Het fenomeen TCR Kilometervreter

Wie Strava volgt ziet dat TCR lid Bertie Braamhaar het op zijn fietsheupen heeft gekregen. Inmiddels heeft hij in de eerste 4 maanden van het jaar 7816 kilometers weggetrapt. Een ware prestatie, zeker gezien het koude voorjaar. Vorig jaar hadden we te maken met Jos van Helden, die vanuit het niets kilometers begon te maken en de afgelopen 2 jaar zich Kilometervreter mag noemen. (Jos staat nu op een schamele 1800 kilometers)

Wie dacht dat ¨all time kilometervreter΅ Wout Klink geen concurrentie hoefde te duchten, komt dus bedrogen uit. Wout is inmiddels 9x Kilometervreter sinds 1993. Een tiende keer zal er zeker komen, zo lang er geen incidentele oprispingen komen van ene Jos van Helden, dit jaar Bertie Braamhaar en wie weet wie er nog volgt ? Wout laat tot op heden 2400 km noteren, maar hem kennende zou hij zo maar Kilometervreter 2021 kunnen worden. Daarbij reed Wout in 2018 de meeste kilometers in 1 jaar, namelijk 28513 kilometers (daarvoor dien je elke dag van het jaar 78 km te fietsen…..).

Bertie doet blijkbaar een poging, over de eerste 4 maanden met een daggemiddelde van 65 kilometer (wellicht in de zomermaanden een extra schepje er boven op ?), of de 30000 km grens ooit wordt gebroken ? Elke dag van het jaar 82 kilometer op de fiets en de buit is binnen……

Sinds het jaar 1993 kent TCR het fenomeen ¨Kilometervreter¨, wie de term bedacht heeft, is de redactie niet bekend. De opzet is in de loop der jaren aangepast aan de wens van de leden. Allerlei mitsen en maren waren en zijn van toepassing. Flinke discussies over het verplichte aantal clubkilometers, woon-werk verkeer, het al dan niet correct invullen van de gele boekjes etc.

Voor de digitale snelweg zijn definitieve intrede deed, zeulden TCR leden een geel boekje mee in de achterzak en lieten dat aftekenen door de dienstdoende toerleider. Kilometers die buiten de club gereden werden, moesten voorzien worden van een stempel ergens in het land. Vertrouwen hebben was het sleutelwoord voor de toercommissie die jaarlijks de ranglijst samenstelde en werd de Kilometervreter vastgesteld van het voorbije jaar.

Alles veranderde bij de komst van Strava. De online tool die zonder ¨mitsen, maren en tenzij¨ aan het einde van het kalenderjaar toont wie zich mag tooien tot Kilometervreter TCR. Sinds 2011 is er een vrouwen klassement toegevoegd. Joke Knobbe heeft de helft van het aantal gereden jaren gewonnen, 5 van de 10 met een maximale afstand van 10667 kilometer.

De redactie wenst alle leden veel fijne kilometers toe !