Volle vuilniszak na ritje mtb-route

Bron: TC Tubantia 24 maart 2023 –

Kleurrijke bidons liggen dankzij Jan van de Maat niet meer in het bos

Jan van de Maat maakt elke week de fietsroutes schoon van mtb-route Rijssen. Lenneke Lingmont

JAN VAN DE MAAT MAAKT ELKE WEEK DE FIETSROUTES SCHOON VAN MTB-ROUTE RIJSSEN. LENNEKE LINGMONT
Weer of geen weer, Jan van de Maat (66) houdt al acht jaar lang de mountainbikeroute van Rijssen schoon. Elke week gaat hij met een vuilniszak aan het stuur, gewapend met een prikstok, de route langs. “Want waar rommel ligt, komt nieuwe rommel.”

Rijssen

Als fervent fietser rijdt hij zo 200 kilometer per week voor zijn plezier. Maar elke donderdagochtend past Van de Maat zijn snelheid aanzienlijk aan en kiest hij voor zijn oude blauwe mountainbike. Het resultaat is altijd hetzelfde: een volle vuilniszak.

De route ligt er dankzij het werk van Jan van de Maat netjes bij. Hij komt er van alles tegen wat hij aan zijn stik prikt. Soms heeft het afval met de sport te maken. Er ligt altijd meer na een toertocht door het bos. De Rijssenaar vindt sportkleding, fietskettingen, computersystemen die op de mountainbike thuishoren en soms zelfs een zonnebril op sterkte. Ook zijn er veel geldzakjes, iets wat sporters gebruiken voor extra kracht op de route.

Bidons

Bij de materiaalopslag van Tourclub Rijssen trekt Van de Maat een bureaulade open, vol met kleurrijke bidons. “Dit hebben we in een jaar tijd gevonden. Een deel hebben we al weggegooid”, laat Van de Maat weten. Wie ze bekijkt, ziet er verschillende verenigingen opstaan. Sommige zijn gratis vergeven bij een abonnement op de sportschool, andere komen van een wielerverenigingen uit de regio en zelfs van over de landsgrens.

Maar dit is niet het enige afval dat Van de Maat vindt tijdens zijn wekelijkse rondje. Red Bull- en bierblikjes en vuurwerkresten bewijzen dat ook hangjongeren dicht bij de route zijn geweest. “Laatst vond ik nog een strook kunstgras. Waarschijnlijk van kinderen die hier in het bos een hut hebben gemaakt. Dat gebeurt vaker”, aldus Van de Maat terwijl hij een stuk plastic opprikt iets voorbij het zandpad.

Van de Maat merkt dat het harde werk loont. “Waar rommel ligt, komt sneller nieuwe rommel bij. In het begin zag ik veel oude, verroeste oude blikjes, nu is het een kwestie van bijhouden geworden. Het meeste vind ik nu langs de grote weg en vlak bij woonwijken.”

Vaste prik

Hij is niet de enige die zich inzet voor de Rijssense mtb-route. Een vaste groep bestaand uit vijftien mannen verzamelt elke week bij Manege de De Oosterhoffruiters. De leeftijd van de heren loopt op van 66 tot maar liefst 79 jaar. De vrijwilligers van Tourclub Rijssen doen het al acht jaar lang, net zolang als de fietsroute bestaat. Het is vaste prik die vaak begint en eindigt met een bak koffie en gezelligheid.

Terwijl Van de Maat zich ontfermt over het afval, zorgt de rest voor het onderhoud van de wielerroute. Het team zet zich in voor een route zonder obstakels, zonder grote wortels of uitstekende takken. In plaats van een prikker, neemt de rest van het team een snoeischaar mee het bos in. De modderige paden worden gevuld met speciaal zand. “Nu valt het nog mee, maar straks komen de bramenstruiken”, vertelt Johan Witten.

Soms krijgen ze kritiek op de ‘gladde’ paden. Een bobsleebaan wordt de Rijssense track online gekscherend genoemd door een kritische rijder. Witten haalt daar zijn schouders over op: “Er zijn veel routes in Twente die vol zitten met wortels. Deze route niet want die is namelijk voor iedereen, ook voor beginners en kinderen.”