10 juli-T3-‘s-Heerenberg (Bnnr gespot)

Auteur: Jan Peter de Jager
Toerleider(s): Wim Jansen
Groep: T3
Strava link:
Aantal KM: 145
Aantal leden: 10

Vandaag staat voor ons ‘Wilma’ op het programma. De tocht van Wim Jansen naar het mooie ‘s-Heerenberg. Iets meer kilometers dan de 110 tot 120 die we normaal fietsen, maar dat moet voor ons als T3 geen probleem zijn ( toch ??). Aan het weer zal het niet liggen. Het is om 08.00 uur al een prima temperatuur en er staat weinig wind. Het is lekker druk bij het Tourhoes en zoals altijd is de sfeer prima. Het gesprek gaat o.a. over de Eikenprocessierups en de verschillende middeltjes die worden gebruikt om de jeuk tegen te gaan.
We vertrekken en zijn met tien. Met nog ruim 140 km te gaan houden we de eerste kilometers een rustig tempo aan. De T4 zit op de Middeldijk vlak achter ons en die laten duidelijk weten dat wij ze ophouden. Gelukkig voor de T4 hebben ze al vrij snel ruim baan. Ook bij ons gaat het tempo verder omhoog. Bij Stokkum moeten we inhouden voor een auto die midden op de weg staat. Er ligt een jonge Ree in de berm die net is aangereden. Zielig. Zonder verdere tegenslag brengt onze toerleider Wim ons in een lekker tempo richting het zuiden. We passeren Borculo en zijn eigenlijk vrij vlot in Varsseveld waar we wat meer naar het westen afbuigen naar Terborg. Het is gezellig in de groep en wordt lekker ontspannen gefietst. Ergens bij Terborg flitst een wielrenner in een Jumbo – Visma outfit bij ons langs. Ik zie het in mijn ooghoek omdat ik op dat moment aan de rechterkant fiets. Ik moet meteen denken aan Robert Gesink. Ik volg hem op strava en weet dat hij, na zijn val in de Tour, vanuit Aalten zijn eerste kilometers weer op de fiets aan het maken is. Maar niemand van ons heeft hem herkend. Dus waarschijnlijk was het toch een amateur in een met Jumbo – spaarzegels gekochte outfit.
We zijn zonder problemen en eigenlijk erg relaxed in de buurt van onze koffie bestemming ‘s-Heerenberg gekomen. Maar bij ‘Het Tolhuis’ (Zeddam) stuurt Wim ons rechtdoor de rotonde over voor een gemeen klimmetje over de Beekseweg. Hier voel ik voor het eerst dat we toch al ruim 70km hebben gekoerst. En als we in Beek linksaf slaan de Peeskesweg op roept Wim ‘bovenaan op elkaar wachten’. Toch nog een uitdaging voordat we aan de koffie gaan! Een klimmetje van 1 kilometer en gemiddeld 4%. Ik laat de klimmers onder ons gaan en fiets in mijn eigen tempo naar boven. Door de adrenaline wordt het ‘boven op elkaar wachten’ vergeten. Dat wordt ‘aan de andere kant van de heuvel op elkaar wachten’. Maar dit geeft enkelen van ons wel een mooi excuus waarom ze later beneden zijn. ‘Ik heb daarboven 5 minuten op jullie staan wachten’, wordt lachend gezegd.
We zoeven ‘s-Heerenberg in. Met 80 kilometer en gemiddeld ruim 30 op mijn Garmin genieten we van koffie en appelgebak op het Stadsplein. Hier schuift ook de nicht van onze tourleider Wim aan, waar Wim deze tocht naar heeft vernoemd. Het is erg gezellig op het terras. ‘s-Heerenberg is een mooi plaatsje en we hebben net ervaren dat je rond ‘s-Heerenberg mooi kan fietsen. Op de terugweg rijden we via Doetinchem. Geen heuvels meer maar wel veel stoplichten en snelheidsremmende lussen in het fietspad. Dus ; remmen …. stoppen …. optrekken en goed opletten. Maar Wim loodst ons hier veilig door. Als we weer tempo kunnen maken gaat het snel naar de 35 kmh. Net buiten Ruurlo heeft Wim nog een korte stop bij een benzinepomp om water bij te vullen. De mevrouw van de benzinepomp wijst ons met frisse tegenzin de waterkraan. We zijn helemaal klaar voor de laatste kilometers terug naar Rijssen. Het tempo blijft rond de 35, terwijl we nu toch al ruim boven de 120 km hebben weggetrapt. Op de Middeldijk hebben een aantal van ons zelfs nog energie over voor een sprintje ( ik niet ….) .
Als ik thuis ben heb ik precies 150 km op mijn Garmin. Het was weer een mooie en gezellige tocht. Wim bedankt voor de route en het letten op de veiligheid. T3 rijders bedankt voor de gezelligheid!

Op strava zie ik dat Robert Gesink vanochtend een rondje van 100 km heeft gemaakt vanuit Aalten naar ….. ‘s-Heerenberg. Waar hij ook de Peeskesweg heeft genomen. Was hij het dan toch ???