Auteur: Jan Peter de Jager
Toerleider(s): Anton Janssen
Groep: T3
Strava link:
Aantal KM: 115
Aantal leden: 10

Verslag: Nachtvorst , om 08.00 uur is het nog onder nul met een gevoelstemperatuur van minus 5 graden. Met deze temperaturen zoeken vele T3 rijders hun eigen weg. Een aantal fietsen niet, een aantal gaan later op de ochtend met de T4 en een aantal gaan om 09.00 uur met de MTB het bos in.  Bij de T3 zijn we er inmiddels aan gewend dat rond de 25 fietsers aanwezig zijn en we in twee groepen moeten rijden. Vandaag staan er om 08.00 uur slechts negen T 3 rijders klaar voor de zaterdag – wegtocht. Anton Janssen  maakt het tiental compleet als inval – toerleider.
Ik heb wat extra laagjes kleding aangedaan, mijn winterhandschoenen en voor de eerste uren een bivakmuts. En …. het zonnetje schijnt heerlijk waardoor het niet zo koud aanvoelt. Anton zegt net voor vertrek dat hij een leuke route weet. Zonder route op een navigatie apparaat – gewoon uit zijn hoofd – wil onze gast-toerleider ons naar Ommen brengen. Koffie bij de Witte Brug.  Het is weer gezellig in de groep. De sfeer is erg goed.  In een rustig tempo gaan we via de Borkeld naar Holten. Over het smalle fietspad van de Beukenlaan fietsen we de Holterberg op en daarna via de Motieweg weer naar beneden. Dit eerste smalle fietspad was een aankondiging van meerdere kilometers smalle fietspaden die we vandaag tegen zullen komen. Onze toerleider heeft duidelijk een voorkeur voor het fietsen op smalle paden. We fietsen inmiddels langs de westflank van de Holterberg. Heerlijk in het zonnetje en nog weinig wind. Het tempo dat we fietsen ligt niet hoog. Als kopmannen boven de 30 gaan fietsen, wordt al snel ‘ ‘rustig aan’ ‘geroepen. Dat zal wel te maken hebben met de vrieskou en dus koude en stramme spieren.
We passeren Haarle, Luttenberg en Lemelerveld. De Lemelerberg laten we rechts liggen. Na een rondje Dalmsholte, Giethmen komen we op de Zwolseweg en in Ommen. Van Ommen naar ons koffieadres bij de Witte Brug wordt  nog even een sprint ingezet. Een aantal van ons hebben grote behoefte aan koffie.  De Witte Brug is altijd een goed koffieadres en dat blijkt ook nu weer. De Beukenhorst- koffie smaakt prima.
Na de koffie rijden we over de Steile Oever ( smal fietspad nr ….) naar de Hammerweg. Na een paar kilometer stuurt Anton ons linksaf de Hammerweg over naar een volgend smal fietspad door het bos. Het is een heel mooi fietspad dat voor meerdere van ons een nieuwe ontdekking is.  Na een paar kilometer zwieren en zwaaien tussen de bomen op dit mooi geasfalteerde pad, komen we op de Vosseboerweg naar Den Ham. Het tempo gaat nu omhoog. Voor Den Ham slaan we af en fietsen over de Geerdijk naar het kanaal bij Vroomshoop. Het waait inmiddels harder en er komen meer wolken in de lucht. Met de wind schuin tegen is het even doorbijten. Na Vroomshoop volgen we het Zwolse kanaal en hebben we de wind schuin achter. De snelheid gaat nu regelmatig naar 34 kmph. Bij de N 347 ( Ommen-Hellendoorn) maken we nog even een rondje om het klimmetje te nemen bij de Sanatoriumweg. Bij Schuilenburg nemen we het ….smalle  fietspad …. langs de Regge en zijn we via Hulsen en Notter snel weer  terug in Rijssen.
En… was het koud? Nee , eigenlijk niet, het was prima weer voor een wegtocht.
Anton, bedankt voor het leiden van de T3 toppers en de mooie route !


BuienRadar