TCR en Corona

Auteur: (naam bij redactie bekend)

TCR en Corona

Afgelopen week heeft het TCR bestuur het terechte besluit genomen dat tot 6 april 2020:
“Alle clubritten, trainingen en toertochten niet doorgaan. Dit betekent dat er niet gestart wordt bij het Tourhoes”.
Dat is dan duidelijk zou je zeggen. Direct na het bekendmaken van dit besluit komt er via de WatsApp-groep T4 al een vraag: “Wordt er dan helemaal niet meer gefietst.” Het antwoord van de hoofdtoerleider is dat er niet in clubverband wordt gefietst. Individueel is geen probleem. Ook duidelijk, zou ik zeggen.

Zaterdag 14 maart 2020
‘s Middags toch benieuwd of iedereen zich een beetje aan het bestuursbesluit heeft gehouden. Strava biedt dan uitkomst. Het viel mij op dat er door een aantal leden is gefietst. Op zich niets mis mee, zou je zeggen. Uit de starttijden en de registraties van Strava kwam ik tot de conclusie dat er leden zijn geweest die zich gegroepeerd hebben en zodoende een groepsrondrit hebben gemaakt. Dat verbaasde mij toen al een beetje. Maar goed iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid.

Zondag 15 maart 2020
Heel Nederland lag zo’n beetje plat en dan struin je wat over het internet of pik je op wat er op facebook langs komt. Wat mij trof was een indrukwekkende brief van een longarts. De tekst van deze brief kun je lezen onder dit bericht. Op dezelfde avond kreeg ik een telefoontje van een familielid, die als medisch specialist in een ziekenhuis werkt. Dat heeft mij aan het denken gezet. Ik heb die brief van die longspecialist gedeeld met de hoofdtoerleider en mijn zorgen uitgesproken over het negeren van het bestuursbesluit door een aantal leden van TCR. Ik begreep dat dit al was besproken met het bestuur.

Maandag 16 december 2020
Weer zie ik op Strava dat er zich groepen vormen om gezamenlijk te fietsen. Op de Wattsapp-groep T4 wordt dit punt aangesneden door een TCR-lid dat zelf in de zorg werkt. Ik heb daarop ook een reactie gegeven. Op verzoek van de hoofdtoerleider, wil ik mijn reactie graag met iedereen binnen de TCR delen. Mijn reactie is niet gebaseerd op eigen wetenschap of deskundigheid, maar op signalen, die ik meekrijg van deskundige mensen uit mijn eigen omgeving.

Mijn reactie geplaatst op T4 Wattsappgroep:
“Ik vind in (geïmproviseerde) groepen rijden onverantwoord. Kennelijk zijn er nog leden die de afgelopen dagen nog niet het besef hebben gehad/gekregen wat er aan de hand is. Als je familie of kennissen in je naaste omgeving hebt, die in een ziekenhuis werken, dan schrik je van de berichten die doorkomen. Ik heb een nichtje dat werkt als specialist in een middelgroot ziekenhuis in de provincie Gelderland. Daar is al een dode te betreuren en waren er tot gisteren (zondag) al ruim 20 personeelsleden (artsen en verpleegkundigen) besmet geraakt. Die zorgverleners zijn dus al uitgevallen. De mensen in de zorg zijn doodsbang dat het tot Italiaanse toestanden komt. Volgens deskundigen hebben we de piek nog lang niet gehad. Dat schijnt de komende weken te verwachten te zijn.

Ik hoop dat bij iedereen het besef ontstaat dat het beter is even niet in samengestelde groepen te rijden. Solo rijden of rijden met gezinsleden schijnt geen probleem te zijn. Ik wens iedereen veel gezonde fietskilometers binnen de richtlijnen van overheid, RIVM en TCR.”

Einde bericht.

======================================================================

Oproep longarts op Facebook

Dag iedereen,
In deze uitzonderlijke omstandigheden voelen wij, longartsen ons genoodzaakt om alarm te slaan.
De overheid heeft op basis van wetenschappelijk advies drastische, maar broodnodige maatregelen genomen in een poging de corona viruspandemie in te dijken.
Jammer genoeg merken we dat de ernst van de situatie bij een aantal mensen nog niet doorgedrongen is. De boodschap die we vanuit Italië en Spanje krijgen, doet echter het ergste vermoeden.
De “Lock-down” party’s van gisteren zijn onbegrijpelijk en beschamend!
Ook aan de jeugd moeten we blijven herhalen dat dit geen gewone vakantie is, en dat het geen goed idee is om met de hele klas bij iemand thuis samen te hokken voor een feestje of toch gewoon in groep verder te gaan sporten (buiten het officiële circuit om).
De uitzonderiljke maatregelen zijn enerzijds van het grootste belang om de meest kwetsbaren onder ons te beschermen, anderzijds om een crash van ons gezondheidsysteem te voorkomen: als het virus zich verder verspreidt, gaan ook grote groepen verpleegkundigen en artsen wegvallen en resten er te weinig handen over om voor ALLE zieken te zorgen (dus niet alleen de coronapatienten). Dit is geen doemscenario, we houden hier ernstig rekening mee. De situatie in Italië illustreert immers wat er in een dergelijke situatie kan gebeuren, cfr mijn post van gisteren.
Vandaar een warme oproep om de richtlijnen van de overheid correct en nauwgezet te volgen, is het niet voor u zelf, dan wel voor de meer kwetsbare medeburgers en zorgverleners.
De komende uren, dagen en weken zijn cruciaal. Enkel met een solidaire houding van allen kan het tij gekeerd worden, de speeltijd is voorbij!

Niemand van ons had gedacht dat we vanuit ons beroep, via sociale media deze boodschap zouden verkondigen , maar nu moet het toch: jullie mogen dit bericht gerust verspreiden.

Ulrike Himpe
Longarts AZ