Datum: 19-09-2018
Auteur: Bertie Braamstruik
Toerleider(s): Berend Schreurs
Aantal KM: 140
Aantal leden: 10

Verslag: Belofte moet je nakomen.
Tijdens zo’n rit komt er van alles voorbij. Bijvoorbeeld de miljoenennota. Volgend jaar heet dit : miljardennota.
Als je de Rietmolenstraat te Eibergen inrijdt zie een prachtig sportcomplex. Dan heb je de wegen, fietspaden waarover we rijden. De KPN vertelde tussen neus en lippen door waar bij de Zwarte Cros de nieuwste leidingen door de straat liepen. België, Frankrijk, Italië, zelfs in Duitsland zijn ze jaloers op ons.
Je kunt alleen maar zeggen: de overheidsgelden zijn goed besteed. En mekkeren blijven we altijd wel doen. Sommige stukjes weg zouden en moesten we wel meerdere malen bekijken. Heen, dan weer terug. Prachtig.
Rijssen had in het jaartal 1243 1.357 inwoners. Enter heeft er nu ruim 7.359. Biskop Otto den Doarn heeft toen anders beslist. Dat moet je respecteren, niet veranderen. Dat was in dezelfde  tijd dat : die Strasse des Dorfes, tweede naamval was.
Struikel blok is altijd: waar komt de wind vandaan. Wat is oost, west.
Deze gegevens, blijken jaar in jaar uit, dezelfde te zijn. Dus noteer ze op de eeuwige durende jaarkalender en je hoeft ze nooit meer te leren. Altijd bij de hand, lekker makkelijk. Verder noteren.
Zie hoe, 26 juli 2018, de bloedmaan wordt beschreven.
09-08-2018 zien we van Onze planeten, de snelheden van aarde, maan en zon. Verder worden zwaartekracht, jaargetijden aangehaald. De jaarlijkse Perseïdenzwerm op 12/13 augustus. Onmetelijke afstanden. Immens.
We gebruiken NIET de meteorologisch seizoenen.
Wij hebben te maken met de ASTRONOMISCHE seizoenen die geen vaste dagen hebben, omdat ze afhankelijk zijn van de stand van de zon en de schuine stand van de as waar de aarde omdraait.
Bekijk 22 september waar de zon ondergaat. Dit zal om 19.38 uur zijn. Noteer waar je zelf staat/zit. Met voorkeur, zo hoog mogelijk. Dit is jou ijkpunt! Kijk waar de zon om 19.38 ondergaat.                                    Dit wordt precies als het WESTEN aangeduid. Dan volgt daarop 90 graden naar links het ZUIDEN, nog eens 90 graden verder naar links is het OOSTEN met nog eens 90 graden doordraaien dan heb je het NOORDEN.
De zon verschuift na 22 september naar het zuiden.
Na 3 maanden (21 december) gaat de zon op ongeveer 45 graden onder, zuid-west (exact tussen zuid en west).
3 maand later ( 21 maart ) gaat de zon dezelfde weg terug en gaat weer precies in het WESTEN onder.          Weer 3 maand later ( 21 juni ) gaat de zon 45 graden onder,  noord-west (exact tussen noord en west ).
DUS : tussen de zonsondergang van 21 DECEMBER en 21 JUNI ZIT 90 GRADEN.
Dit fenomeen konden onze landgenoten aan onze kust voor de jaren 70 niet waarnemen, omdat ze geen oriëntatie punt hadden. Tegenwoordig wel met al die windmolens en boorplatforms.
Wat je met de zonsondergang ziet, doet zich ook voor met de zonsopkomst.
Aardigheidje is : dat 21 december het moment is dat de aarde het dichtst bij de zon staat.
Mochten de wolken het zien van de zonsondergang belemmeren, enkele dagen later geeft het altijd nog acceptabele verschillen. Het gaat om het principe.
Berend mirakels bedankt. Eric hij gaat voor 1,5 jaar in de winterslaap.

Ajuus en Good Wier Komn.