BITT-Wesel dag 1

Auteur: Herbert Schreurs
Toerleider(s): BITT
Groep: T5
Strava link: www.strava.com/activities/5974953556
Aantal KM: 165
Aantal leden: 32

Vandaag vrijdag 17 september staat de 2-daagse BITT op het programma richting Wesel (DE)

Op donderdagavond konden (wij Enternaren), ik mag mij inmiddels Enternaar noemen)) onze tassen al in leveren bij Wim Grooten zodat we deze niet op de fiets mee hoefden te nemen richten het Toerhoes op vrijdagochtend. (goed geregeld, dat is niet de laatste keer dat ik dit hoor dit weekend)Vrijdagochtend vertrekken we om 7:25 uur vanaf de Gulf in Enter richting Rijssen, het is nog wat mistig en armstukken en een windvestje/body zijn geen overbodige luxe. Aangekomen bij het tourhoes is het al een gezellige boel. Als we eenmaal compleet zijn en de oortjes met communicatiemiddelen zijn bij de toerleiders geïnstalleerd is er nog even tijd voor een groepsfoto. Hans Bloemendal doet nog even een laatste toelichting wat er van iedereen wordt verwacht qua veiligheid en snelheid. Daarna blaast Hans op zijn letterlijk “lullige” fluitje en vertrekken we om iets over 8 in 2 groepen van (16 en 14 personen) met daarachter de servicewagen die wordt bemand door Wim Grooten en Arend Schreurs. Via de Borkeld gaan we richting de Wippert en fietsen we Gelderland binnen. We gaan in zuidelijke richting door Almen en laten Vorden links van ons liggen en fietsen langs de IJssel richting Brinkhorst waar na ongeveer 50km onze eerste stop is bij Bronkhorst.
De koffie en appelgebak met slagroom laat ons goed smaken. We vervolgen onze weg langs de IJssel richting Doesburg en laten ons verder afzakken richting Didam en maken een stop na 80km voor restaurant juffrouw Tok, hier komen de bananen en Twix uit de bus en worden de armstukken en beenstukken ingeladen aangezien de zon al lekker is doorgebroken.
We vervolgen onze weg en gaan Nieuw-Dijk uit en Oud-Dijk in richting Babberich. Onder Babberich gaan we de oude Rijn en Oude Waal over. Hier heeft de Service bus wat problemen, de tellers hebben waarschijnlijk ook last van de warmte maar dit wordt uiteindelijk vakkundig opgelost. Terwijl we wachten bij ’t Gelders Eiland en de bus wordt gefikst zien we wat mensen die hun hond uit laten aan deze plas, Hierin komen we al snel tot de conclusie dat sommige mensen wel erg veel op hun hond lijken, of de hond op hun baasje? Hierna moeten we nog even wat koeien van het fietspad verjagen om vervolgens via een pondje de Waal/Rijn over te steken richting Millingen aan de Rijn. Na goed 90 km rijden we Duitsland binnen en fietsen we over prachtige auto-arme weggetjes richting Kleve waar we heerlijk hebben geluncht bij Kellen. Via Wissel en Appeldom komen we aan in Xanten. Hier aan de Rijn wordt na 140km nog even gestopt voor een yoghurtje. We fietsen verder langs de Rijn en komen na exact 157KM op mijn Garmin Wesel binnen. Het is er druk op vrijdagmiddag en moeten dan ook goed opletten. Het hotel ligt goed 8 km buiten Wesel. Helaas gaat het kort voor de finish toch nog mis als we van weghelft veranderen en Jan Schulenburg met zijn voorwiel net naast het fietspad beland. Er is geen houden aan en Jan valt op de grond, met wat beschadigingen aan arm, been en broek kan hij gelukkig wel verder. Na 165 km komen we aan op bestemming bij Hotel Haus Duden. De eerste Pilsjes, Weizenbier en andere dranken verdwijnen als sneeuw voor de zon. De kamers worden ingecheckt en vaccinatiebewijzen worden door de gastvrouw via QR gecontroleerd.7 uur eten wordt 8 uur en worden we niet zoals afgesproken “afgewimpeld” met een bord patat en schnitzel en volgens Joke karamel vla van de Aldi. Inmiddels is het al donker maar de traditionele wandeling moet wel doorgang vinden. In het donker verkennen we Wesel en komen via allerlei doodlopende weggetjes uit bij een Weiland. Aangezien we nog wel een beetje luidruchtig zijn aangelegd komt er al een Duutser naar buiten om te kijken wat er toch aan de hand is. Hij geeft bij Hans Lankamp aan dat we daar beter niet naar toe kunnen gaan want er lopen daar schapen los die worden begeleid door speciale schapenhonden die volgens hem niet al te vriendelijk zijn. We besluiten toch om door te lopen en hij zegt met een cynisch gebaar VIEL SPASS. De groep is er van overtuigt dat de honden meer bang voor ons waren dan wij voor hen want we hebben zowel geen schaap of hond gezien. Daarna is het nog lang gezellig in Wesel. Ik wil bij deze nogmaals iedereen en met name de organisatie van de BITT bedanken, het waren 2 fantastische leuke en gezellige dagen.

Ik wacht even of iemand anders dag 2 in een verslag gaat gieten.