Auteur: Bertus Dekkers
Toerleider(s): Henk van Pijkeren en Dick Markvoort
Groep:T3
Strava link:
Aantal KM: 100
Aantal leden: 21

Vandaag de traditionele “verrassingstocht” georganiseerd door Gerrit Lohuis. ‘s Ochtends bij het opstaan lijkt het goed te komen met het weer. Bij De Brekeld aangekomen, zijn  al veel leden aanwezig, die deze verrassingstocht wel zien zitten.
T3 verdeelt zich in 2 groepen. Gissen naar de uiteindelijk bestemming of verrassing levert niets op. Alleen ene JvP zegt te weten waar het naar toe gaat (zou Henk dan ‘s nachts toch hardop dromen?). Afijn de tocht gaat via de Rijsserberg, Bornerbroek, Zenderen en Deurningen naar noord Twente. De wind in de rug. Er kan een mooi tempo aangehouden worden.
We passeren de voormalige vliegbasis Twente aan de noordzijde. Een groot burgervliegtuig torent boven het landschap uit, wachtend op demontage. Onder Oldenzaal pakken we een deel van de route (Duivelsdijk) van de voormalige, maar legendarische, toertocht Ronde van Overijssel (300 km traject). Voordat je uitgemijmerd bent over de route van deze  toertocht, gaat het commando rechtsaf en rijden we richting Lonneker door het Sybroek. Dit brengt ons bij de golfclub. Zouden we gaan golfen? Helaas door een kleine navigatie omissie zijn we toch misleid. Dan maar doorrijden en passeren we het terrein van de UT en het Business Park in Enschede.
Onder de rook van de Grolsch Veste moest er nog even een lekke band verwisseld worden. Uiteindelijk kwamen we na circa 66 km uit in de omgeving van het FBK stadion in Hengelo. Voor de ouderen onder ons ook bekend als stadion Veldwijk, waar tussen 1955 en 1967 vv Tubantia zich, in een stadion met 30.000 staanplaatsen, staande probeerde te houden in het professionele voetbalmetier. Niet gelukt dus.
Onze verrassing was “Spoorfietsen Hengelo-Twekkelo”. We werden allemaal op de wagen gezet. Per wagen waren er 2 tot 4 fietsposities. De overige plaatsen waren voor de toeristen. Na uitleg en enkele instructies, fietsten we over een traject met een lengte van 2.400 meter over de spoorbaan die in het verleden in gebruik was als bedrijfsspoorbaan van Akzo. Aan het eind van de rit werden we voorzien van koffie en gebak. Petje af voor de organisatie, want de logistieke operatie om iedereen, zonder lange wachttijden, van koffie en gebak te voorzien vergt een goede planning en voorbereiding.
Na ons gelaafd te hebben met koffie en gebak, werd de terugtocht op de spoorfiets ingezet. De fietsen waren door de organisatie in de goede richting opgesteld.
Bij het beginpunt pakten we onze racefietsen weer om via Delden richting Rijssen te fietsen. Met wat meer inspanning vanwege de aanhalende wind tegen bereikten we omstreeks 12.45 uur Rijssen.
We hebben als T3 genoten van de fietsroute en de verrassing. Gerrit Lohuis bedankt voor de organisatie. Geweldig dat je elk jaar weer een leuke verrassing weet te vinden. Ook Matthijs bedankt voor de foto’s.

Toerleiders Henk en Dick bedankt voor het goede verloop van de rit.