieuwe Clubkampioen en Gerrit Tijhof de Kilometervreter van 2010. In januari overleed ons lid Wim Assink. Velen hebben blijk gegeven van hun medeleven. De familie Assink heeft dit bijzonder op prijs gesteld. Wim had voor zijn overlijden aangegeven dat zijn fietsspullen aan TCR worden geschonken. “Ze doen er maar iets leuks mee”. De fietsen en andere zaken zijn inmiddels verkocht. Het geld wordt besteed aan verschillende benodigdheden. Zo is aan de commissie Bitt een Skottelbraai overhandigd.
In februari moest helaas door de weersomstandigheden de Schwarzwald EverSafe ATB tocht verplaatst worden. Wederom een prima tocht en volgend jaar betere omstandigheden en het normale aantal deelnemers.
Het seizoen 2011 is vanaf maart in volle hevigheid los gebarsten. TCR  blijft maar groeien en meer leden dan ooit op de fiets, het aantal nieuwe gezichten neemt toe en soms betrap ik me er op dat ik niet iedereen meer van naam ken. Het idee om een smoelenbord op de site te zetten is al een aantal keren geopperd. (of een naamsticker op de bovenbuis ?)  Er zijn zaterdagen bij dat meer dan 100 leden in beweging zijn. Dat dit zo zijn gevolgen heeft, moge duidelijk zijn. Om e.e.a. van dichtbij mee te maken ben ik  in het begin van het seizoen een aantal keren met de P, T1 ,  T2 en T3 aangesloten en met name in de T1 bleken de krachten van de leden te verschillen. Het wat gemoedelijker tempo en sfeer van de T2 lijkt niet direct een extra T2 groep noodzakelijk te maken. Een uitgevoerde enquete onder de leden (respons 80 leden) geeft ook aan dat 78% liever niet in 2 groepen rond rijdt. Discussie tijdens de toerleidersvergadering leert ook dat voortdurend wordt gewikt en gewogen. Enerzijds de behoefte aan meer structuur, anderzijds het karakter van TCR om niet alles vast te timmeren, maar ook”vrijheid, blijheid en geen verplichtingen” De toenemende behoefte aan een grotere inzet van toerleiders en uren dat getraind kan worden is duidelijk. Onze toerleiders hebben dit onderkend en inmiddels zijn 3 maatregelen genomen. De donderdagavond is (opnieuw) toegevoegd, er is op dinsdagavond een tweede toerleider (T1-2 niveau) en de P2 is toegevoegd aan TCR. Met name de toevoeging van de P2 geeft aan dat TCR is gegroeid. Het idee voor een P2 (stevig tempo, iets boven de T1 en af te leggen afstanden kleiner dan P1) kwam uit de hoed van Dinant Scholten. Het vult de ruimte tussen P en T1. Door de toevoeging van de P2 zal er hier en daar een verschuiving optreden en kunnen ook “sterkere” T2 fietsers doorschuiven naar de T1. Op 21 mei vertrok de P1 met 16 leden, de P2 met 19 leden, de T1 met 16 leden, de T2 in 2 groepen (36) en de T3 (14). In totaal 101 leden). Het blijkt dus te kunnen werken. Zeker als iedereen het positieve er van in blijft zien. Elk lid moet zich wel voordurend afvragen in welke groep hij voor wat betreft het tempo thuishoort en waar de groepen zich globaal opstellen bij de Sporthal.
De commissie Ronde van Overijssel kan terugzien op een goed verlopen ronde. Zonder de inzet van TCR leden kan de ronde niet starten en aankomen. Onmisbaar deze inzet en goed voor de clubkas. Kienhuis/Paalman hebben de zaakjes goed voor elkaar, klasse.
De Avond 4 Daagse zit er op. Het animo onder de Rijssenaren neemt niet echt toe. Ondanks dat op allerlei wijze aandacht is gevraagd (kranten, posters, invalsborden etc.). Financieel nog steeds een opsteker, mede door de inbreng van de sponsoren. De commissieleden hebben weer keurig werk afgeleverd.
