Auteur: Jan-Harm Dannenberg
Toerleider(s): Bart Scholten
Groep: T1
Strava link:
Aantal KM: 110
Aantal leden: 12

Het vertrekken om 9 uur heeft zo zijn voordelen. Iets langer in bed kunnen blijven liggen en uitgebreid de tijd om te ontbijten. Wel geen 3 uur voor de start, zoals we onlangs leerden tijdens de voedingsvoorlichting, maar voldoende gelegenheid om een banaan, een bak kwark met huisgemaakte granola en 3 broodjes te nuttigen. En omdat er nog tijd over is, nemen we nog maar een broodje. Aan de voorbereidingen zal het vandaag niet liggen!
Vandaag staat Gramsbergen op het programma. Niet gehinderd door enige kennis verwachte ik dat we richting Haaksbergen zouden toeren. Maar al eerder deze week zag ik dat Bart en zijn zoon Mathijs het rondje hebben voor gefietst. En dat we vandaag richting het noorden gaan. Voor dat voor fietsen neemt Bart overigens gewoon een dagje vrij. Het tourleiderschap wordt door de Scholtens serieus genomen, en ook hier zal het aan de voorbereiding niet liggen!
Richting de Sporthal fiets ik al heel wat andere leden achterop. Dit overkomt me normaal niet. Ben ik nou zo vroeg, of is er vandaag veel animo? Bij de T1 tegel worden nog even de laatste 2 twijfelaars overgehaald toch vooral met ons mee te gaan en niet met de T2. We gaan vandaag toch dezelfde kant op, en met de T1 ben je dan wel mooi eerder thuis.
Na een omtrekkende beweging rondom Wierden wordt er koers gezet richting Vriezenveen. Langs het kanaal gaat het, waar Bart opmerkt dat het wel windstil moet zijn. Want het water rimpelt niet. Vreemd dat het dan toch zo anders wordt ervaren… We gaan over mooie rustige fietspaden door de Engbertsdijksvenen, waar Marien lek rijdt. Snel verwisselen we zijn band, waarvan de achteropkomende T2 getuige is, krijgen nog even les van oud schoolmeester Anton hoe nu precies de buitenband weer op de velg te leggen en zetten dan snel de achtervolging in op de T2.
Naar goed gebruik, wordt de 40 kilometer per uur aangetikt, voordat we aan de koffie zitten. Ondertussen zijn we in Duitsland beland, en Omar signaleert in de verte de T2. We schakelen een tandje bij, maar vlak voordat we ze kunnen inhalen, staan ze nu zelf langs de kant van de weg met een lekke band. Zo krijgen we vandaag allemaal ons portie.
De koffie is in Gramsbergen bij Jan en Gees. Een soort cafe annex buurthuis met de geur van oude sigarettenrook. De koffie is er snel en goed, en met €2 per kopje niet schrikbarend duur.
Voort gaat het weer, en de wind laat nu wel degelijk merken ook een potje mee te willen doen. Op kop is het hard werken! Achter Hardenberg rijden we door het buurtschap Engeland. We houden hier keurig rechts van de weg om vervolgens via het prachtige Rheezerveen onze weg huiswaarts te vervolgen. Enige gravelpaden worden hierbij niet gemeden. Zo kom je nog eens ergens.
De thuiskomst is via Notter. Niet echt een gebruikelijke aankomst om te sprinten, maar daar denkt Anton anders over. Hij spurt weg en krijgt direct enkele volgers mee. Nu wordt het goed zichtbaar wie heeft zitten afzien zonder te klagen en wie heeft zitten klagen zonder af te zien…
Vandaag veel onbekende wegen gehad in een omgeving waar we niet vaak komen.

Bart, het was weer een mooi rondje. Bedankt!