Snelheid toergroepen (28 jul)

//Snelheid toergroepen (28 jul)

Auteur: Erik ten Hove
Toerleider(s): Henk Dekker
Aantal KM: 110
Aantal leden: 13

Verslag: Deze keer niet een toertochtverslag, maar een note met betrekking tot de snelheid van de toergroepen binnen TCR.

Dit naar aanleiding van een “meningsverschil” vanmorgen tijdens de zaterdagochtend rit

Mij is gezegd toen ik bij T4 kwam fietsen, dat er een kruissnelheid van 32 km/h werd aangehouden. Natuurlijk wordt die snelheid geleidelijk tijdens het seizoen opgebouwd.
Vanmiddag nog even op de site gekeken / gezocht of dat ook ergens vermeld staat. En jawel, na eventjes zoeken vindt je het onder de Tourclub / Regelgeving / Veiligheidsplan.

Ik denk dat het tijd wordt om in ieder geval voor het nieuwe seizoen het onderdeel over de snelheden per groep aan te passen. Nu staan nog de groepen P1 /P2a / P2b  / T1 / T2 / T3 vermeld.

Als je het vertaald na de huidige groepen betekent dit het volgende:
T1 kruissnelheid 35 km/u. Een groep die zeker na de pauze erg hardt rijdt
T2 en T3 kruissnelheid 33 a 34 km/u. Een groep die goed doorfiets met een behoorlijk tempo
T4 kruissnelheid 32 km/u. een goede toergroep bijna gelijk aan T3. dus een groep die goed doorfiets met een behoorlijk tempo.
T5 kruissnelheid 30 km/u. Een gezellige toergroep die leuk doorfiets
T6 kruissnelheid 28 km/u.  De groep waar iedereen mee moet kunnen, gezelligheid top en hardrijden is uit den boze.

In denk dat het bestuur samen met de toerleiders voor de start van het nieuwe seizoen de hierboven vermelde snelheden nog eens goed onder het licht moeten houden, en het dan op een duidelijke plek op de website te plaatsen. Dan kunnen nieuwe leden, maar ook leden die al jaren fietsen bij TCR goed zien bij welke groep ze het beste thuis horen.

Ik vindt opmerkingen van sommige leden ongepast als ze zeggen dat we bij een toerclub fietsen en niet bij een “prestatieclub”. Ze vinden het te hard gaan. Ga dan naar een groep die minder hard fietst. Keuze genoeg. Per slot van rekening is het voor iedereen verschillend met welke snelheid je toeren het leuks vindt.

Maar ook als je een groep een beetje probeert op te zwepen (en dat zit een beetje in mijn aard) om naar de kruissnelheid te gaan, (of in dit geval de afgesproken snelheid van 30 km/u in verband met de warmte) en je krijgt dan te horen dat je maar beter je eigen feestje kunt gaan organiseren vindt ik dat kwalijk. (was overigens niet de toerleider, of iemand van de vaste kern van onze groep)

Sommige leden zijn heel goed met hun mondwerk, maar ze zouden beter met hun benen moeten spreken. Dan kunnen ze tenminste meekomen.


TCR kalender


 1. Zaterdag toerritten

  december 15
 2. Zaterdag toerritten

  december 22
 3. Zaterdag toerritten

  december 29
 4. Zaterdag toerritten

  05/01/2019

BuienRadar


By |2018-07-28T22:06:57+00:00juli 28th, 2018|Redactie|3 Comments

3 Comments

 1. Gerrit Wessels 30/07/2018 at 13:16

  Afgelopen zaterdag stonden er 7 T3 leden en meer dan dubbel aantal T4 leden. De verschillen (uitgezonderd de T1) tussen de overige groepen zijn niet onoverkomelijk groot. Zelfs met de T6 is het leuk toeren. Dus kijk niet zo zeer naar de vermelde kruissnelheden, maar ook naar het aantal leden wat bij de tegels staat en doe je voordeel. Maak je los van het idee dat uitsluitend je eigen groep gezellig toert, na 15 km fietsen is elke groep gezellig en je komt nog eens een ander gezicht tegen. Als blijkt dat je het tempo toch aan de hoge kant is, ga de volgende keer een groep lager (en omgekeerd)

 2. Jan bakker 29/07/2018 at 09:30

  Beste Erik , herkenbare reaktie al bijna 40 jaar binnen onze club , inmiddels van vanaf het eerste uur met 1 groep uitgebouwd tot 6 groepen en we zijn er nog niet v.lg.gs de NFTU norm is de basis snelheid thuis komen met een gemiddelde van 25 km per uur . Met de mooie groei en bloei van de club is er voor ieder lid een mooie keuze mogelijkheid de kunst is kies de juiste groep bij de volgende groeps uitbreiding stel ik voor zal de kruissnelheid (T7) rond de 26.5 liggen of het alternatief elektrische ondersteuning bij flinke tegenwind, viaducten of heuvelachtige routes. Belangrijk is dat je in iedere fase van je leven kunt blijven genieten en met een voldaan gevoel thuis komen. Dat kan bij tourclub Rijssen hopelijk tot in lengte van jaren Tourclub Rijssen is meer dan fietsen. Allen een fijne vacantie gewenst.

 3. Henk van Pijkeren 29/07/2018 at 09:22

  Erik.
  Ik snap niet dat juist gisteren die dicussie op gang kwam. Juist gisteren werd er erg rustig gereden, ik was bijna jaloers op onze toerleider HD . Hij had wat snelheid betreft alles keurig op de afgesproken snelheid van 30 km/h.
  Dus als gisteren iemand aan het zeuren is geslagen heeft hij duidelijk een tik van het warme weer opgelopen of moet aan zijn T4 conditie gaan werken!
  Het was overigens weer een mooie tocht!

Comments are closed.