Theo de Rooij Classic kende 800 deelnemers, gehoopt was op 1000. De weersverwachting zal zeker van invloed zijn geweest. Al met al staat de organisatie goed op poten en zal het zeker in de toekomst een blijvertje blijken te zijn. Overleg tussen het bestuur, de commissie TdRC en Theo de Rooij geeft aan wellicht in de toekomst over gegaan zal worden naar een stichtingsvorm. Voor de komende jaren is een vaste vergoeding voor de clubkas afgesproken, per bedrijventeam en deelnemer gaat een vast bedrag naar het Goede Doel.
De Bitt kende dit jaar weer haar vaste kern van oudgedienden en is prima verlopen. Het Rondje Nederland stond voor de eerste keer op het toerschema. Het initiatief van Berend Schreurs bleek een grandioos succes. Nederland is een prachtig land dat vanaf de fiets verrassend gevarieerd kan zijn.
Al met al zijn we flink in beweging. De huisstijl wordt langzaam aangepast. Joke en Brigitte zijn bezig met het verwerven van nieuwe kledingstukken (blauwe korte TCR broek en 3/4 broek en eventueel toch een winterjack).
Het E-Toerboek is populair, de inzendingen lopen voortduren binnen, nu al meer dan 80000 geregistreerde kilometers.
Henig an en rij voorzichtig,
Gerrit Wessels


November 2010 – voorzitter Gerrit Wessels

Met inmiddels meer dan 300 leden schuift TCR langzaam richting 2011. De zomer is inmiddels ruim voorbij en het winterseizoen al weer bijna 2 maanden oud. Van bestuurlijk vlak weinig nieuws te melden, de bestuursvergaderingen verlopen in een plezierige sfeer en de notulen worden korter. Vergaderen om uitsluitend geluid te maken, heeft ook weinig zin. Financieel hebben we de weg naar boven weer ingeslagen en administratief de zaken goed op orde. Het initatiatief “Theo de Rooij Classic” bleek een schot in de roos. Gerrit Tijhof en zijn commissie hebben veel werk verzet en konden na afloop terugzien op een prachtig resultaat en een donatie van 5000 euro aan het hospice. De “Bloemendal ATB tocht” trok 400 deelnemers, ook hier veel vrolijke en tevreden gezichten. De extra inkomsten uit de 4 gepijlde evenementen, worden gebruikt voor het ondersteunen van allerlei clubactiviteiten. Dus als je wordt gevraagd om mee te helpen, je doet het niet voor niks.
De voorbije zomer stond in het teken van het Lustrum, het 30 jarig bestaan. Een flink aantal leden hebben zich ingespannen om van 11 september een succes te maken. De toertocht, de puzzeltocht en in de avond een heuse country-western avond, verrassend om te zien dat een aantal leden over line-dance capaciteiten bleken te beschikken (en sommigen ook totaal niet….).
Een mijlpaal was het laatste bezoek aan Cafe Biet, na bijna 30 jaar in de winter hier de koffie te hebben genuttigd, ging het met de gezondheid van Ab niet meer zo goed. Inmiddels drinken we de koffie bij “Cafe Toontje”, ook hier weer de holtense gastvrijheid. De fietstocht van 15 leden van Rijssen naar Oostenrijk kan ook de geschiedenisboeken in als een tocht om te blijven herinneren. De hele dikke hoteleigenaar uit Dinkelsbuhl zal zich nog wel eens achter beide oren krabben (als hij zijn oren kan bereiken), hij dacht dat uitsluitend op fruitsapjes werd gefietst, de potten bier vlogen over tafel, de eetlust was groot, de ontbijttafel volledig kaal en daarna opnieuw 200 km door het zuid-duitse landschap.
