Toerleider: Gerrit Lohuis (2e TL Henk van Pijkeren)
Afstand: 85 km
Aantal: 26

 Vandaag de eerste wegtocht van 2019. Geen openingstocht, zoals traditiegetrouw gewoon, de opening is vanaf 2019 verplaatst naar het weekend van de winter-zomertijdwisseling (30 maart). Tot de opening is op zaterdagmorgen de vertrektijd 0900 uur, ook lekker duidelijk.

Bij de sporthal staat een grote geelblauwe meute. Bij het naderen van klokslag 9 uur, staan de groepen bij de corresponderende stoeptegel. De T1 en T5 zullen het maximum van 16 niet halen, de overige 3 groepen overduidelijk wel. Wellicht dat het animo in de komende weken wat minder wordt, want gesplitst rijden is niet optimaal. Onveiliger bij oversteken, tempo wisseling tussen de groepen en een grotere kans op een lekke band. Zo stonden net voorbij de TV-toren 26 leden te wachten op het plakken van 1 lekke band. Na de pauze werden de groepen niet gedraaid, zodat de tweede groep voortdurend het tempo moest volgen van de eerste groep. Geen idee hoe dat is bevallen.

De eerste groep heeft als toerleider Gerrit Lohuis, dan weet je 1 ding zeker, Gerrit houdt zichzelf graag uit de wind door de mensen op kop lekker lang te laten zitten. Voor sommigen klinkt het ¨draaien¨ als een verlossing. Nu is het wel zo dat je als koprijder zelf bepaald hoe snel je de benen wilt ronddraaien, ondergetekende had voor de pauze het genoegen om tussen de echtelieden Bakker-Ligtenberg te rijden. Dat betekent veel in de wind zitten en daarbij staat er nauwelijks maat op deze sportievelingen. Gerrit en Henriette hebben beiden het vermogen het praten en fietsen op alle snelheden op hetzelfde hoge niveau te houden, het ene beïnvloed het andere niet.

In de T3 hebben zich een aantal ex-T2 rijders genesteld, zoals een Herman Nijkamp, Dick Markvoort, Gerrit Tijhof, Johan Lubbers. Mannen die het vorig jaar allemaal net iets te stevig vonden, het fietsen verleren deze mannen niet. Het fietst maar door. Dikke 60-tigers (Tijhof tikt zelfs de 70+ aan). Knap.

Gerrit heeft de kantine van de Sporthal in Haarle als koffieadres gekozen. Altijd leuk dat koffie drinken. Weet nu al niet meer waarover de gesprekken gingen. Oh, ja de Dekker brothers worden gemist. Die schijnen vandaag te moeten behangen. Dat wordt toch vreemd gevonden. Wellicht een traditie in huize Dekkers om te behangen op 2 maart als de dag op zaterdag valt. Henk Goorman weet te vertellen dat hij 33 jaar getrouwd is en dat dit op de dag was dat de Elfstedentocht werd georganiseerd. Zo hoor je nog eens wat. Via Luttenberg (Gerrit slaat de Bergweg niet over) komen we met een bochtje bij Hancate uit en rijden via het Wierdenseveld richting Rijssen.

Al met al een mooie tocht in de directe omgeving. Iedereen bleek het tempo goed te kunnen volgen (90% van de tijd reden we iets boven de 30 km/uur), soms de wind op kop in het vlakke kostte wat harken.

Gerrit Lohuis bedankt voor de route en Henk van Pijkeren voor het volgen van de eerste groep (misschien te overwegen om de tweede groep een eigen route te laten rijden naar het zelfde koffieadres ?, dat rijdt een stuk relaxter)

 


BuienRadar