Na enkele jaren van Butt-stilte is er in 2018 weer buitenlandse meerdaagse toertocht georganiseerd. En wat voor één! Drie jonge en enthousiaste leden van onze club (Geert Dannenberg, Geert Averink, Roelof Janssen) namen het initiatief om deze tocht weer nieuw leven in te blazen. Het traject moest uitdagend zijn, maar wel goed te doen voor een geoefende toerfietser. Het doel van deze tocht was snel gevonden: de Dolomieten in Italië. Waar ter wereld vind je een mooier fietsgebied? Bovendien kent Roelof hier zo’n beetje elke meter asfalt.

Uitgangspunt was een prima, goed verzorgd, hotel en reizen per touringcar. Dit alles was natuurlijk afhankelijk van het aantal deelnemers. Na sluiting van de inschrijving waren er 14 deelnemers. Toch enigszins teleurstellend en zeker niet voldoende om te reizen met de bus. Geen bezwaar om vol enthousiasme verder te gaan met de organisatie. Er werd een personenbusje  en een bakwagen gehuurd. Samen met een personenwagen voldoende om 14 personen, 14 fietsen en bagage te vervoeren. Het vertrek was op maandagavond 17 september en terugkomst op zaterdagavond 22 september. Een gezellige informatieavond kort voor vertrek maakte iedereen alleen nog maar enthousiaster. Iedereen was onder de indruk van de professionele voorbereiding.

Na een voorspoedige nachtelijke reis arriveren we in de morgen bij het prachtige hotel Al Forte enkele kilometers buiten Arabba, hartje Dolomieten. De eerste ervaringen zijn indrukwekkend. Het hotel is gedeeltelijk een oud fort uit de eerste wereldoorlog en ziet er prachtig uit. Dit geldt zeker ook voor de omgeving: groene bergen tot 2000m en daarboven kaarsrechte rotswanden tot boven de 3000m. Niet voor niets is dit gebied werelderfgoed. Dit zal de komende dagen de basis zijn van waaruit we vertrekken voor de dagelijkse ritten en weer terugkomen voor de afterparty.

Dinsdagmiddag maken we de eerste klimkilometers en de volgende dagen zullen er nog vele volgen (zie verslagen). Iedereen, van jong (20) tot oud (63), geniet volop van de indrukwekkende natuur, steile beklimmingen, snelle afdalingen, prima verzorging door Gerda en wat mij betreft zeker de fantastische sfeer binnen de groep. Iedereen geniet op z’n eigen manier, eigen tempo en komt zichzelf tegen op supersteile beklimmingen. Daarvoor is sportfietsen bedoeld! Op vrijdagmiddag is de fietspret voorbij: de fietsen worden ingeladen en op zaterdagmorgen vroeg wordt de thuisreis aanvaard. De reis verloopt minder snel dan de heenreis en op zaterdagavond rond een uur of 11 parkeren we de auto’s weer bij de Reggehal.

Nu, enkele dagen later, als iedereen weer thuis en aan het werk is, blijven natuurlijk de herinneringen en ervaringen. Ook voor mij persoonlijk. Wat heeft deze fietsreis nu tot zo’n geweldig succes gemaakt? Wat mij betreft als eerste de fijne sfeer binnen de groep. Mooi dat leden van onze club, ondanks grote verschillen in leeftijd, fietservaringen, levensstijl, karakter zo met elkaar kunnen omgaan. Dit alles natuurlijk bevordert door een prima organisatie, mooie routes en fantastisch weer.

Ik hoop (en verwacht), als voorzitter en deelnemer, dat er ook in 2019 weer een Buitenlandse Toertocht wordt georganiseerd. Wat mij betreft met meer deelnemers. Niemand hoeft zich bezwaard te voelen: de organisatie zal dusdanige routes maken, dat ze voor iedereen goed te fietsen zijn. Wellicht komt de touringcar dan ook weer in zicht als vervoermiddel? Wat mij rest is Geert, Geert en Roelof te bedanken voor een perfecte organisatie en elke deelnemer voor hun bijzonder positieve bijdrage. BEST BUTT EVER!!

Anton

 


BuienRadar