Het toerschema 2011 staat inmiddels in concept op de website. Het beloofd opnieuw een jaar te worden met veel kilometers. Ook is er aandacht voor onze leden die door ziekte de fiets moeten laten staan. De oproepen op de website om een kaartje te sturen doet deze leden goed. Wim Assink herstelt van een pittige operatie, Rudi Weghorst is begonnen aan chemo-therapie, Jans Drijer is nog steeds niet volledig hersteld van zijn val. Bertus Braamhaar begint langzaam op te krabbelen van zijn 4 gerbroken ribben, al met al leden die het flink tegenzit. Het bestuur zorgt voor een attentie, maar minstens zo belangrijk is een kaartje, een bezoek of een telefoontje. TCR gaat verder dan fietsen. Met elkaar en voor elkaar.
Op vrijdagavond 17 december houden we voor de 3e keer de Clubavond in de “Doewnkeet” aan de Marijkestraat, de kampioenen worden gehuldigd, de leden die langer dan 25 jaar lid zijn in het zonnetje gezet.
Dinsdagavond 22 februari de jaarlijkse ledenvergadering, ook bij de “Doewnkeet”
Henig an en rij voorzichtig,
Gerrit Wessels


Mei 2010 – voorzitter Gerrit Wessels

Waar moet dat heen ? Is een vraag die het bestuur zich zo nu en dan stelt. TCR groeit groter en begint hier en daar wat groeistuipen te vertonen. “Gesplitst” rijden was 2 jaar geleden een sporadisch iets. Nu, en met name bij de T2, vaak eerder regel dan uitzondering. Oorzaak ? Een toename van actieve fietsende leden. Dit jaar melden zich 11 nieuwe leden aan. De teller staat op 290. Op 13 mei 2010 overlijdt Jesus Colmenero. Hij kampte al jarenlang met longproblemen. Voorafgaand aan de begrafenis worden door een aantal oudgedienden van TCR herinneringen opgehaald. Goed om te zien dat ook Jesus, ook al kon hij al lang niet meer actief meefietsen, niet is vergeten en zijn gezin ook TCR in deze moeilijke tijd aanwezig ziet. Jesus was (samen met Willem Poortman) de eerste aan wie de Jan Slofstra Bokaal werd uitgereikt. Op dit moment is het rustig op het bestuurlijke vlak, de club draait prima en aan de vele lachende gezichten te zien bij de Sporthal zit iedereen goed in zijn vel. Minder goed in zijn vel zit Jans Drijer die een vervelende smak heeft gemaakt. Jans is een taaie en we zullen hem zeker weer zien bij de Sporthal. Een week later valt Gerrit Pluimers hard tegen de grond en breekt zijn sleutelbeen. Wat speelt er op dit moment ? De voorbereiding van “Theo de Rooij Classic” (TdRC) is in volle gang. De TdRC commissie heeft er zijn handen vol aan. Het is een evenement dat in de loop van de jaren een vaste plek moet krijgen op de agenda van de toerfietser in Nederland. Behalve individuele deelnemers zijn er ook zg. bedrijventeams (minimaal 5 personen). Inmiddels zijn er 100 personen die zich als bedrijventeams hebben ingeschreven. De inzet van Theo de Rooij staat garant voor landelijke bekendheid. Het kunnen organiseren van een dergelijk evenement past bij Tourclub Rijssen, al jarenlang werd door de leden de “Omloop” en “TT Ronde van Overijssel” georganiseerd. Wie ooit actief heeft meegeholpen bij het organiseren van veld- en fietstoertochten weet dat er heel wat bij komt kijken. Ook de TdRC-commissie kan weer rekenen op de vrijwilligers die ook bij de “Omloop” en TT RvOverijssel actief waren. De Lustrumcommissie onder leiding van Gerald Spijksma is bezig om in het najaar een zaterdag in te vullen voor de viering van het 30 jarig bestaan van TCR. Ze pakken het goed aan. Het wordt een gezellige dag wordt, een combinatie van sportief bezig zijn met ook flink wat ruimte voor gezelligheid. Zo hoort het ook bij TCR, fietsen is leuk, maar vooral omdat je het niet in je eentje hoeft te doen. Het sociaal actief kunnen zijn, is toch bij velen de drijfveer om regelmatig de Sporthal op te zoeken. Een groep van 17 leden is voornemens om in september van Rijssen naar Oostenrijk te fietsen. De eerste vergadering is geweest en de plannen gesmeed. Met de Binnenlandse TT voor de deur moet nog flink getraind worden. Het is ook niet zozeer de 700 kilometers die vermoeiend zijn. Hoe train je gebrek aan slaap ?

