10 jaar geleden waren de eerste fietsnavigatie toestellen zichtbaar binnen TCR. Nu niet meer weg te denken. De eerste lange tocht met een navigatie toestel was van Rijssen naar Paterswolde, dat ging wonderwel goed. In 2010 werd de 1100 km lange tocht van Rijssen naar Oostenrijk met Garmin Etrex verreden, met verbazend weinig problemen. Een klein toestelletje met een piepklein scherm (vergeleken met bv een Garmin Edge 1030).

In de afgelopen 10 jaar zijn de toestellen voorzien van tal van opties en is het scherm een stuk groter geworden, het navigeren is ¨an sich¨ niet veranderd. De gebruiker kijkt op het scherm, ziet een lijn en afslag pijlen, mits goed ingesteld, kan de gebruiker de wereld rond fietsen.

Door het relatief kleine scherm en de vele mogelijkheden, nog afgezien van het vaak ontbreken van een goede handleiding, is het gebruik nog steeds gebaat bij tijd investeren om het navigatietoestel optimaal te kunnen inzetten.

Garmin Edge 1030

Explorer

Het huidige vlaggeschip is de Garmin Edge 1030. Mooi groot scherm met tal van mogelijkheden, met name op het terrein van prestatieverbetering. Zo kun je een gereden route nogmaals tevoorschijn toveren en kun je onderweg zien of je sneller of langzamer bent. Door de vele mogelijkheden kunnen gebruikers letterlijk en figuurlijk de weg kwijt raken. Met een nieuwprijs van 529 euro niet bepaald goedkoop. Is er een alternatief ? Zekers ! De Garmin Edge Explorer.

Op het eerste oog gelijk aan de 1030, maar iets kleiner en ook minder verwarrend makende mogelijkheden, primair een navigatietoestel en niet gericht op prestatieverbetering. Wel met de mogelijkheid om hartslag, cadans en snelheid te registeren. Kost 219 euro. Even googelen en je vindt voldoende informatie van gebruikers.

De Explorer is toegespitst op de toerfietser. De 1030 meer op de wielrenners onder ons.

Aankomende winter zal in het Tourhoes 1 of 2 GPS avondjes worden georganiseerd en zal de Explorer zeker op tafel komen.