15/6 – T4 – rondje Posbank

Auteur: Bertus Dekkers
Toerleider(s): Gerrit Lohuis
Groep: T4
Aantal KM: 155
Aantal leden: 12

Rondje Posbank

Een week of vier geleden kwam een deelneemster van de T4 groep tijdens een zaterdagse tocht -op het moment dat de contouren van de Posbank zich aftekenden – met de vraag: “Waarom gaan we niet een keer op een woensdag een dagtocht maken naar de Posbank? De toenmalige toerleider diende haar direct van repliek: “Dat gaan we doen en “dan maake vie de’r ne mooi’n dag van”, was het antwoord. De rest van de groep was het daarmee eens, onder voorwaarde dat de tocht op het toerschema werd vermeld, zodat iedereen de kans krijgt om mee te gaan.

De rit werd ingepland voor 15 juni. Vandaag was het dus zover. Vertrek om 9 uur bij het Toerhoes. Bij het Toerhoes stond al een grote groep enthousiaste FOS-dames met een blik van, zo wat komen die doen. Even uitgelegd dat T4 een rit naar de Posbank heeft ingepland. Eén van de dames maakte duidelijk dat zij richting Saasveld zouden gaan, dus dat zou elkaar niet in de weg zitten.

De weersomstandigheden waren geweldig. Maximaal 25 graden en een windkracht 2 uit noordoostelijke richting. Eerst met een geringe rugwind in de richting van Almen naar Zutphen. Vandaaruit richting Voorstonden naar Loenen. Van Loenen richting Woeste Hoeve langs de de het ereveld Loenen richting Hoenderloo. Een prachtige omgeving met hier en daar al de nodige golvende wegen, waar wat meer kracht op de pedalen gezet moet worden om het tempo vast te houden. Bij km 62 was de koffiepauze voorzien. Terrasweer, dus genieten van een lekker bakje koffie op het terras.

Nadat de magen gevuld waren ging het verder in zuidelijke richting door de prachtige natuur van het Deelerwoud met aan de westkant het nationale park De Hoge Veluwe en iets verderop de vliegbasis Deelen. Nadat we de A50 waren gepasseerd, kwamen we in het nationaal park Veluwe Zoom. De eerste “uitlopers” van de Posbank diende zich al aan. Een tandje bijschakelen en iedereen kwam moeiteloos mee. Op enig moment kwam de roep “stop, hier kunnen we een mooie foto maken”. Omdat we de mooiste fotopositie al gepasseerd waren, namen we zelfs de moeite om enkele honderden meters terug te rijden. Wie maakt er een foto? Nog geen reactie, want iedereen wilde wel op de foto. Geen nood. Een toezichthouder van Natuurmonumenten kwam aangereden. Wout K. (wie kent hem niet) sprak zijn vaardigheden aan en wist de allervriendelijkste man te bewegen een groepsfoto van ons te maken. Zelfs kosteloos. Hij gaf aan dat hij liever zag dat we lid zouden worden van Natuurmonumenten. Maar ja, daar schijnt niet iedereen aan toe te zijn.

Het echte klimwerk moet nu beginnen. Via de Bovenallee de eerste beklimming naar de top over de Beekhuizenweg, vervolgens afdalen over de Snippendaalseweg. Even hergroeperen langs de Arnhemsestraatweg in Rheden om vervolgens na een kleine kilometer bij de volgende rotonde weer linksaf te slaan naar de Schietbergseweg. Ook een kuitenbijter van jewelste, maar door het juiste tempo te houden, ging dit ook “met twee vingers in de neus”. Bovenaan rechts naar de de Beekhuizenseweg en vervolgens via de Holleweg terug naar “zeeniveau”. Daarna bij De Steeg weer naar boven om vervolgens af te dalen over Lange Juffer en Schaapsallee om uit te komen in Laag Soeren.

In Laag Soeren was door onze toerleider en een uitstekende horeca-accommodatie uitgezocht voor de lunch. Er was een speciaal plekje voor ons op het terras gereserveerd. Iedereen genoot van de uitstekende lunch. De tactiek voor de laatste 50 km werd besproken, want we hadden “het gedoe van het klimmen” wel gehad, maar zouden nu tegenwind krijgen op weg naar huis. Nou de tegenwind viel niet tegen. Er waren veel beschutte wegen in de route opgenomen. In Laren nog een onontkoombare stop voor een ijsje gemaakt en vervolgens richting Rijssen.

De conclusie van de dag is dat het een mooie dag is geworden. Alles zat mee: het weer, de stemming in de groep en de uitstekend door de toerleider verzorgde route met rustpunten. Misschien in de toekomst voor herhaling vatbaar. Gerrit bedankt. Deelnemers ook bedankt voor de gezellige sportieve dag.