Auteur: Erik Dommerholt
Toerleider(s): Jan-Harm Dannenberg
Groep:T1
Strava link:
Aantal KM: 120
Aantal leden: 16

Verslag: Toerverslag: T1 – Rondje Dedemsvaart
Auteur: Erik Dommerholt
Toerleider(s): Jan-Harm Dannenberg
Aantal KM: 120
Aantal leden: 16

Vandaag staat een rit richting het Reestdal op het programma. De Reest is een grensriviertje tussen Drente en Overijssel. Het dal heeft een eigen karakter en is niet te vergelijken met andere beekdalen in Drente. In feite rijgt de Reest landgoederen, heideterreinen, bossen beekdalgraslanden en sfeervolle boerderijen aaneen.
Ik deel dit maar even omdat er tijdens het koersen bij de T1 niet bepaald tijd is om uitgebreid van de omgeving te genieten 😉
Vandaag is het trouwens een bitterkoude dag, de thermometer geeft bijna 3 graden aan dus nog maar even geen korte broek en shirt. Goed ingepakt vertrek ik rond 07:50 richting de sporthal. Heel ruim is dat ook weer niet dus trap ik even stevig door. Eenmaal daar aangekomen blijkt dat we een paar minuten later vertrekken. Roelof Janssen moet uit Hengelo komen rijden en staat op de A35 in de file!
Een paar minuten over acht geeft onze tourleider van vandaag Jan-Harm alsnog het startsein om te vertrekken. We rijden eerst in noordelijke richting naar Nijverdal en vervolgens naar Ommen. Vervolgens komen we met wat omtrekkende bewegingen aan in Dedemsvaart. Perfect om zo lekker tegen de wind in te starten, vanaf nu kan het alleen maar beter worden!
We hebben trouwens wel een opvallende gastrijder in ons midden. Hij is gehuld in oranje fietskleding met op de achterzijde reclame voor “Evert van Benthem Sport”. Dit verraad dat deze gastrijder iets te maken zou kunnen hebben met schaatsen. En dit laatste blijkt te kloppen, tijdens de koffie bij grand café “’t Dorp” in Dedemsvaart kom ik in gesprek met deze jongeman. Het blijkt te gaan om Ruben Ligtenberg 16 jaar jong. Hij heeft inmiddels al heel wat (schaats) overwinningen op zijn naam staan. Zo heeft hij dit jaar de titel veroverd bij het marathon schaatsen bij de jeugd, ook op in-line skates is hij de kampioen. Fietsen kan hij trouwens ook maar daarover later meer.
De koffie met appelgebak en andere zoetigheden smaken goed en voorzien ons van de noodzakelijke “snelle suikers”. Mijn gevoel zegt dat we dit nog hard nodig gaan hebben. Want hoewel we vanaf nu wat meer van de wind af gaan rijden zorgt het hogere tempo ervoor dat we onszelf niet bepaald sparen, en zo hoort het ook!
Vanuit Dedemsvaart zetten we koers richting Ommen om daarna de Lemelerberg op te fietsen. Ik merk dat deze bult, als hem vanaf deze kant beklimt, een venijnig staartje heeft. In de verte zie ik “onze schaatser” met speels gemak vooraan meedraaien.
Na de Lemelerberg en Luttenberg gaan we richting Haarle. Als “toetje” steken we de berg dwars over via de Koningsbelt. Hier worden normaal gesproken de “mannen van de jongens gescheiden”. En dat is ook nu het geval want wederom zie ik in de verte een in oranje gehulde fietskleding de groep aanvoeren.
Tijdens de traditionele sprint op de ligtenbergerdijk richting het verlossende bordje Rijssen is er al heel snel een ontsnapping van twee dappere strijders. Die rekenen we wel weer in dacht ik nog, niet dus. Heel hard gaat het allemaal niet meer want we zijn om in wielertermen te blijven behoorlijk “uitgewoond”.
Maar al met al was het een hele mooie tocht door een prachtig landschap (zie de inleiding). Jan-Harm bedankt voor deze mooie rit!
En onthoud de naam Ruben Ligtenberg, hier gaan we in de toekomst vast nog wel meer van horen.