Elke 2 jaar organiseren we een cursus 1e hulp voor leden van de toerclub. In 1e instantie nodigen we hiervoor de toerleiders uit omdat van deze mensen er altijd een aanwezig is tijdens een TCR-rit.
Maar niet alle toerleider komen op zo’n cursus, enkelen hebben een diploma BHV, anderen doen dat liever niet.
Daarna hebben we ook de leden uitgenodigd en ook hier was toch best wel belangstelling. Zoveel dat we wel kunnen zeggen dat we een volle cursus hebben kunnen draaien. 20 personen zijn komen opdagen, dat is een heel mooi aantal!
We denken ook dat dit erg zinvol is, we bedrijven een sport die behoorlijk intensief is en veel van ons lichaam vraagt. Daarnaast lopen we ook wel wat risico, het is toch altijd nog een snelheidssport.
En ja we worden met z’n allen toch altijd maar weer wat ouder en de gemiddelde leeftijd is vrij hoog. Al met al een goede reden om voorbereidt te zijn voor het geval dat er iets gebeurt.
Maar hopelijk zijn we de opgedane kennis en training nooit nodig, hoe minder hoe beter!
In ons ledenbestand hebben we twee ambulance medewerkers en dus door en door getrainde EHBO’ers. Jennita Poortman en Robert Lemmers. We hebben deze twee mensen dan ook gevraagd om ons wat wijzer te maken op het gebied van de 1e hulp.
Robert heeft ons d.m.v. een dia presentatie en enkele filmpjes bijgebracht hoe we kunnen herkennen dat iemand iets in de luchtpijp heeft zitten en dreigt te stikken. Ook laat hij zien hoe je kunt herkennen of iemand gewoon een flauwte heeft of circulatieproblemen. Zeg maar hartproblemen.
Na deze zeer leerzame lezing worden we door Robert en Jennita getraind in het bedienen van het AED apparaat en het toedienen van 1e hulp bij een hartstilstand door hartmassage en mond op mondbeademing.
De persoon aanspreken.
Ademhaling controleren.
112 bellen
Beginnen met hartmassage, 30 keer.
Twee keer beademen.
Enz, enz. en dan maar hopen dat de ambulance zo snel mogelijk komt.
Al met al geen leuke minuten maar alles wat je in zo’n geval kunt doen is goed, succes is niet verzekerd wordt ons verteld.
Wat je hier mee bereikt is de tijd overbruggen tot dat professionele hulp komt, hoe sneller je begint en hoe sneller er hulp komt hoe meer kans dat het goed afloopt.
Ondanks dit serieuze onderwerp hebben we toch een leuke avond gehad.
We hebben de avond dan ook afgesloten met een offerande aan Bacchus, m.a.w. we hebben er eentje de dop afgedaan!
Jennita en Robert bedankt voor deze leerzame avond.
Wel een beetje bubbel, we hopen dat we het zo weinig mogelijk in praktijk hoeven te brengen.


BuienRadar