Henig an en rij voorzichtig,
Gerrit Wessels

November 2009 – voorzitter Gerrit Wessels

De tijd lijkt te vliegen. Het zomerseizoen 2009 is weer ruim achter de rug. Het Toerschema 2008/2009 voorzag wederom in een record aantal clubactiviteiten. Inmiddels staat het ledenaantal op 284 en we groeien nog steeds. Nieuwe leden melden zich spontaan aan. Dit jaar ook een aantal relatief jonge leden en dat is voor het voortbestaan van TCR belangrijk. Terugblikkend op de zomer van 2009, kan de conclusie getrokken worden dat de Omloop van Rijssen voor de laatste keer is georganiseerd. Een verder teruglopend deelnemersaantal zorgt ervoor dat de opbrengst niet meer opweegt tegen de inspanningen en geïnvesteerde euro’s. De Avond-Vierdaagse was een succes, zeker als de weersomstandigheden de organisatie in de kaart speelt. De Ronde van Overijssel werd ook voor het laatst georganiseerd. De Binnenlandse TT ging met een recordaantal deelnemers succesvol op pad en de Buitenlandse TT kwam uiteindelijk in Sauerland terecht. De Schwarzwald ATB- en Bloemendal ATB-tocht blijken bij de toerfietser aan te slaan. Veiligheid blijft een punt van aandacht. Zo lang boeren nog touwen over de weg spannen, blijft het oppassen geblazen. De toenemende verkeersdrukte, de afnemende tolerantie naar toerfietsers, de gemiddelde snelheid die eerder toeneemt dan afneemt, heeft ondermeer geleid naar een onderzoek onder de leden t.a.v. de gewenste groepsgrootte. Deze enquête onder de leden leverde een interessante uitkomst op. Tijdens de Toerleidersvergadering in januari zal het resultaat besproken worden. De sfeer op de Clubavond was perfect gezellig. In de maand november zien we elkaar een stuk minder en is het goed om de hele club bij elkaar te zien. De Clubkampioen-, KM-vreter- en Jan Slofstra Bokaal winnaars werden gehuldigd en voor het eerst sinds de oprichting werden de zilveren Jubilarissen (25 jaar lid) in het zonnetje gezet. Ze ontvingen een exclusieve ballpoint met inscriptie met fles wijn. Stuk voor stuk allemaal leden die in het verleden veel voor TCR hebben betekend. Sommigen niet meer actief op de fiets, maar wel nog steeds lid van TCR en zo hoort het. Bestuurlijk gaat het sinds de aantreding van Brigitte Pots en Joke Knobbe (penningmeester/secretariaat) als bestuursleden meer dan prima. Administratief en financieel zijn de zaken op orde gemaakt. In hoeverre de ego’s van de Rijssense TCR leden worden gekrenkt nu 2 Enterse dames de centen en administratie van TCR beheren ?. Verder wordt op dit moment gekeken of het digitaal bijhouden van de kilometerstanden mogelijk is. Zo wordt er achter de schermen voortdurend gekeken hoe doelmatig en kostenbesparend de zaak in beweging gehouden kan worden. Gerrit Tijhof heeft het initiatief genomen om met zijn P-groep een nieuwe toertocht te organiseren. Via Jan Bakker is contact gezocht met Theo de Rooij. Inmiddels is de eerste vergadering met Theo achter de rug en kunnen we stellen dat TCR volgend jaar voor het eerst de “Theo de Rooij Classic” gaat organiseren. De tocht wordt georganiseerd op zaterdag 29 mei vanaf het Parkgebouw. Er worden allerlei initiatieven ontwikkeld voor het krijgen van een groot deelnemersveld. Leden van Tourclub Rijssen zullen worden gevraagd om als vrijwilliger bij te springen. Bijzonder aan deze tocht is dat een deel van de opbrengst aan een goed doel wordt geschonken. Het bestuur van TCR geeft het initiatief alle steun en zal garant staan voor de eerste aanloop kosten. Als eerste geste is de domeinnaam www.theoderooijclassic.nlaan de commissie geschonken. Samen met Theo de Rooij is een logo ontwikkeld, het begin is er. Voor de Schwarzwald ATB-tocht is een hoofdsponsor gevonden. EverSafeuit Holten gaat deze tocht ondersteunen. Daarom op 2 januari de “Schwarzwald EverSafe ATB tocht”.
