Naam toertocht: ToT
Datum: 05-07-2024
Auteur: Ria, Petra en Marieke
Toerleider(s): Wim en Gerwin
Groep: T5
Aantal KM: 163
Aantal leden: 27
Verslag: TCR on Tour dag 1.

Wat een dag was het! De eerste TCR on Tour, een epische tocht van maar liefst 163 km, begon vroeg in de ochtend met 27 enthousiaste mannen en vrouwen. De start was om 7:45 bij het Tourhuis, waar iedereen met frisse moed en grote glimlachen verzamelde voor het traditionele fotomoment. De meeste deelnemers kenden elkaar al, maar er waren ook enkele nieuwe gezichten, wat zorgde voor een spannende mix van vertrouwde gezelligheid en nieuwe avonturen.

De eerste 50 km gingen voorspoedig en voordat we het wisten, was het tijd voor onze eerste stop. Wat een luxe! Een openbaar toilet, een ware verademing voor de dames. Dit moment was het hoogtepunt van de dag voor sommigen en leverde heel wat opgeluchte glimlachen op. Bovendien werden we bij iedere 50 km verrast door Bart en Ina met heerlijke appeltaart, koffie en andere lekkernijen. Deze traktaties zorgden voor een ware energieboost en verhoogden de moraal van iedereen.

Het weer besloot een beetje met ons te spelen; af en toe een buitje maakte het interessant. Hier zag je een duidelijk verschil tussen de twee groepen: de eerste groep trotseerde dapper de druppels, terwijl de tweede groep toch liever het regenjasje erbij haalde. Maar ach, een beetje regen houdt een TCR’er niet tegen!

Naarmate de kilometers vorderden, begonnen de gedachten steeds meer af te dwalen naar ons verblijf in Leeuwarden. Waar zouden we slapen? In een zaal, met z’n allen op een rij? Het leverde hilarische gesprekken en gezichten op. De heren mochten uiteindelijk hun nacht doorbrengen in een gezellige bajes met acht man op zaal, terwijl de dames werden getrakteerd op de luxe van tweepersoonskamers. Wat een feest!

Bij aankomst wachtte ons een verfrissend drankje, gevolgd door een welverdiende douche en een heerlijk diner. Daarna trokken we de stad in voor een wandeling door het mooie Leeuwarden. Even de benen strekken na al die kilometers.

De avond werd afgesloten met een dosis plezier en competitie. We werden verdeeld in vier groepen en kregen de nodige ‘niet waar/waar’ vragen voor onze kiezen. Het lachen was niet van de lucht en iedereen liet zich van zijn beste kant zien tijdens de mini muziekquiz die daarop volgde.

Het was een dag vol lachen, avontuur en nieuwe vriendschappen. De eerste TCR on Tour was een daverend succes en we kijken nu al uit naar de volgende!Naam toertocht: TCR on tour
Datum: 06-07-2024
Auteur: Henk Goorman
Toerleider(s): Wim Nooteboom
Groep: T3
Aantal KM: 150
Aantal leden: 27
Verslag: TCR on Tour dag 2.

Na een voor sommigen onrustige nacht met weinig slaap ,staat er om 7 uur al een ontbijt klaar om de nodige energie voor de terugtocht vanuit Leeuwarden aan te vullen. Wij sliepen met 12 man op een kamer met niet al te veel ruimte en stapelbedden van 3 hoog.Heb zelf prima geslapen, voor anderen was het woelen tot het ochtendgloren. Het positieve was wel dat iedereen weer mee terug mocht,niemand bleef in een cel achter.

Dan het volgende, hoe zullen we deze dag gaan noemen.Dag 2 is wel wat aan de eenvoudige kant lijkt mij en doet ook geen recht aan het bijzondere er van. Misschien dan, De dag van de lekke banden, want dat doet dan wel recht aan de 7 x lek die we hadden. Zelf beet ik het spits af met een lekke band na exact 2,7 km.,net buiten Leeuwarden.Lek 2 op 17,2 km door een flink stuk glas. Na 40 km 4 lekke banden ,dus een gemiddelde van 1 op de 10 km en dat terwijl we het vandaag de hele tocht droog houden in tegenstelling tot gisteren toen we na half drie een paar buien over ons heen kregen.

