De redactie ontving het anoniem ingezonden bericht, waarschijnlijk afkomstig van een gepensioneerde opticien….

Vanavond is er een maansverduistering, onderstaand bericht geeft richtlijnen hoe deze verduistering optimaal benut kan worden.


Rijssen, 26 juli 2018.              

Vakantie !!!!!!!     Dit moet je zien, tada, tada.     Vakantie!!!!!   Ja, 2 x lezen. 
Onze vereniging heeft vele werkdivisies zoals er zijn: A.T.B. onderhoud / verrassingsritten / besturen en nog veel meer. Blijken er nu ook nog uitslovers te zijn die er astronomische- en/of bourgondischedivisies aan toe willen voegen.                                                                                                                                              
Tegenwoordig volgt dan direct de kreet : nou moet het niet gekker worden! 

Dus krijgt Erik Harbers (T-3) toch eenmalig een beetje zijn gelijk omdat : het vakantietijd is.                             

Aanstaande zaterdag lijkt het weer een mooie fietsdag voor ons te worden, ondanks dat het kleinere groepen zullen zijn t.o.v. afgelopen zaterdag, daar velen met vakantie zijn / gaan.
Voor beide partijen (fietsers en niet fietsers) zal de invulling van de avond daarvoor een wezenlijke bijdrage zijn tot het succes en plezier van de dag daarop.

Voorstel van afdeling Astronomie.
Kijk vrijdag a.s. (27 juli) vanaf 21.33 tot 23.14 uur naar de maan. Hallooo….wat? Ja, de maan. Je ziet dan, eenmalig, in ons aardse leven in Nederland : de langste maansverduistering (eclips) van de 21e eeuw. Met om 22.22 uur maximaal / grootste.

Reden : de aarde staat dan tussen de zon en onze kleine aardse/maan en zodoende is er een totale maansverduistering. Echter : doordat het rood (kleuren spectrum) van, in dit geval, het zonlicht door de dampkring ( via de rand van de aarde ) meer buigt dan de andere kleuren, kleurt het rode licht van de zon, onze aardse-maan :::: BLOEDROOD / BLOEDMAAN. De maan kaast, het opvallende licht, terug.                      

Voorstel van afdeling Bourgondië.    
Zet om 21.15 uur de stoelen en wijntje klaar, zoals dat tegenwoordig heet. Zorg voor zo weinig mogelijk licht van voren dit geeft een groter contrast en geeft daarom een nog mooier BlOEDMAAN.  
Persoonlijke voorkeur :
a. Tafeltje, met daarop een kort glas, waarvan de bovenkant wijd genoeg is zodat de neus, er tijdens een teug, royaal bij in kan. In het glas een héééél klein beetje bevroren water ( voor het oog ) en aanvullen met : waaraan ze in Ierland waarschijnlijk het rode haar te danken hebben. Mag b.v. Blue label zijn. 
b. Links van dit tafeltje een stoel waarvan de rugleuning een weinig hellend achterover kan, met een voeten ondersteuning.
Nog verder naar links :
c. Een royale asbak. Daarop moet namelijk een overspanning op van 1 uur en 41 minuten.                                                                                                                                              Accessoires : tussen het tafeltje (a) en de asbak (c) een plankje met wat erop.
Suggestie : schimmel kaas met vooral veel pittig groene stukjes. Laat het ondersteunende stukje brood vooral dun zijn. Héél dun. Want, waar gaat het eigenlijk om?
Als toegift :
1. Rechts onder de bloedmaan staat : Mars.
2. In het zuiden staan: 2a Jupiter ( helderste ) met 4 manen en 2b Saturnus ( hiervan zijn de ringen te zien met een verrekijker ).
3. In het westen staat, als enige verlichte planeet, Venus. Elke avond vanaf 21.35 uur tot 22.30 uur.
Van onze nazaten kreeg ik, met Sint, een T-shirt met opschrift :
GOED.VERHAAL.LEKKER.KORT.OOK.                         Ik ben nog steeds op zoek naar datgene wat ze bedoelen.  Laatste toegift:
Heel misschien vind je aan de hemel een ster waarop staat : een bekende Nederlandse wielrenner wint de
g… t… .Oh ja, kijk dan ook even naar het jaartal!!!!!!!!!!!!! 
Eventuele wolken sturen we weg.                      

 

Ajuus en good wier komn.


BuienRadar