Henig an en rij voorzichtig,
Gerrit Wessels

Mei 2009 – voorzitter Gerrit Wessels

Het zomerseizoen is in volle gang. Grotere groepen TCR leden dan nu zijn nog niet eerder vertrokken vanaf de Sporthal. Toerfietsen leeft in Rijssen. De kennismakingsavond T3 op 19 februari heeft meer dan 10 nieuwe leden opgeleverd. Oudere TCR leden die het tempo van T2 niet meer konden of wilden volgen, zien we nu ook bij de Sporthal. Al met al een goede zet geweest om de T3 toe te voegen aan TCR. Bertus Kikkert zal de historie van TCR in gaan als de initiatiefnemer van deze nieuwe loot aan de TCR boom. Wat een gezellig avondje Kikkert/Nijland al niet aan gevolgen kan hebben. Het toerschema kent een opzet zoals we die al jarenlang kennen. Het is ook niet eenvoudig om iets wat goed is nog beter te maken. Jaarlijks is er wel een soort van bijzonderheid in het Toerschema, dit jaar het bezoek aan de Vuelta in Assen als het Jaarlijks Uitstapje 2009. De Toerleiders hebben onder leiding van Hoofd Toerzaken Gerrit Nijland het toerschema voor de rest van 2009 ingevuld. Het bestuur heeft administratief (met name het ledenbestand) en financieel (dit was een grote uitdaging voor Brigitte Pots) de zaken weer op orde. Brigitte heeft inmiddels het Rabobankpakket PCLeden geintroduceerd en is de contributie voor 2009 geincasseerd. Er zal dit jaar nog een kascontrole plaatsvinden. Door gebruik te maken van online-diensten van de NTFU (ledenadministratie), de digitale nieuwsbrieven, de website, email en online formulieren wordt tijd, werk en geld bespaard. Het beleid van het bestuur is er op gericht om de contributie laag te houden. Dit uitgangspunt houdt wel in dat er wijzigingen komen in het uitgavenpatroon van TCR. Het bestuur is dan ook voornemens om vanaf 2010 middels automatische incasso een vergoeding te vragen voor voor tochten waarmee brandstofkosten gepaard gaan (Mergelland, Tecklenburg, Ronde van Vlaanderen, LBL, Hel van Wageningen etc.) Het bestuur zal in de ALV2010 met voorstellen komen, waarover de leden zich kunnen uitspreken. Positief is de ingebruikname van de opbergmogelijkheid bij voetbalvereniging Sportclub. TCR leden (Geert en Arie) met een Sportclub verleden hebben e.e.a. in gang gezet. TCR beschikt inmiddels over een mooie grote droge ruimte met verlichting boven de kantine. Sportclub stelt als voorwaarde dat de beide veldtoertochten vanaf de kantine van Sportclub beginnen. Het bestuur heeft besloten om jaarlijks 300 euro te schenken aan de Jeugdafdeling van Sportclub. Daarnaast zijn, bij de ingebruikname van de ruimte, een aantal voetballen aan de jeugd van Sportclub geschonken. Het nieuwe tenue is goed ingeburgerd. Een enkeling grijpt zo nu en dan nog het verkeerde TCR shirt uit de kast. Het is aan de leden om elkaar te wijzen op het gezamenlijk genomen tenuebesluit. Wijs en kijk niet naar de Toerleider of bestuursleden, maar informeer elkaar op wat we in meerderheid hebben afgesproken. Het sturen van e-mails naar de voorzitter helpt niet echt. Een mooi shirt, zonder reclame, waar zie je dat nog ? Jammer is dat Jan Pullen in de lappenmand zit. Het wil even niet vlotten met zijn gezondheid. Hopelijk vinden de doktoren een oplossing voor zijn klachten. Op 19 mei werd Jan 65 jaar en zijn we even bij hem langs gefietst. Benny Aanstoot is ook even zijn ritme kwijt, maar hij heeft alle hoop en vertrouwen dat hij weer spoedig de pedalen kan ronddraaien. Wim Nijkamp herstelt langzaam maar zeker van zijn slokdarmoperatie en is weer aan het werk. Zou mooi zijn als we ze alle drie weer kunnen begroeten bij de Sporthal.
