Auteur: Henk en Jannie
Toerleider(s): Henk en Eric
Groep: T2 / T3
Strava link:
Aantal KM: 104
Aantal leden: 8

Vandaag, zaterdag 25 mei staat het jaarlijks uitstapje op het schema. Deze keer door T4 georganiseerd, we gaan naar Drenthe, Land van Bartje, je weet wel dat jongetje dat niet wilde bidden voor Bruine bonen. We laten ons verrassen!
Dat wordt vroeg uit de veren vandaag, de wekker staat op 06:15 uur. Opstaan, ontbijten en ons klaarmaken om naar ons verzamelpunt de manege te gaan.
Fietsen op en in de auto’s en dan gaan we op pad met 33 personen naar de startplaats Exloo in Drenthe. We komen samen bij een voetbalclub waar we gebruik mogen maken van hun kantine en kleedgelegenheid. Johan Witten en de zijnen hebben gezorgd voor een lekker kopje koffie en een broodje voor dat we starten.
We gaan op pad met drie groepen op de racefiets en één groep op de MTB.
Onze groep bestaat uit T2 en T3 mensen, we besluiten om de 100 km te gaan rijden en er een mooie dag van te maken. We laten ons verrassen, Johan heeft ons ingelicht over wat we onderweg tegen komen. We fietsen over mooie rustige wegen en fietspaden door verschillende boswachterijen van o.a. Odoorn, Gieten, Borger, Grollo. We passeren plaatsen met typische Drentse namen als Gasselte, Nooitgedacht, Amen. Vaak ging het over klinkerwegen maar dat hoort een beetje bij het wielrennen, sterker nog, in grote wedstrijden worden klinkers en grote keien juist opgezocht. Niet erg, de wegen liggen er in Drenthe over het algemeen goed bij! Na 46 km komen we aan bij ons koffie adres Het Timmerholt waar we worden voorzien van twee koppen koffie compleet met appeltaart. Een gezellige kantine waar zelf de open haart brandde. Het was er lekker warm maar dat mocht ook wel want de temperatuur was de eerste kilometers niet te hoog! Als de volgende groep binnen komt stappen wij weer op ons ros en gaat het richting de Col du VAM. Deze col wordt van alle kanten beklommen. Wat een machtig mooi tracé is hier aangelegd, speciaal voor de wielersport, mooie nieuwe wegen lopen tegen deze bult op, erg mooi aangelegd, we zijn onder de indruk!
Boven bij het bord van Col du VAM worden de nodige foto’s gemaakt. Op het bord wordt vermeld een indrukwekkende hoogte van 4800 cm. Hoera, we hoeven niet meer helemaal naar de Alpen te rijden!
We rijden daarna verder langs Westerbork naar Orvelte. Een mooi oud dorpje waar veel toeristen lopen. We hebben ons hier van de goede kant laten zien en zijn in wandeltempo door dit dorp gereden. Natuurlijk ook omdat dit best een mooi dorp is.
Langzaam aan komen we bij ons eindpunt aan, met plaatsen als O’doorn en Exloo zijn we weer waar we begonnen zijn.
Het was geregeld dat we ons mochten douchen bij de voetbalclub.
In afwachting op de rest hebben we een lekker glaasje gedronken.
Toen iedereen binnen was hebben we ons te goed gedaan aan een broodje hamburger. Broodje? Zeg maar Mega Broodje Hamburger, dus met hoofdletters, erg lekker en vooral groot!
Als dat nog niet genoeg was stond er ook nog salade en friet op tafel.
Zo kwam aan deze mooie dag een einde.
Conclusie: Drenthe? Best erg mooi om te fietsen, mooie wegen, mooie dorpjes en bezienswaardigheden.
De organisatie in de vorm van T4, alles was top geregeld, erg bedankt voor deze mooie dag.
Nog een sneer naar iedereen die niet mee is geweest, jullie hebben niet wat gemist, nee, jullie hebben erg veel gemist.
Erg jammer dat we niet één dag per jaar samen op pad kunnen gaan, zeker als je ziet hoe goed deze dag georganiseerd is.
T4, erg bedank!  Het is het vermelden waard dat enkele leden hun fietsdag grotendeels hebben op geofferd om ons leden te vermaken. Erg bedankt, het was zeer goed geregeld!

Iedereen die niet mee is geweest, bedenk dat jullie wat hebben gemist, en wij ook, JULLIE!