Auteur: Elbert Dijkgraaf
Toerleider(s): Ep Kamphuis
Groep: T6
Strava link:
Aantal KM: 95
Aantal leden: 12

Verslag: Bergen kijken

De wind komt uit het oosten en met het volgens het toerschema tochtje richting de grensstreek lijkt dat ideaal. Om 11 uur en dus op de terugweg zou de windkracht aantrekken naar 3 beaufort, wat wil men nog meer? Vanwege de absentie van Wim Grooten verscheen Ep Kamphuis als gasttoerleider aan de start en vertrok de T6 om 8.30 uur naar Hoonhorst, 12 mens sterk.
Omdat ik volgende week voor het goede doel een tocht van 100 kilometer fiets met 1000 hoogtemeters, de Holterberg, Nijverdalseberg, Hellendoornseberg, Luttenberg, Lemelerberg, Eelerberg op de route liggen, verheugde ik mij op nuttige hoogtemeters. Edoch, op de Nijverdalseberg na hebben wij alle bergen gezien, maar om moverende redenen niet beklommen.
Met de zon en de wind in de rug koersten wij Twente uit en door het Sallandse heuvellandschap richting het westen. Wij bevonden ons in goed gezelschap van een kersverse opa, Herman van Brussel, die donderdag jl. zijn eerste kleinzoon ter wereld gebracht zag. Zonder GPS leidde Ep ons langs een prachtige route, met slechts één Nijlandmomentje omdat in de buurt van Hoonhorst een binnenweggetje door lommerrijk bos onder constructie was. Dat noopte ons tot een paar honderd meter wandelen alvorens wij onze fietsen weer konden bestijgen. Het viel overigens op hoeveel klinkerwegen Salland telt. Zeker als je fiets begint te rammelen, jezelf de oorzaak in het balhoofd zoekt, en Wim van de Noort je erop wijst dat je ondermaatse hardloopbidon de oorzaak is.
In Hoonhorst hebben wij uiteraard Kappers aangedaan, waar Herman ons trakteerde op overheerlijk appelgebak met sabayonsaus en een ruime hoeveelheid slagroom gelardeerd met schijfjes appel en partjes aardbei. Dat is natuurlijk een van de voordelen van de T6, procentueel gezien is dat kans dat een van de toerleden opa wordt daar veel groter.
Goedsmoeds en welvoldaan bestegen wij onze karossen voor het tweede deel van de koers. Via onder andere Emmen (gemeente Dalfsen) en Lenthe weer richting het oosten. De voorspelde aantrekkende windkracht deed zich enigszins voelen maar kon het humeur van de 11 mannen en een vrouw niet drukken. Voorbij Dalfsen dacht Gerrit Troost, die op zijn zoons fiets reed, dat zijn ketting eraf liep. Niets bleek minder waar, Gerrit was vergeten dat de fiets een triple crankstel had, zodat wij zonder oponthoud de tocht konden vervolgen. Na kunstig de Lemelerberg en de Sanatoriumlaan te hebben omzeild trokken wij via de Eierbergweg naar Hellendoorn. Ik was mij nooit bewust van het bestaan van de Eierberg, en ook tijdens het fietsen werd ik mij er niet van bewust, want niet merkbaar.
Terwijl de temperatuur wel aangename hoogten bereikte legden wij onze laatste kilometers af. Vier uur en 95 kilometer op de teller verder leidde Ep ons rond half 1 Rijssen weer in. Veel hoogtemeters hebben we niet gemaakt, maar de mooie omgeving, het prachtige weer, het heerlijke gebak en de voortreffelijke toerleiding maakten van de tocht wel een hoogtepunt. En die hoogtemeters maak ik volgende week wel.
Mocht iemand overigens nog op zoek zijn naar fiscale aftrekposten voor het belastingjaar 2018, ik blijf tenslotte accountant, dan heb ik nog een tip. Ik zoek nog sponsors voor de tocht van volgende week. Omdat Woord en Daad een anbistatus heeft zijn uw giften aftrekbaar! Via deze link is sponsoren een fluitje van een cent, of een paar euro’s zo u wilt:
https://posbanksteundel.erdee.nl/deelnemer/264/ElbertDijkgraaf


BuienRadar