Henig an en rij voorzichtig,
Gerrit Wessels

Februari 2009 – voorzitter Gerrit Wessels

Op de drempel van het zomerseizoen 2009 een korte terugblik op de Algemene Vergadering en een blik naar voren, naar het nieuwe seizoen. De Algemene Vergadering 2009 vertelt ons dat het een inhoudelijk goede avond geweest is. De leden konden zich laten informeren over de bestuurlijke en financiële situatie van TCR. Terugblikkend op 2008 constateert het bestuur dat 2008 een jaar met veel beweging is geweest. Een record aantal activiteiten, de invoer van het zaterdagmiddagfietsen, de fitnessavond op woensdagavond, het in gebruik nemen van het nieuwe tenue, de 506 km lange tocht om 17500 euro in te zamelen voor Kinderen Kankervrij, de introductie van de Clubavond in november, voor het eerst in de “Doewnkeet” de Algemene Vergadering. (een lokatie die goed is bevallen en in de toekomst ook weer besproken zal worden). Tourclub Rijssen blijft in alle opzichten in beweging. Jammer is dat Bert Wever als bestuurslid onvoorzien moest afhaken in verband met zijn nieuwe drukke baan. Bert heeft de afgelopen twee jaar 3x de penningmeesterrol op zich genomen. Bij gelegenheid gaan we Bert hiervoor nog in het zonnetje zetten. Brigitte Pots neemt zijn penningmeesterschap over en Geert ter Harmsel verzorgt de ledenadministratie. Gerrit Nijland gaat voor het record langst zittende bestuurslid. Financieel staan we er goed voor. Het fundament van TCR, de commissies zijn gevuld. Al met al is TCR gezond en zal elke vorm van crisis kunnen doorstaan. Voor het bestuur de opdracht om het goede te behouden en bijschuren waarnodig. Het bestuur gaat na of er animo is voor een toertocht op de woendag- of donderdagmiddag. (“de VUT-groep”) In 2009 wil het bestuur de nadruk leggen op veiligheid. “Dat ging maar net goed”, moet niet veranderen in “Dat ging goed fout”. Elkaar informeren, op elkaar letten, de groep niet groter dan 20 leden en de rol van de Toerleider respecteren zijn de basisbeginselen van veilig toerfietsen. Donderdagavond 19 januari was er een kennismakingsavond voor iedereen die kennis wilde maken met TCR en in het bijzonder met de T3. In totaal 16 aanwezigen lieten zich informeren bij “Zanglust”. De belangstellenden kregen alle ins en uits van de TCR voor de kiezen en Hans Bloemendal vertelde de aanwezigen waar je zoal op moet letten bij de aanschaf van een fiets. Verwachtbaar is dat het totaal aantal leden binnenkort de 270 grens gaat passeren. Met de invoering van de T3 en het zaterdagmiddag fietsen moet het mogelijk zijn om met niet al te grote groepen rond te toeren in Rijssen en omgeving. Het komende jaar kent opnieuw een uitdagend toerschema. Nieuw aan de boom is de T3. Zoals het er nu uitziet gaat de T3 een zonnige toekomst tegemoet, de ledenlijst leert dat een aantal leden de streep van 60 jaar en ouder gaan passeren of al gepasseerd zijn. Juist deze week meldde zich een nieuw lid (Nico Beldman van 17 jaar), gelijktijdig met een nieuw lid (Jan Regenspurg 71 jaar). Hiermee is dan zichtbaar dat voor iedere leeftijd een plek is binnen TCR. Op dit moment is het bestuur druk bezig om administratief en financieel de punten op de “i” te zetten. De vele wisselingen van het penningmeesterschap zijn met het aantreden van Brigitte gelukkig voorbij. Met het in gebruik nemen van het boekhoudprogramma PCLEDEN zullen de geldstromen en verantwoording van de financiën makkelijker verwerkt worden en efficienter kunnen beheerd. De factuur van de “Doewnkeet” is binnen. Iedereen heeft zich keurig gehouden aan de 2 TCR consumpties en de rest voor eigen rekening. We hebben de dames van de bediening (Ria en Janny) een extra tip gegeven, ze waren blij verrast en de volgende keer zorgen ze voor koek en bitterballen.
