14/5 – FOS – IJsselrondje (lek, lek en nog eens lek)

Auteur: Gery
Toerleider(s): Gerda
Groep: FOS
Strava link:
Aantal KM: 65
Aantal leden: 6

Vrijdag kwam de vraag van Gerda of er nog dames mee wilden om het “IJsselrondje” voor te fietsen om te kijken of deze geschikt is voor de woensdagmorgen. Na wat heen en weer ge-app hebben we een groepje van 6 dames incl 2 gastrijders (altijd leuk).
We vertrekken vanaf het tourhoes om half 9 met prachtig zonnig weer. Ergens op de Middeldijk staat Gerda ons al op te wachten, zij komt vanaf haar vakantieadres. We zijn compleet en nu kan de ronde echt beginnen. Het gaat eerst richting Holten. Onderweg wordt het draaiprincipe uitgelegd aan de 2 gasten. Bij het oversteken van de weg Markelo-Holten gaat het bijna mis. De één wil via het fietspad oversteken en de ander via de grote weg. Het ging gelukkig net goed. Met de schrik in de benen fietsen we door via Wippert, Dortherhoek, Joppe naar Gorssel om met het pontje de IJssel over te gaan. Onderweg wordt de nieuwe fiets van Mirjam uitgebreid besproken en bewonderd. Op het pontje worden wat foto’s her en der gemaakt, blijft mooi op t water! Dan ziet Mirjam dat ze lek heeft, oeps!! Aan de overkant maar “even” de band verwisselen. Goh net een nieuwe fiets en meteen een lekke band, vast te lang in de etalage gehangen volgens Mirjam. Haha. Nadat de de imbussleutel gevonden is die past, het wiel eruit gehaald en een nieuwe binnenband geplaatst. De buitenband er weer goed op zetten bleek een lastig klusje. Schipper Bart van het pontje kwam al poolshoogte nemen en hielp een handje. Bart (met veel aanmoediging van Mirjam) en Mirjam kregen ze het samen voor elkaar om de band erop te krijgen. Even de band oppompen en rijden maar. Niet dus!! Na verschillende pompjes te hebben geprobeerd en uiteindelijk de traditionele fietspomp van schipper Bart ging de lucht er net zo hard weer uit. Toch maar weer een andere binnenband erin plaatsen. Dus opnieuw een gemartel om de buitenband er weer op te zetten zonder Bart. Er komt een echtpaar aan fietsen, nieuwe kansen voor hulp. Haha een man met een geblokte broek aan….haha daar heeft Janine geen vertrouwen in, en inderdaad hij komt er een beetje hulpeloos bij staan. In de verte komen 3 wielrenners aan, professionele hulp!
Het blijken 3 renners te zijn uit Rijssen, en al om 7 uur vertrokken zijn om de Posbank te fietsen. Met 3 man sterk (het kost hen ook nog marteln) en na wat grappen en grollen is de klus geklaard. Ze kunnen nog mee met de pont voor de oversteek en wij kunnen verder. Dus niet! Oh nee alweer zacht, zegt Mirjam. De fiets wordt omgedraaid en stapt op de boot weer terug naar Gorssel. Ze wordt opgehaald en naar de verkopende fietsenmaker gebracht in Holten. Daar krijgt ze voor en achter nieuwe binnen- en buitenbanden. Door al dit gedoe zijn de mooie stickers op de nieuwe velgen beschadigd, de fietsenmaker gaat nog achter nieuwe stickers aan. (top service!!).
We zijn inmiddels een uur verder en rijden eindelijk richting koffie. Die hebben we wel verdiend. Na een snelle koffie fietsen we langs de IJssel richting Deventer. De spoorbrug over en we zijn weer aan de goeie kant. Via Schalkhaar, Lettele, Dijkerhoek naar Holten over mooie wegen en slingerende fietspaden. Bij Lindenberg slaan er 3 af richting huis. Samen met Janine rijden we het laatste stuk naar Rijssen. Voor het bordje Rijssen worden we ingehaald door een kudde blauw/gele objecten die als een gek fietsen om maar als eerste het bordje Rijssen te passeren. Het blijkt T2 te zijn, dit doen ze altijd en vinden dit normaal.
Janine slaat af en ik fiets verder met een paar van T2 (manlief bleek één van hun te zijn) naar huis.
Watn ne mooin dag!! Conclusie: het “IJsselrondje” blijkt goed te doen op woensdagmorgen zonder lekke banden!!
Wederom een prachtige route,

Gerda bedankt!!