We zouden het ook de dag van de wind kunnen noemen want precies op de dag dat Nederland de 1ste zomerstorm te verwerken kreeg fietsen wij van de ToT vanuit Leeuwarden in zuidelijk richting naar huis.Voor iedereen petje af want dit was niet altijd even makkelijk.Behalve Gerwin Voortman onze 2de tourleider, hij zong de hele dag zijn favoriete liedje My friend de wind.Gelukkig bleef bij de stops de partytent staan en kon Ina, uit de wind de eieren blijven bakken. ze waaiden nog net niet vanzelf op de met ham belegde bolletjes.

Nu we het toch over Ina Nooteboom hebben, wil ik haar hierbij toch even na al die trouwe jaren ToT in het zonnetje zetten. Want staan we er eigenlijk wel bij stil dat zonder Ina de ToT er heel anders uit zou zien. Al die opgebouwde tradities van jaren lang, wie zou dat toch moeten doen. Ik noem er zo een paar. Nr 1 De 1ste dag de 1ste stop koffie met appeltaart ,gebakken en gezet door, jazeker ons aller Ina. Dan dag 1 de 2de stop ,broodje hamburger klaar gemaakt door alweer Ina. Dag 2 1ste stop de koffie `s morgens voor vertrek door Ina weer vers gezet. Dag 2 2de stop broodje gebakken ei ook Ina. Hebben we `s avonds om half tien na een rondje centrum zin in een kop koffie, ja hoor Ina zorgt er wel weer voor. Zonder Ina en haar rechterhand hierin zoon Bart zijn we nergens. En dan vergeet ik ook nog bijna de afsluitende traditie ,pannenkoek eten aan de Nijlandstraat bij dit o zo gastvrije gezin Nooteboom. Ook bedenk ik mij nu dat al die boodschappen ook nog eens gekocht moeten worden, wat een organisatie daar in huize Nooteboom. Deze ode aan jou Ina heb je dan ook dik verdiend .Overigens hoop ik hierbij niets te kort te doen aan Wim en Joke voor het vele werk in de voorbereiding. Wim de mooie bijzondere routes en Joke voor elk jaar weer een bijzondere overnachting. Hulde en dank van ons allen.

Nu verder met de tocht. We gaan via een andere kant vanuit Leeuwarden naar huis. De wegen zijn soms nog nat van de vele regen die er `s nachts is gevallen, maar wij houden het mooi droog. In het vlakke noorden valt eerst `s morgens de wind nog enigzins mee, maar dat wordt gaan de weg de dag wel anders. We waaien nog net niet van de weg, maar veel scheelt het niet. Via Grou en Akkrum gaan we om Heerenveen en komen we nog langs het mooie Oranjewoud waar het nog druk is met hardlopers. Noordelijk langs Wolvega komen we langs de militaire basis bij Havelte onze geliefde provincie Overijsel weer binnen. We zijn er dan nog lang niet en gaan bovenlangs Ruinerwold en Koekange naar Balkbrug en dat houdt in dat we Ommen naderen en dus bekend terrein. De pauzeplekken zijn weer mooi uitgezocht, allebei aan een vaart. Bij de laatste stop waait het inmiddels zo hard dat de her en der geparkeerde fietsen om ver worden geblazen. Bij de sanitaire stops is het vooral voor de mannen uitkijken welke kant ze op urineren, je hebt zo een paar natte sokken. Bij deze laatste stop wordt er besloten om in Den Ham bij café
De Brink nog een kop koffie te drinken. Via het door de vissers onder ons bekende Junne naderen we nu snel de laatste stop (koffie) en gaan we verder via het Wierdense veld op hoes an. De laatste km zijn zeker niet de makkelijkste maar de veelal nieuwe dames onder ons weren zich kranig en geven geen krimp.(hulde).Dan komt eindelijk bordje Rijssen in zicht en wacht ons aan de Nijlandstraat de beloning in de vorm van pannenkoek met spek en stroop. Nog even napraten en een paar korte toespraakjes en deze 2 dagen zijn al weer voorbij.
We hadden dit jaar een grote groep van 27 fietsers en 2 begeleiders. Wat opviel was een behoorlijk aantal dames en degene die voor het eerst meegingen, allebei heel positief. Voor de continuiteid van de ToT en dat de nieuwelingen het als fantastisch hebben ervaren.

Dus kom maar op met een volgende editie, deelnemers genoeg.