Henig an en rij voorzichtig,
Gerrit Wessels

November 2008 – voorzitter Gerrit Wessels

Zoals we gewend waren in het vertrouwde clubblad, ook via de website van TCR een periodiek schrijven van de voorzitter. Met als doel om alles wat er zoal speelt in en om de club onder de aandacht te brengen van de leden. Moderne management cursussen leren ons dat geïnformeerde leden betrokken leden worden, dus tijd om de leden bij te praten. Als het goed is heeft elk lid een nieuwsbrief per post ontvangen. Het bestuur vond het nodig om allerlei zaken op papier te zetten om duidelijkheid te verschaffen. De nieuwsbrief, dunk mij, is duidelijk en hopelijk staan alle neuzen weer keurig opgelijnd in dezelfde richting. Verheugend is het om het TCR bestuur zonder vacatures te zien. Na het overlijden van André is het twee jaar aanmodderen geweest. De dreun was toch harder dan verwacht. De gezelligheid die een bestuur nu eenmaal nodig heeft om in gezamenlijkheid tot besturen te komen, was verdwenen. Toen ook nog eens twee aangestelde penningmeesters het niet zagen zitten, werd de situatie er niet beter op. De opmerking van Anton Janssen op de laatste ALV dat de leden zich moesten realiseren dat een TCR zonder bestuur een zorgelijke situatie is, was dan ook een rake. Ondanks veel vragen en zoeken konden we geen vervangers vinden voor penningmeester en voorzitter. De oplossing is uiteindelijk aangedragen door Bert Wever. Als voorzitter wilde hij niet verder, maar wel als penningmeester mits ik zijn taak over zou nemen. De loyaliteit van Bert en het verder helpen van TCR was voor mij de reden om op zijn voorstel in te gaan. Opbeurend positief is ook de toezegging van Brigitte Pots en Geert ter Harmsel om de opengevallen bestuursplekken in te nemen. De eerste bestuursvergadering in de nieuwe samenstelling heeft plaatsgevonden en ik heb ik er een meer dan goed gevoel bij. Met nieuw elan gaan we verder de toekomst in. Terugkijkend op het voorbije zomerseizoen kunnen we concluderen dat TCR in ledenaantal groeit. Er is een duidelijke toename in actieve toerfietsers. Het zaterdagmiddag fietsen kenmerkte zich door een wisselend aantal leden. Toch denk ik dat het bestaansrecht heeft. Uiteindelijk bepaalt de animo de houdbaarheid van het fietsen op zaterdagmiddag. Veiligheid is een belangrijk item. De helm heeft ook dit jaar weer een aantal leden beschermd tegen hoofdletsel. Gelukkig is het aantal valpartijen en de ernst van de gevolgen beperkt gebleven. Het winterseizoen is inmiddels begonnen en de opkomst van ATBérs is groter dan ooit. Afgelopen zaterdag stonden er meer dan 60 leden bij de sporthal. Een gezond initiatief is de fitness training door Jos van Helden. Meer en meer leden weten op woensdagavond de weg naar de gymzaal aan de Huttenwal te vinden. Mijn ervaring is dat Jos het allemaal goed in handen heeft, weet hoe je de spieren moet tarten en bovenal is het een plezierig sociaal samenzijn. (bron: Jans Drijer). Kom gerust langs en maak kennis met spieren die je al lang niet meer ontmoet heb. De Buitenlandse Toertocht was voor het eerst in handen van voorzitter Butt Gerrit Pluimers. Samen met Jan Pluimers en Dik Bos zijn er meer dan 20 leden actief rond het meer van Annecy geweest. Er is flink geklommen (bron: Gerrit Lohuis). Voor de Butt 2009 is inmiddels al een tocht uitgezet. Een andere opzet dan de afgelopen jaren. Ziet er prachtig uit. Gerrit Pluimers gaat hier meer over vertellen op de Clubavond. Zelf was ik deelnemer van de Binnenlandse Toertocht. In 4 dagen meer dan 600 km fietsen en een kilo in gewicht toenemen, zegt genoeg over deze tocht. De sfeer was fantastisch, niets moet en alles mag. Het optreden van Gerrit Nijland als Swiebertje was een hoogtepunt. Een ander hoogtepunt was de 24-uurs Kika-tocht. De Afsluitdijk zie ik nu wekelijks en mijn gedachten dwalen dan weer terug aan die nacht van 9 op 10 mei. Koud, moe, 300km in de benen, 20 fietsers, een lang stuk en dan plotseling vanuit het niets de aanmoedigingen van de begeleiders aan de overkant van de dijk. Onuitwisbaar. De Omloop van Rijssen, de Toertocht Ronde van Overijssel, de Avond-4 daagse en de Bieze VTT zijn allemaal prima verlopen, zonder de inbreng van de vrijwilligers kunnen dergelijke evenementen, die ook nog eens de nodige euro’s opbrengen, niet georganiseerd worden. Mocht je ooit gevraagd worden een steentje bij te dragen, denk dan aan de woorden van JF.Kennedy; “vraag niet wat TCR voor jouw kan doen, vraag wat jij voor TCR kunt doen”. Ik hou het bij het gegeven dat vele handen licht werk maken. Een nieuw jaarlijks fenomeen wordt de “Clubavond” op 21 november. In de “doewnkeet” zal de nadruk niet liggen op het verstrekken van informatie, maar op ouderwetse gezelligheid. Terugblikkend op het voorbije seizoen gaan we de kampioenen huldigen en de Jan Slofstra bokaal uitreiken. Ik kan verklappen dat de bekers en bokalen niet meer uitgereikt worden, maar plaats maken voor iets anders. Aandacht is nodig voor het opvangen van nieuwe leden. Geert zoekt na aanmelding persoonlijk de nieuwe leden op. Er is een mooie infofolder in kleur gemaakt met alle informatie. Voor nieuwe leden is het prettig dat ze zich snel thuis voelen. Zie je een nieuw gezicht in het peloton, maak een praatje en vergeet niet te vertellen dat het de commissies zijn die TCR laten functioneren. Tourclub Rijssen beschikt inmiddels ook over een beamer. Een goede tweedehands met weinig branduren. In januari zal een avond georganiseerd worden om de ervaringen van het fietsen met een navigatiesysteem met geïnteresseerden te delen. Inmiddels is er genoeg expertise in huis om dit zelf te verzorgen. Al met al zal het huidige bestuur haar best doen om zoveel mogelijk fietskilometers aan te bieden, maar ook aandacht blijven geven aan de sociale aspecten van het toerfietsen.
Henig an en rij voorzichtig,

Gerrit Wessels
Nawoord: Mede namens mijn Herma en Ria Schreurs, willen wij iedereen oprecht bedanken voor het meeleven na de aanrijding tijdens de “Kroegentocht”. De auto is inmiddels weer in de vaart, is waterdicht en brengt mij wekelijks richting de haven van neerlands grootste watersportvereniging. De auto was economisch total-loss maar gelukkig zit er in Enter (daar wonen, eerlijk waar, hele fijne mensen) het autoschadebedrijf van Hans Muller. Hans heeft het klantvriendelijk en professioneel opgelost. Dus bij schade naar Hans !!